Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μήνυμα για τη σωτηρία της φώκιας από την Ακρόπολη

Μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης έστειλαν οι Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (People for the Ethical Treatment of Animals), χθες, παραμονή της τελετής αφής της φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Βανκούβερ του 2010.

Μέλη της ΡΕΤΑ με Ελληνες φιλόζωους. «Ο Καναδάς πρέπει να σταματήσει τη σφαγή της φώκιας» έγραφαν τα πλακάτ Μέλη της ΡΕΤΑ με Ελληνες φιλόζωους. «Ο Καναδάς πρέπει να σταματήσει τη σφαγή της φώκιας» έγραφαν τα πλακάτ Μέλη της ΡΕΤΑ μαζί με Ελληνες φιλόζωους, κρατώντας πλακάτ με το μήνυμα «Ο Καναδάς πρέπει να σταματήσει τη σφαγή της φώκιας», έστειλαν μήνυμα σε όλο τον κόσμο «να εστιάσει την προσοχή του στη μεγαλύτερη σφαγή των θαλάσσιων θηλαστικών στον πλανήτη». Και όλα αυτά, δίπλα σε μέλος της οργάνωσης η οποία, ντυμένη φώκια, σπαρταρούσε στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να αναπαραστήσει όσα συμβαίνουν σε δεκάδες χιλιάδες φώκιες -οι περισσότερες από τις οποίες μωρά- στα παγόβουνα του Νιουφάουντλαντ και του Λαμπραντόρ, στον Καναδά.

Σύμφωνα και με τα βίντεο που έχει στην κατοχή της η ΡΕΤΑ, «οι κυνηγοί χτυπούν με μανία τις φώκιες, καρφώνουν τους γάντζους στα μάτια, το πιγούνι ή το στόμα τους για να αποφύγουν την καταστροφή της γούνας τους και στη συνέχεια τις σέρνουν στον πάγο, σε πολλές περιπτώσεις ενώ οι εκείνες έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους. Πολλές από αυτές είναι ακόμη μωρά, σε ηλικία που δεν έχουν μάθει ακόμη να βρίσκουν μόνα την τροφή τους και δεν γνωρίζουν να κολυμπούν».

«Καθώς ο κόσμος στρέφει την προσοχή του στους Αγώνες του Βανκούβερ, εκατομμύρια άνθρωποι θα εστιάσουν στην ντροπή του Καναδά. Εάν ο Καναδάς επιθυμεί να καθαρίσει την παγκόσμια εικόνα του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να σταματήσει τη διεθνώς καταδικασμένη σφαγή της φώκιας», τονίζει η Τράισι Ρέιμαν, αντιπρόεδρος της ΡΕΤΑ, της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων στον κόσμο, με εκατομμύρια μέλη και υποστηρικτές.

Μαζί με τη φλόγα

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν μέλη της οργάνωσης, που με την... ψεύτικη φώκια θα ακολουθήσουν τη φλόγα σε όλο της το ταξίδι μέχρι να φτάσει στον Καναδά, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν απαγορεύσει τα προϊόντα από φώκια και ηγέτες απ' όλο τον κόσμο -ανάμεσα στους οποίους ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Δαλάι Λάμα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν- έχουν ταχθεί ενάντια στη σφαγή.

«Η ετήσια εμπορική σφαγή της φώκιας είναι μια επιχείρηση κέρδους εκτός εποχής για την αλιευτική βιομηχανία, η οποία αποτελεί λιγότερο από το 1% της οικονομίας του Νιουφάουντλαντ. Δεν είναι μια δραστηριότητα επιβίωσης για τους γηγενείς πληθυσμούς. Το 2009 τρία τέταρτα από τις 300.000 φώκιες που αναμενόταν να σκοτωθούν δεν σκοτώθηκαν, εν μέρει λόγω του ότι η τιμή της γούνας έχει πέσει κατακόρυφα, καθώς η διεθνής κατακραυγή ενάντια στη σφαγή της φώκιας αυξάνεται», επισημαίνουν.

http://www.olympicsgame2010.com/Default.aspx

http://www.petatv.com/tvpopup/video.asp?video=canada_seal_hunt&Player=wm

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

SYGKATOIKIDIA ON AIR!!!

ΤΑ "ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ" ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ στον... αέρα!Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΗ ραδιοφωνική εκπομπή ΓΙΑ ΔΙΠΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟΥΣ ΑΚΡΟΑΤΕΣ, ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ 11-12 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΥΚΕΙΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ ΜΩΡΟΥ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ!!! Σας περιμένουμε στη συχνότητα του Antenna στους 97,2 για να τα πούμε όλα... στην εκπομπή που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο την έννοια της λέξης "Συγκατοικίδια". Λογικό!
Σας θέλουμε πιστούς σας σκύλους, περίεργους σα γάτες και ενεργούς στην εκπομπή που θα μας βοηθήσει όλους να γνωρίσουμε καλύτερα τους λατρεμένους μας συγκάτοικους.
Για να πετύχει η συγκατοίκηση στείλτε μας e-mail στο live972@antenna.gr ή SMS πληκτρολογώντας στο κινητό σας 972 ΚΕΝΟ, το μήνυμά σας, και αποστολή στο 54991, την ώρα της εκπομπής.

H Αργυρώ Μώρου του ANT1 97,2 παρουσιάζει τα «Συγκατοικίδια», εκπομπή για τα ζωάκια


Μεταδίδεται κάθε Κυριακή 11 με 12 το πρωί, στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 97,2. Είναι η μοναδική ζωοφιλική εκπομπή του ελληνικού ραδιοφώνου. Δεν ασχολείται μόνο με κατοικίδια, αλλά με όλα τα... συγκατοικίδιά μας. Πρόκειται για μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκπομπές στα FM.


Τι μπορούμε να ακούσουμε στην εκπομπή;

Ακούτε τα πάντα για τα Συγκατοικίδιά σας. Όχι μόνο για τους σκύλους και τις γάτες, αλλά και για τα κουνέλια, τα καναρίνια, τους παπαγάλους και άλλα οδικά πτηνά, για τα ψάρια, για όλα τα κατοικίδια! Εξαιρούνται φίδια, ιγκουάνα και άλλα …κατοικίδια, που εμείς θεωρούμε πως θα έπρεπε να ζουν στη φύση και όχι φυλακισμένα σε συνθήκες αφύσικες για αυτά.

Παρ’ όλα αυτά ασχολούμαστε και με αυτά τα συγκατοικίδιά μας, φτάνει να είναι ελεύθερα. Όπως για παράδειγμα πώς θα φτιάξουμε έναν περιστερώνα εφόσον ζούμε στα προάστια ή την επαρχία και να ενημερώσουμε τους πάντες για όσα θα πρέπει να περιέχει αυτός για τα περιστέρια και τα άλλα οδικά πτηνά που θα φιλοξενηθούν, εφόσον εκείνα επιθυμούν για λίγο εκεί. Φυσικούς τρόπους για να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι από τις αρκούδες, πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες να έρθουν φίδια στον κήπο μας, πώς θα διώξουμε με φυσικό τρόπο τα ποντίκια.

Ποιος είναι ο σκοπός της εκπομπής;

Σκοπός της εκπομπής είναι να επιλύσουμε, με τη βοήθεια ειδικών, καταστάσεις που δυσκολεύουν καθημερινά τη ζωή ενός ζωόφιλου, όπως το να δώσουμε συμβουλές για λιγότερη λάντζα ή να βρούμε τρόπους για να περνούν περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδιά τους, όπως αντί να πάνε γυμναστήριο να κάνουν στο σπίτι doga (dog yoga), ή να κάνουν έναν μεγάλο περίπατο, βόλτες με το ποδήλατο μαζί. Θέλουμε να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Να ασκούμαστε μαζί με τα κατοικίδιά μας και να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί εκμεταλλευόμενοι, δίποδοι και τετράποδοι, τις ευεργετικές ιδιότητες του άλλου. Ποια φυτά δεν πρέπει να έχουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας επειδή είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδιά μας, τι πρέπει να περιέχει το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών γιατί στην Ελλάδα είμαστε και φόλες υπάρχουν παντού…

Τι απασχολεί περισσότερο τους ζωόφιλους ακροατές;

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο, είναι το να μάθει το σκύλο του να κάνει την ανάγκη του στη βόλτα ή να μην κάνει ζημιές. Δίνουμε τη λύση καταρρίπτοντας μύθους, όπως «τριψ’ του τη μούρη στα ούρα του και θα μάθει» ή «χτύπα τον με την εφημερίδα», αλλά παράλληλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να

κάνουμε τον δίποδο συγκάτοικο – μισούμε τις λέξεις ιδιοκτήτη και αφεντικό - να καταλάβει το γιατί συμβαίνει αυτό. Να διαβάσει το σκύλο του, τα λεγόμενα σήματα ηρεμίας και να μπορέσει να καταλάβει τι φταίει και κάνει όσα κάνει. Τα συγκατοικίδιά μας δεν είναι ένα τραπεζάκι που αφήνουμε στο σπίτι μόνο του και απαιτούμε να μην αντιδράσει στην απουσία μας. Θέλει παρέα, θέλει παιχνίδια, θέλει βόλτα, θέλει πάνω από όλα αγάπη. Και μπορούμε να τα λύσουμε όλα αυτά χωρίς βία, χωρίς πνίχτες, χωρίς ηλεκτρικά κολάρα.

Βρήκατε ειδικούς για κουνέλια, καναρίνια και ψάρια;

Η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε να βρούμε ειδικούς που να γνωρίζουν για καναρίνια, κουνελάκια, ψάρια και άλλα ζωάκια που έχουν κερδίσει επάξια τη θέση ενός συγκάτοικου στο σπίτι μας, αλλά τους εντοπίσαμε και χάρη σε αυτούς ξέρουμε πλέον και εμείς και οι ακροατές τι εννοεί το κουνελάκι μας όταν τεντώνει τα πόδια του, πώς θα διατηρήσουμε το ενυδρείο δροσερό το καλοκαίρι, υπάρχουν φοβερές πατέντες, τι πρέπει να κάνουμε σε μια μετακόμιση.

Εκπαιδευτές, κτηνίατροι ειδικευμένοι για παράδειγμα μόνο σε γάτες, δικηγόροι και άλλοι ειδικοί είναι τα Συγκατοικίδιά μας στην εκπομπή. Χάρη σε αυτούς συζητάμε τα πάντα, ξέρουμε ότι ακόμη και το καταστατικό της πολυκατοικίας απαγορεύει τα κατοικίδια, ο νόμος υπερέχει. Και, ευτυχώς, έχουμε βρει και μεσίτες που αναζητούν σπίτια για ανθρώπους που έχουν ζώα και μας βοηθούν.

Με ποια άλλα θέματα ασχολείται η εκπομπή;

Αναδεικνύουμε ανθρώπους που τιμούν τη συγκατοίκηση με τα πλάσματα αυτά, όπως τον Αρη τον άστεγο που ζει με δυο σκύλους και μάλιστα ο ένας από αυτούς ο Μπάμπης τρέχει για βοήθεια κάθε φορά που ο Αρης παθαίνει επιληψία, ή τη Μαρία - ακροάτρια της εκπομπής - που δεν επέλεξε την εύκολη λύση (να κάνει ευθανασία στον Ερμή) όταν εκείνος έχασε την όρασή του. Ή, πάλι, μια παρέα ανήλικων παιδιών που αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα κουτάβι στα κρυφά από τις οικογένειές τους και να το φροντίσουν στο εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο του μεγαλύτερου αδελφού του ενός με βάρδιες.

Μαθαίνουμε συγκινητικές ιστορίες, όπως εκείνη του Μαξ και της Ευλαμπίας στη Σαντορίνη, δυο αδέσποτα που κοιμούνται πάντοτε μαζί και ποτέ δεν αποχωρίζεται ο ένας τον άλλο, ούτε για να πάνε στον κτηνίατρο. Ζούμε την αγάπη κάποιων ανθρώπων ακόμη και για ένα χρυσόψαρο, όπως ήταν η περίπτωση του Blackberry που χειρουργήθηκε με μεγεθυντικό φακό για να του αφαιρεθεί ένα λίπωμα από το κεφάλι, το οποίο το είχε κάνει ουσιαστικά ζωντανό-νεκρό, αφού ούτε να κολυμπήσει μπορούσε, ούτε να φάει. Προβάλουμε τετράποδους ακροατές μας που τραγουδούν όταν ακούν συγκεκριμένα τραγούδια, όπως η μικρή Λότη.

Λέμε μπράβο στους ανθρώπους που βοηθούν αδέσποτα ζώα στο πλαίσιο της δουλειάς τους – εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους - όπως υπαλλήλους της ΔΕΗ, πυροσβέστες, λιμενικούς υπαλλήλους.

Και προωθούμε αγγελίες από ζωάκια που χαρίζονται ή χάθηκαν, όπως για ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια όπως συνέβη με την περίπτωση που Προμηθέα στη Μυτιλήνη, που δέχτηκε επίθεση με οξύ, για το χειρουργείο του οποίου έπρεπε να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.



«Γαβγίζετε» καθόλου;

Ως σωστά συγκατοικίδια, δεν κουνάμε μόνο ουρίτσες, αλλά γαβγίζουμε δυνατά και αν χρειαστεί βγάζουμε και δόντια σε όλους τους άλλους. Και ποτέ, μα ποτέ δεν «γλείφουμε». Σε όσους κακοποιούν τα ζώα, σε όσους επιμένουν να πηγαίνουν στα τσίρκο, στους Δημάρχους που δεν κάνουν καν τα στοιχειώδη από όσα οφείλουν βάση νόμου – όπως να τοποθετήσουν ταΐστρες και ποτίστρες, ή να στειρώσουν, να επανεντάξουν τα αδέσποτα της περιοχής τους και να τους βρουν. Γενικά σε όσους δεν σέβονται τη ζωή. Γαβγίζουμε ακόμη και σε εκείνους τους «ζωόφιλους» που είτε άθελά τους είτε ηθελημένα – γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν μόνο το σκύλο τους ή τη γάτα τους - κάνουν όσους δεν αγαπούν τα ζώα να τα μισούν εξαιτίας της συμπεριφοράς τους.

Μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας, αλλά μαθαίνουμε και τις υποχρεώσεις μας. Και είναι υποχρέωσή μας να μαζεύουμε τα περιττώματα των κατοικίδιων μας, να μην έχουμε το σκύλο μας λυτό όταν είναι επιθετικός, να μην απαιτούμε από όσους φοβούνται να δεχτούν το κατοικίδιό μας. Να γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε όλοι να συγκατοικήσουμε με ένα από τα πλάσματα αυτά, είτε επειδή δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε ουσιαστικά, είτε επειδή δεν έχουμε την οικονομική άνεση.

Η συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, για αυτό άλλωστε έχουμε συνεχώς εγκαταλείψεις..

Άλλος στόχος μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να υιοθετούν ζώα από το δρόμο και όχι να αγοράζουν. Και για τον ίδιο λόγο είμαστε υπέρ της στείρωσης. Όταν υπάρχουν στους δρόμους πεταμένοι θησαυροί γιατί να μην υιοθετήσουμε κάποιον από αυτούς;

Και μας αρέσει πολύ που βλέπουμε πολλούς ανθρώπους πλέον να κυκλοφορούν με φάτσες, αλλά και ράτσες πρώην αδέσποτα – γιατί και αυτά τα εγκαταλείπουν - μας αρέσει που είναι συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν ότι σε ηλικία 50 ετών δεν μπορούν να υιοθετήσουν ένα κουτάβι, που θα κάνει τις ζημιές του, θέλει πολλές βόλτες, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να του προσφέρουν όλα όσα απαιτεί η ζωή του, αλλά ένα σκύλο τεσσάρων-πέντε ετών. Οι Έλληνες είναι πολύ περισσότερο ζωόφιλοι από όσο ήταν πριν από 10 χρόνια. Αλλά μπορούμε να γίνουμε ακόμη περισσότερο και έχουμε πολύ δρόμο.

Συντελεστές της εκπομπής στην πραγματικότητα είναι οι έξι - πρώην αδέσποτοι - σκύλοι μας (Πατούσας, Ρομέο, Τζούλιο, Λυδία, Βόλτα, Αρης) και ο - πρώην αδέσποτος - γατούλης μας Κάδος. Από αυτούς προκύπτουν και τα θέματα. Προηγείται σύσκεψη στο σπίτι με όλους τους. Αυτοί αποφασίζουν, αυτοί είναι στο πρώτο πλάνο. Εγώ, απλώς, είμαι η φωνή τους.


Σπύρος Σεραφείμ

ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Κάποιοι τη θεωρούν ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορούν να κάνουν στην εκλεκτή της καρδιάς τους. Μια καλοραμμένη γούνα ξεπερνά την ικανοποίηση της ανθρώπινης αυταρέσκειας, εμπλέκεται στις εκβιαστικές μεθόδους της ρωσικής μαφίας με ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα για την προσέλευση πελατών, προσπερνά τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν -«Εκείνο που ποτέ δεν κατάλαβα είναι γιατί αγοράζουμε τόσο πολλές γούνες από εσάς»- και καταλήγει στον ίδιο φρικτό δρόμο: αυτόν που οδηγεί στο «Γκουαντάναμο» των ζώων...

Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου, η Peta, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια καμπάνιες κατά της γούνας Μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου, η Peta, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια καμπάνιες κατά της γούνας Περισσότερα από 30 εκατομμύρια ζώα (λύγκες, αλεπούδες, βιζόν, μινκ, ρακούν, κογιότ, σκίουροι, μαύρες αρκούδες και άλλα θηλαστικά) θυσιάζονται κάθε χρόνο στο βωμό της ανθρώπινης κοκεταρίας για να γίνουν γούνινα παλτό ή ακόμη και μικρές γούνινες πιο... εύπεπτες λεπτομέρειες, όπως τα φινιρίσματα σε τσάντες, γάντια, μπότες, μπουφάν, ακόμη και σε μπρελόκ, όλα όσα συντηρούν την αιματοβαμμένη βιομηχανία βασανισμού και βαρβαρότητας.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο για να μπει ένας «τέλος στη φρίκη της γούνας», τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ζώων ζουν και βασιλεύουν. Παγιδεύσεις και φυλακίσεις για επτά-οκτώ μήνες, σε κλουβιά κάτω από άθλιες συνθήκες, καταλήγουν στη θανάτωση με τη μέθοδο της ασφυξίας με τοξικά αέρια, στην ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, στους ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου με σφυριά ή μπαστούνια στο κεφάλι, κλοτσιές μέχρι θανάτου στο θώρακα, στο σπάσιμο του λαιμού, αλλά και στο γδάρσιμο ζωντανών ζώων με μοναδικό σκοπό να τους πάρουμε αυτό που τους ανήκει: τη γούνα τους. Η αναλγησία σε όλη της τη... γούνινη μεγαλοπρέπεια.

Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι σε αυτό το «Γκουαντάναμο», τα ζώα δεν έχουν καν το δικαίωμα ενός ελεύθερου θανάτου. Οι επίγειες παγίδες, που ανάγκαζαν τα ζώα να αυτοακρωτηριάζονται -υπέρτατος αυτοεξευτελισμός- για να πεθάνουν τελικά ελεύθερα, αντικαταστάθηκαν με παγίδες ανυψωτικές. Και φυσικά αυτό δεν έγινε για τα ζώα!

«Τα ζώα κρέμονται ανήμπορα, αιμορραγώντας μέχρι να έρθουν οι κυνηγοί. Οι ειδικές παγίδες ανυψώνονται αμέσως μόλις τα φυλακίσουν στα κοφτερά σιδερένια δόντια τους και το ζώο δεν έχει καν το "δικαίωμα" του αυτοακρωτηριασμού», εξηγεί στην «Ε» η Ρόζα Μηνακούλη, από τους πολίτες για τα δικαιώματα των ζώων ΠΟΦΥΖΩ και επισημαίνει ότι οι παγίδες αυτές ανακαλύφθηκαν για να μη χάνεται το θήραμα.

«Οι σχεδιαστές με νέα σχέδια και χρώματα και συνδυάζοντας τη γούνα με δέρμα, μαλλί ή ύφασμα, παραπλανούν τους καταναλωτές προσπαθώντας να φέρουν πάλι τη γούνα στη μόδα», καταγγέλλει.

Κι ενώ στην Ιταλία οι εγκαταστάσεις βιζόν και τσιντσιλά κλείνουν η μια μετά την άλλη λόγω των διεθνών κινητοποιήσεων φιλοζωικών και οικολογικών οργανώσεων, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Καστοριά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών διοργανώνει το Πρώτο Διεθνές Φόρουμ Γούνας, από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου.

Πρώτοι και καλύτεροι πελάτες, οι Ρώσοι τουρίστες, που έρχονται στην Ελλάδα με απ' ευθείας πτήσεις τσάρτερ, απολαμβάνουν τον ήλιο και τις καθαρές ελληνικές ακτές και με τα γουναράδικα καλύπτουν τις βασικές ψυχαγωγικές τους ανάγκες... Οπως υπολογίζεται, το 95% της παραγωγής των Ελλήνων γουνοποιών απορροφάται από τη ρωσική αγορά. Μόνο στη Σιάτιστα -όπου άγνωστοι απελευθέρωσαν 6.000 γουνοφόρα ζώα τον περασμένο Δεκέμβριο και ανέλαβαν την ευθύνη ευχόμενοι «καλή χρονιά με άδεια κλουβιά»- λειτουργούν περίπου 35 εκτροφεία ζώων που προορίζονται για γούνες και περίπου 1.100 επιχειρήσεις γουνοποιίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2006, μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή, στο Μαξίμου, είναι ενδεικτική. Στη συζήτηση για τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών ο Πούτιν είχε πει χαρακτηριστικά: «Το ότι σας στέλνουμε και μας στέλνετε τουρίστες, το καταλαβαίνω. Εκείνο που ποτέ δεν κατάλαβα είναι γιατί αγοράζουμε τόσο πολλές γούνες από εσάς. Είναι μεγάλο το κρύο στη Ρωσία, είναι καλό να μας ζεσταίνετε, αλλά τόσες γούνες!».

Με τις γούνες και το εμπόριό τους στην Ελλάδα έχει ασχοληθεί κατά καιρούς και η ΕΛ.ΑΣ., καθώς Ρώσοι μέλη εκβιαστικών κυκλωμάτων απαιτούν ποσοστό 20% από καταστηματάρχες, στην περιοχή της Ομόνοιας ή του Μεταξουργείου. Αν η συμφωνία δεν τηρηθεί, τα μέλη του κυκλώματος προχωρούν σε ξυλοδαρμούς ή ακόμη και μαχαιρώματα. Ομως οι καταστηματάρχες διστάζουν να καταγγείλουν τους εκβιασμούς και τους ξυλοδαρμούς τους για ευνόητους λόγους, μένοντας πιστοί στη ρωσική εκδοχή του νόμου της σιωπής.

Σε Ρωσία, Κίνα και χώρες της Απω Ανατολής το εμπόριο γούνας ανθεί. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τη μεγαλύτερη καταναλώτρια γούνας, ενώ ο τζίρος από το παγκόσμιο εμπόριο της φρίκης και του πόνου αγγίζει τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φιλόζωοι και οικολόγοι ανά τον κόσμο ζητούν να αντικατασταθούν οι γούνες με ψεύτικες και να σταματήσει το εμπόριο της φρίκης. «Δεν θα ανεχθούμε άλλη χρονιά ούτε μια τρίχα να αφαιρείται από τα ζώα για να ντύσει τη ματαιοφροσύνη μας και να φουσκώσει τις τσέπες των γουναράδων και των γουνεμπόρων. Δεν θα ανεχθούμε άλλο μεγαλύτερα κλουβιά και καλύτερες συνθήκες εκτροφής, μόνο άδεια κλουβιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του συλλόγου Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής. *

Διαμαρτυρία σήμερα σε Κολωνάκι, Ερμού

«Μόνο ένα τέρας μπορεί να εκτρέφει και να γδέρνει ζώα για τη γούνα τους. Μόνο ένα τέρας μπορεί να σχεδιάζει και να φτιάχνει ρούχα από γούνα ζώων. Μόνο ένα τέρας μπορεί να πουλάει γούνα. Μόνο ένα τέρας μπορεί να φοράει γούνα».

Οι Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής (ΠΟΦΥΖΩ), σε συνεργασία με την ομάδα Animal Net του Facebook, ντύνονται τέρατα και μας καλούν να λάβουμε μέρος στη διαμαρτυρία που ξεκινάει από την πλατεία Κολωνακίου σήμερα και θα περάσει από τα μαγαζιά της γύρω περιοχής και την Ερμού.

Με βασικά συνθήματα: «Μόνο ένα τέρας», «ούτε μια τρίχα» και «άδεια κλουβιά», μας καλούν να ντυθούμε τέρατα και να υψώσουμε τις φωνές μας, λέγοντας πως «δεν θα ανεχθούμε άλλη χρονιά ούτε μια τρίχα να αφαιρείται από τα ζώα για να ντύσει τη ματαιοφροσύνη μας».

«Καλούμε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις να διοργανώσουν αντίστοιχες καμπάνιες σε όλη την Ελλάδα και τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ούτε μια τρίχα αληθινής γούνας. Τέλος, ζητάμε από την πολιτεία να κλείσει τα εκτροφεία θανάτου και τη βιομηχανία γούνας και να την αντικαταστήσει με ηθικά αποδεκτούς τρόπους ενδυματοποιίας, προωθώντας εναλλακτικές οικονομικές δραστηριότητες», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κάλεσμά τους.

Παρόμοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμένεται να γίνει σήμερα στην Καστοριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις του κόσμου, η Peta (People for the ethical treatment of animas- Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων) έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια διεθνείς καμπανιές κατά της γούνας. Με κεντρικά συνθήματα, όπως «Νιώσε άνετα στο δικό σου δέρμα και άσε τα ζώα να κρατήσουν το δικό τους», «Μόνο τα ζώα πρέπει να φοράνε γούνες», «Αν δεν μπορείς να φορέσεις τον σκύλο σου, σε παρακαλώ να μη φοράς καμία γούνα», άλλοτε σοκαριστικές και άλλοτε σέξι αφίσες με πρωταγωνιστές δημοφιλή μοντέλα και καλλιτέχνες, η Peta προσπαθεί να βάλει ένα τέλος στο εμπόριο της γούνας.

Αρκεί να δει κάποιος τα βίντεο που έχουν απαθανατίσει μέλη της με κρυφές κάμερες για να καταλάβει τι συμβαίνει. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:

http://www.youtube.com/watch?v=m7aPoDg5fDc&hl=el, http://www.youtube.com/watch?v=eCgPkx_3e-s&feature=player_embedded.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=92976