Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Εκλεψαν μέχρι και τσάντα με... γάτα

Εκλεψαν μέχρι και τσάντα με... γάτα

Τώρα... κλέβουν και γάτες!

Τη βοήθεια όλων για να επιστρέψει το αγαπημένο της κατοικίδιο στο σπίτι ζητά μια οικογένεια. Το γατάκι αρπάχτηκε μέσα από το αυτοκίνητο των ιδιοκτητών του, τη στιγμή που επέστρεφαν από τον κτηνίατρο. Ενας μοτοσικλετιστής, που είχε βάλει πιθανότατα στο μάτι την τσάντα μεταφοράς του γάτου, προσέγγισε το Ι.Χ. από την πλευρά του συνοδηγού, έσπασε το τζάμι -πιθανότατα με σιδηρογροθιά- και άρπαξε την τσάντα.

Ο «τσαντάκιας» θεωρούσε προφανώς ότι πρόκειται για γυναικεία τσάντα, καθώς το σχέδιό της έμοιαζε με γνωστή μάρκα. Οταν την πήρε στα χέρια του όμως θα διαπίστωσε ότι μέσα δεν διέθετε ούτε χρήματα ούτε πορτοφόλι.

Το πρωτοφανές περιστατικό εκτυλίχθηκε κοντά στη ρεματιά Χαλανδρίου, στις 8 το βράδυ του Σαββάτου. Το γατάκι ήταν πιθανότατα ακόμη ζαλισμένο από τη νάρκωση, καθώς νωρίτερα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Η οικογένεια κάνει έκκληση σε όποιον βρει τον γάτο τους, που ονομάζεται Φουφούκος, να τον κρατήσει και να επικοινωνήσει μαζί τους. Στο κολάρο του υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Διαμαρτυρία Λαρισαίων για τσίρκο με ζώα- ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=145356

Διαμαρτυρία Λαρισαίων για τσίρκο με ζώα

«Ο βασανισμός των ζώων δεν είναι διασκέδαση!». Το έγραφε το πανό τους, το είπαν και αυτοί για λογαριασμό αυτών των πλασμάτων που δεν έχουν φωνή... Δεκάδες άνθρωποι-μέλη τής υπό σύσταση ΜΚΟ «Larissa dog group», Οικολόγοι Πράσινοι, αναρχικοί-αντιεξουσιαστές, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, συγκεντρώθηκαν χθες στις 6.30 το απόγευμα, έξω από το τσίρκο στη Λάρισα, για να διαμαρτυρηθούν.

Κρατώντας πανό και μοιράζοντας φυλλάδια ενάντια στην κακοποίηση των ζώων και την απάνθρωπη μεταχείρισή τους, ενημέρωναν όσους πήγαιναν στο τσίρκο για να παρακολουθήσουν την παράσταση. Σε ένα τσίρκο που εγκαταστάθηκε σε χώρο που παραχώρησε ο δήμος, το οποίο δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και παρ' όλ' αυτά συνεχίζει τις παραστάσεις του. Μετά τις αναφορές στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και μια σειρά άλλων ενεργειών, για να σταματήσει η λειτουργία του παράνομου τσίρκου -αλλά και εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας που εστάλησαν στον δήμο από ζωοφιλικά και περιβαλλοντικά σωματεία, καθώς και μεμονωμένους ζωόφιλους- οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να ενημερώσουν τους θεατές για όσα συμβαίνουν εκεί όταν τα φώτα σβήνουν. «(...) Πίσω από μια καλά στημένη παράσταση, που κεντρίζει την εντύπωση και κερδίζει τον θαυμασμό των θεατών, κρύβεται ο εξευτελισμός, ο βασανισμός και η στυγνή βία προκειμένου τα ζώα να υπερβούν τη φύση τους και να ικανοποιήσουν τους διψασμένους για θέαμα ανθρώπους», αναφέρει μεταξύ άλλων το φυλλάδιο. «Κάποιοι το διάβασαν και έφυγαν. Οι περισσότεροι παρακολούθησαν την παράσταση», όπως είπαν στην «Ε» οι διαμαρτυρόμενοι. Το σίγουρο όμως είναι ότι πια οι δεύτεροι δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

SOS για την ασφάλεια σε τσίρκο- ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=144830

SOS για την ασφάλεια σε τσίρκο

Τα συγκλονιστικά βίντεο των Υπερασπιστών των Ζώων, που μαρτυρούν τι συμβαίνει στα ζώα όταν τα πολύχρωμα λαμπιόνια των τσίρκων σβήνουν, δεν τους πείθουν...

Ούτε το αποκαλυπτικό βίντεο του «Αρκτούρου» με την άγρια κακοποίηση ελέφαντα στο τσίρκο «Μάσιμο», πέρσι, που κατέρριψε τον ισχυρισμό ότι «αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα». Η κακοποίηση των ζώων δεν τους νοιάζει, από ό,τι φαίνεται όμως δεν τους αφορά ούτε η ασφάλεια όσων παρακολουθούν τις παραστάσεις, στην πλειονότητά τους μικρά παιδιά. Ο τραυματισμός πέντε ατόμων το 2005 σε τσίρκο στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης από δύο ζέβρες, που τους ποδοπάτησαν, όταν τρόμαξαν από το βρυχηθμό τίγρης, δεν έγινε μάθημα. Πώς δικαιολογείται διαφορετικά το γεγονός ότι τσίρκο στη Λάρισα με ζώα δίνει κανονικά παραστάσεις, χωρίς να διαθέτει άδεια λειτουργίας;

Οπως καταγγέλλουν στην «Ε» οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, «δεκάδες άνθρωποι διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα μπαίνοντας σε έναν χώρο που δεν έχει ελεγχθεί για την πυρασφάλειά του, για το εάν η κατασκευή και ο χώρος είναι υγειονομικά ασφαλείς, ούτε για το εάν η κατασκευή θα αντέξει (και για 15 άλλες προϋποθέσεις!). Ποιος θα είναι άραγε ο υπόλογος εάν ξεσπάσει φωτιά, εάν κάποιο ζώο άρρωστο μεταδώσει μολυσματικές ασθένειες, εάν καταρρεύσει η κατασκευή, εάν...;» αναρωτιούνται κατηγορώντας ευθέως τον δήμο που παραχώρησε χώρο στο τσίρκο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να ανασταλεί η παράνομη λειτουργία του τσίρκου, να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο και να απαγορευτεί επιτέλους με νόμο και στην Ελλάδα η λειτουργία των τσίρκων με ζώα, όπως συμβαίνει στην Αυστρία, την Αγγλία και άλλες χώρες του κόσμου.

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ευαισθητοποίηση για τις αρκούδες με παιχνίδι στο κομπιούτερ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=06/03/2010&id=138596

Ευαισθητοποίηση για τις αρκούδες με παιχνίδι στο κομπιούτερ

«Ενα μικρό αρκουδάκι χάνει τη μαμά του... Και πρέπει μόνο του πια να θυμηθεί όλα όσα του είχε μάθει για να καταφέρει να επιβιώσει μέσα στο δάσος... μέχρι να την ξανασυναντήσει». Αρκεί αυτός που βρίσκεται πίσω από το ποντίκι του υπολογιστή να καθοδηγήσει το αρκουδάκι σωστά.

Η περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση «Καλλιστώ» δημιούργησε αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι στο πλαίσιο του έργου «Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων στην Ελλάδα και τη συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο». Εκμεταλλευόμενη τη χρήση νέων τεχνολογιών η «Καλλιστώ» βοηθάει τα παιδιά, ηλικίας από 5 έως 12 ετών, να μάθουν τα πάντα -μέσω του παιχνιδιού- για τη ζωή της αρκούδας και τους κινδύνους στο δάσος μέσα από την περιπλάνησή της. Από τη «Ζωή της Αρκουδίτσας» τα παιδιά μαθαίνουν τα πάντα για τις διατροφικές της συνήθειες, το χειμέριο ύπνο, αλλά και τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει. Πάνω από όλα, όμως, τα παιδιά αντιλαμβάνονται μέσα από το παιχνίδι ότι οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αρκούδα προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Κι αυτό, ενώ υπάρχουν τρόποι άνθρωποι και αρκούδες να ζουν αρμονικά!

Αν θέλετε τα παιδιά σας να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε το παιχνίδι ενεργητικής μάθησης στον υπολογιστή σας ή να παίξεται on line στο: http://callisto.gr/arkoudi/index.html. Αξίζει και για μεγάλα παιδιά.

ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/03/2010&s=an8rwpina&c=ellada

Τα ζώα μας και εμείς

Είναι μόλις 28 σελίδων, αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να είναι πολύτιμο! Το βιβλίο, που δημιούργησε το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) και χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο «Τα ζώα μας και εμείς», αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λόγο για να θέλουν να γυρίσουν όλοι ως μαθητές στα νηπιαγωγεία.

«Πάπιες, κότες, γάτες, σκύλοι είν' οι πιο καλοί μου φίλοι» Ρ. Καρθαίου «Πάπιες, κότες, γάτες, σκύλοι είν' οι πιο καλοί μου φίλοι» Ρ. Καρθαίου Το παιδαγωγικό υλικό -που απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, αλλά και δασκάλους Δημοτικών Σχολείων- περιλαμβάνει τα πάντα: ενδεικτικά αναδυόμενα σχέδια εργασίας με θέμα τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα, τα άγρια ζώα και πουλιά, τα ζώα στο αγρόκτημα, με ενδεικτικές ερωτήσεις των παιδαγωγών, βασισμένα σε κουίζ («μάντεψε τι»), θεατρικά παιχνίδια και εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.

Στόχος του; Να μάθει στα παιδιά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και στο εξώφυλλό του, πως πρέπει «να είμαστε καλοί απέναντι σε όλα τα ζώα. Να τα αγαπάμε», γιατί «αισθάνονται και καταλαβαίνουν όπως εμείς». Με άλλα λόγια, «τελικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση έντιμων μελλοντικών πολιτών σε μια ηθική κοινωνία, όπου ο ισχυρότερος θα αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα στον ανίσχυρο», όπως λέει στην «Ε» η διευθύντρια της GAWF στην Ελλάδα, Κάρολ Μάκμπεθ.

«Η έννοια "ζώο", εκτός από την πραγματική της διάσταση, συμβολίζει τον κάθε αδύναμο που θα βρεθεί μπροστά στο παιδί στον δρόμο της ζωής. Μέσα από το πρόγραμμα το παιδί μαθαίνει να προστατεύει τον αδύναμο, όποια ιδιότητα και αν έχει αυτός. Μαθαίνει να μπαίνει στη θέση του άλλου και να μην προβαίνει σε ενέργειες που τον θίγουν ή τον πληγώνουν», τονίζει.

Αν είστε νηπιαγωγός επικοινωνήστε με την GAWF στο τηλ.: 210-3840010, e-mail: gawfgr@ otenet.gr για να δώσετε τη διεύθυνσή σας και να το παραλάβετε δωρεάν! Α.Κ.Μ