Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ? ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ? ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ
Μόνος στο σπίτι;
Οκτώ λόγοι για να πάρω κλουβάκι μεταφοράς Δεν είναι συναγερμός, αλλά προστατεύει την περιουσία μας. Δεν είναι εκπαιδευτής σκύλων, αλλά του μαθαίνει πολλά. Δεν είναι προσωπική ασφάλεια σκύλων, αλλά του παρέχει ασφάλεια. Τι είναι; Μα φυσικά το κλουβάκι μεταφοράς!
Κοστίζει λίγο, αλλά προσφέρει πολλά. Κυκλοφορεί σε υφασμάτινο, σε πλαστικό, σε μεταλλικό και σε ξύλινο, για να καλύπτει όλα τα γούστα και τα βαλάντια και το μέγεθός του πρέπει να είναι πάντα ανάλογο με το μέγεθος του σκύλου μας.
Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να το αγοράσουμε και να κάνουμε το τετράποδό μας να το αγαπήσει.
Προμηθευτείτε λοιπόν λιχουδιές και γνωρίστε το στον πιστό σας φίλο. Σιγά σιγά, τοποθετώντας νόστιμα ζαμπονάκια και τυράκια στην ανοιχτή πόρτα του «κλουβιού», αφήστε τον να τα δοκιμάσει. Στη συνέχεια, κάντε ένα βήμα παραπάνω και ρίξτε τα λίγο πιο μέσα. Όταν ο σκύλος σας μπει μέσα σε αυτό μη βιαστείτε. Κεράστε τον μέχρι να νιώσει άνετα και, μόνο όταν έρθει η ώρα, κλείστε το πορτάκι.
• Το κλουβάκι αυτό θα προστατέψει την ακεραιότητα του σκύλου σας. Είναι πολύ σημαντικό να το δει με καλό μάτι και να το αγαπήσει. Όταν δεν είστε εκεί να τον προσέχετε, θα τον εμποδίσει να μασήσει ηλεκτρικά καλώδια, απορρυπαντικά ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα.
• Παράλληλα, προστατεύει και την περιουσία σας, όσο ο σκύλος σας είναι κουτάβι. Τα χρήματα, που κοστίζει, είναι ελάχιστα μπροστά στο κόστος του καναπέ σας, δε βρίσκετε;
• Χαλιναγωγεί το σκύλο σας και, αν το χειριστείτε σωστά. Δεν τον παρατάτε δηλαδή κλεισμένο εκεί με τις ώρες, αλλά τον κάνετε να νιώσει σαν το σπίτι του. Θα εξαλείψει το στρες της ολιγόωρης απουσίας σας. Είναι ένας όμορφος τρόπος, για να καταλάβει τι θα πει «Μόνος στο σπίτι»...
• Και μία καλή ευκαιρία για να του δείξετε πως, όταν επιθυμεί, μπορεί να μένει μόνος και ασφαλής μέσα σε αυτό, προκειμένου να φάει για παράδειγμα το κόκαλό του ήσυχος. Αν έχετε παιδιά, εξηγήστε τους να μην τον ενοχλούν, θα ησυχάζει εκεί. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, πως πρέπει να φτάσετε στο άλλο άκρο. Κάντε τον να δέχεται τα χάδια ακόμη και όταν βρίσκεται εκεί.
• Προστατεύει το σκύλο σας κατά τη διάρκεια ταξιδιών. Με αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο το κλουβάκι σας αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους τρόπους μεταφοράς. Ενώ, αν μείνετε σε ξενοδοχείο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για όση ώρα θα λείπετε για φαγητό ή θα κάνετε το μπάνιο σας, για να διασφαλίσετε πως δε θα λερώσει και πως δε θα προκαλέσει ζημιές.
• Αν πρόκειται για κουτάβι, το κλουβάκι σας βοηθά να τον διδάξετε να κάνει την ανάγκη του, εκτός αυτού, διατηρώντας το «σπίτι» του καθαρό.
• Σε περίπτωση, που ο σκύλος σας είναι υπερκινητικός, τοποθετήστε τον μέσα σε αυτό, για να χαλαρώσει και να ηρεμήσει.
Ένας υπερκινητικός σκύλος σαν τον Σαμ δε θα αφήσει τίποτα όρθιο μέσα στο σπίτι, αν δεν έχει το δικό του προσωπικό χώρο, όπου θα παραμένει ασφαλής και περιορισμένος, όσο δεν μπορείτε να τον ελέγξετε. Αλλιώς, θα γίνει ανυπόφορος, θα κάνει ανυπολόγιστες ζημιές και ίσως κινδυνέψει και η σωματική του υγεία από τα κατεστραμμένα που θα αποφασίσει να καταπιεί ή από επίθεση μέλους της οικογένειας, όταν αντιληφθεί τη ζημιά.
Προτιμήστε για το σπίτι ένα μεταλλικό κλουβί, τοποθετείστε το σε κεντρικό σημείο της δράσης, για να μην αισθάνεται παραμελημένος και εξηγείστε στα παιδιά πως απαγορεύεται να τον ενοχλούν, όσο βρίσκεται μέσα σε αυτό, ακόμα και όταν η πόρτα παραμένει ανοιχτή. Είναι ο δικός του προσωπικός χώρος και κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον παραβιάζει.

Από την Αργυρώ Κ. Μώρου

http://www.gavmagazine.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=430&Itemid=1