Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

MΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Mαθήματα ζωής
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=196719
«Το άλογο που η Σούζαν Ρίτσαρντς είχε αρχικά επιλέξει να σώσει δεν έμελλε να ανέβει στο φορτηγό που περίμενε. Η Λέι Μι Ντάουν, ένα πρώην αγωνιστικό άλογο μ’ ένα πουλάρι που την ακολουθούσε καταπόδας, ήταν αυτή που ανέβηκε τη ράμπα για να μπει στο τρέιλερ και στη ζωή τής Σούζαν. Εξασθενημένη από τον υποσιτισμό, η Λέι Μι Ντάουν είχε ήδη διαβεί έναν δύσκολο δρόμο, κι όμως κατά κάποιον τρόπο η καρδιά της ήταν πάντα ανοιχτή και γενναιόδωρη. Το πεπρωμένο την έφερε στο πάντοκ της Σούζαν και η φοράδα δίδαξε σ’ αυτή τη γυναίκα με τη ραγισμένη καρδιά πώς να απολαμβάνει τις χαρές της ζωής παρά τους κινδύνους της».

«Η εκλεκτή ενός αλόγου» είναι μια αληθινή ιστορία της Σούζαν Ρίτσαρντς, εξαιρετικά συγκινητική, αφού όπως αποκαλύπτεται δεν έσωσε η συγγραφέας –όπως αρχικά πίστευε– το κακοποιημένο, πεινασμένο και εγκαταλειμμένο πουλάρι, αλλά το άλογο εκείνη! «(...) Ηταν ψηλή, γύρω στο 1,52 μέχρι το λαιμό της. Αν ερχόμασταν φάτσα με φάτσα, τα μάτια μου θα έφταναν περίπου στο ύψος της μύτης της, όμως τώρα, έτσι όπως είχε ρίξει το κεφάλι της τόσο χαμηλά, μπορούσα μόνο να βλέπω τη ραχοκοκαλιά της, από τη χαίτη ως την κορυφή της ουράς της. Εμοιαζε με στραβή συρμάτινη κρεμάστρα, επικαλυμμένη με μια καφετιά λασπερή κρούστα. Τα κόκαλά της προεξείχαν από παντού. Παρακολούθησα για λίγο τα πλευρά της που ανεβοκατέβαιναν και την άκουσα να βαριανασαίνει. Τα μάτια της ήταν ανοιχτά αλλά άτονα κι έβγαζαν ένα υπόλευκο έκκριμα που ρίγωνε την ξεραμένη λάσπη πάνω στο πρόσωπό της. Το ίδιο έκκριμα έτρεχε κι από τη μύτη της. Ηξερα ότι είχε πνευμονία κι είχε αρχίσει τα αντιβιοτικά πριν φύγουμε μαζί από την Κοινότητα. Ηταν τόσο αδύναμη, που το κεφάλι της έπεφτε μόνο του προς τα κάτω».

Απολαύστε το και ανακαλύψτε πως αλλάζουμε θέση με τα πλάσματα που νομίζουμε ότι εμείς σώζουμε!

Σούζαν Pίτσαρντς, H εκλεκτή ενός αλόγου, εκδόσεις Δρεπανιά, 272 σελ., 14
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

e-pet

e-pet
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=196718
• Facebook εσείς, www.doggyspace.com εκείνος. Ετσι ονομάζεται το νέο κοινωνικό δίκτυο, το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τον πιστό φίλο του ανθρώπου. Γεννήθηκε σαν ιδέα στο μυαλό των εμπνευστών του, όταν διαπίστωσαν ότι πολλοί χρήστες του facebook ουσιαστικά είχαν φτιάξει στο δικό τους προφίλ, προφίλ για το τετράποδό τους. Και κάπως έτσι τα κατοικίδια μπορούν να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα, να ανταλλάσσουν ενδιαφέροντα και, γιατί όχι, να κανονίζουν ραντεβού για παιχνίδια σε πάρκα, ανάλογα με την περιοχή τους!

• Ψάξε για τα αγαπημένα σου ζώα και μάθε τα πάντα γι’ αυτά. Στο http://kids.nationalgeographic.com/kids/ τα παιδιά σας μπορούν να βρουν τα πάντα για τα αγαπημένα τους ζώα και να μάθουν γι’ αυτά εξασκώντας παράλληλα και τα αγγλικά τους. Βίντεο, παιχνίδια, κουίζ, παζλ, πληροφορίες, ειδήσεις, φωτογραφίες για παιδιά, αλλά και για όσους νιώθουν παιδιά με την εγγύηση του national geographic. Ψάξτε το και εσείς και δεν θα χάσετε!

• Σας αρέσει να φτιάχνετε εσείς ό,τι χαλάει στο σπίτι σας; Πιάνουν τα χέρια σας και θέλετε μόνο εσείς να ασχολείστε με οτιδήποτε αφορά στα κατοικίδιά σας; Πληκτρολογήστε www.doityourself.com/scat/petsg, πατήστε enter και ιδού: θα βρείτε τα πάντα για σκύλους, γάτες, οδικά πτηνά, ενυδρεία, κουνελάκια και άλλα μικρά ζώα. Κατασκευάστε μόνοι σας το σκυλόσπιτο του πιστού σας φίλου, φτιάξτε το ονυχοδρόμειο της γάτας σας, βρείτε οδηγίες για γρήγορη και εύκολη λάντζα στο σπίτι, μάθετε πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια τα αφτιά του σκύλου σας, δημιουργήστε τις δικές σας λιχουδιές για τον παπαγάλο σας και υπερηφανευθείτε ότι τα κάνατε όλα με τα χεράκια σας!
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ "ΝΙΑΟΥ" ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Eνα ηχηρό «νιάου» κατά του ρατσισμού
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=194539
«Σε ένα μακρινό νησί, τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δυο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει το σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα απομένει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν».

«Η τελευταία μαύρη γάτα» δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο. Είναι το 100ό βιβλίο του μεγαλύτερου παραμυθά των καιρών μας, του Ευγένιου Τριβιζά, και το πρώτο του μυθιστόρημα και για μικρούς και για μεγάλους... Το οποίο θα σας κερδίσει από την πρώτη, κιόλας, σελίδα: «(...)Πρώτα εξαφανίστηκε ο Μεταξονούρης. Μετά ο Σαλταπήδας. Μετά εξαφανίστηκαν ο Νιαουρίνος, ο Γκιουζέπε, ο Ραμσής, η Αραπίνα, ο Σαρδανάπαλος και η Μπιζού. Ολες αυτές οι γάτες δεν είχαν κανένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα εκτός από ένα: Ενα μόνο. Το χρώμα τους. Το μαύρο, κατάμαυρο χρώμα τους».

Πρόκειται για «μία συναρπαστική περιπέτεια που συνδυάζει το λυρισμό με το χιούμορ, τη συγκίνηση με το μυστήριο, την απόγνωση με την ελπίδα, ένα δριμύ "κατηγορώ" κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της δεισιδαιμονίας». Ενα μυθιστόρημα εξαιρετικά επίκαιρο, διότι όπως εξηγεί και ο συγγραφέας του: «Σας τα λέω όλα αυτά γιατί εδώ στο νησί μας, όπως κι αλλού, οι γάτες ξεχνάνε, οι άνθρωποι ξεχνάνε και η τρέλα δεν θέλει πολύ να φουντώσει πάλι φτου ξανά κι απʼ την αρχή...».

Τι να πει κάποιος γιʼ αυτό το καταπληκτικό βιβλίο; Για τις ανθρώπινες προκαταλήψεις που θέλουν ακόμη τις μαύρες γάτες να φέρνουν γρουσουζιά, ή μήπως για το τέχνασμα του συγγραφέα να βγάλεις από το μυαλό σου τα κατατρεγμένα γατιά του νησιού και να βάλεις στη θέση τους καθετι διαφορετικό που βιώνει την αγριότητα, τη βία, το ρατσισμό και τον ανθρώπινο παραλογισμό σε όλο του το μεγαλείο, μόνο και μόνο επειδή είναι διαφορετικός; Απλά, απολαύστε το!

Eυγένιος Tριβιζάς, H τελευταία μαύρη γάτα, εκδόσεις Eλληνικά Γράμματα, 359 σελ., 14 ­
Αργυρώ Κ. Μώρου

e-pet- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

e-pet
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=194541
Είστε υπερήφανοι για τα καμάρια σας; Θέλετε να μοιραστείτε με όλους τα σκέρτσα, τα κόλπα, τις τσαχπινιές, τις αστείες και τις τρυφερές τους στιγμές; Υπάρχει τρόπος και μάλιστα ακούει στο ...όνομα στο www.pettube.com. με σήμα το γατάκι και το σκυλάκι. Κάντε εγγραφή, καταχωρίστε τα βίντεο των πλασμάτων με τα οποία μοιράζεστε την κάθε σας μέρα και... ξεφύγετε από τη θλιβερή πραγματικότητα κάνοντας οπτικό pet-therapy με τα κατοικίδια των άλλων χρηστών. Αν αγαπάτε τα ζώα, είναι βέβαιο ότι θα γίνει το αγαπημένο σας κανάλι. Ακόμη κάθεστε;

Σύμφωνα με τους επαΐοντες, συμβαίνει σε κάποια χρώματα σκύλων και σε κάποιες ράτσες. Κανείς δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι δεν θα συμβεί και στο δικό μας σκύλο όταν μεγαλώσει. Το deaf dog education action fund έχει δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα για να κάνει τη ζωή των σκύλων με προβλήματα ακοής και των ανθρώπων με τους οποίους συζούν ευκολότερη. Μάθετε τα πάντα για το ζήτημα, δείτε με ποιον τρόπο μπορείτε να επικοινωνείτε με κωφούς σκύλους και δείτε τα σήματα επικοινωνίας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αχρείαστο να ναι! www.deafdogs.org.

Δεν έχετε χρήματα για το γυμναστήριο, αλλά ούτε χρόνο για να πάρετε ανάσα; Θέλετε να κάνετε κάτι δημιουργικό με το σκύλο σας; Πώς σας φαίνεται η doga; Η dog yoga ή αλλιώς το κάνετε γιόγκα μαζί με το σκύλο σας; Πατήστε www.ehow.com/videos-on_1357_dog-yoga-poses-positions.html και κάντε γυμναστική στο σπίτι σας. Δεκαπέντε δωρεάν βίντεο σας δείχνουν πώς να εξασκηθείτε και να αφήσετε το σκύλο σας να νιώσει άνετα. Ο σκοπός δεν είναι να κάνετε τον πιστό σας φίλο άψογο γιόγκι αλλά να του επιτρέψετε να εμπλακεί όσο περισσότερο γίνεται στη ζωή σας.
Αργυρώ Κ. Μώρου

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

ΝΑ' ΜΟΥΝ ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ...- ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ


Να 'μουν σκύλος στη Γερμανία...

Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Λέγεται ότι ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από δύο πράγματα: το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στους συνανθρώπους τους και στα ζώα. Στην Ελλάδα και στα δύο πάσχουμε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άνθρωποι που βοηθούν όπως μπορούν, είτε οργανωμένα είτε όχι, και μάλιστα χωρίς τη βοήθεια του κράτους.

Πρώην αδέσποτα ποζάρουν με τις οικογένειές τους. Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις...

Στη χώρα όπου η λέξη φιλοζωία έχει αντικατασταθεί με τη λέξη ζωοφιλία (φίλος της ζωής) βρέθηκε η «Ε» και διαπίστωσε τι σημαίνει πολιτισμός και σεβασμός των ασθενέστερων.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας επισκεφθήκαμε δύο κυνοκομεία και δεν πιστεύαμε στα μάτια μας.

Ηταν πεντακάθαρα, με χώρους τόσο μεγάλους όπου τα ζώα παίζουν χωρίς αλυσίδες και περιορισμούς. Διαμπερή, με καλοριφέρ, παράθυρα τα οποία ανοίγουν αυτόματα για ανανέωση του αέρα και ανέσεις που δεν υπάρχουν καν σε ιδρύματα για ανθρώπους στην Ελλάδα και δεν μπορούν να συγκριθούν στο ελάχιστο με τα καλύτερα της χώρας μας.

Κυνοκομεία που έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: να υιοθετηθούν τα ζώα από κάποια οικογένεια που θα τα φροντίζει όπως τους αξίζει.

Και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν υπήρχε ένα οργανωμένο πρόγραμμα υιοθεσιών.

«Το καταφύγιο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Οσοι θέλουν να υιοθετήσουν ένα ζώο μπορούν να δουν το ιστορικό του έξω από το δωμάτιο. Για παράδειγμα, την ημερομηνία που ήρθε στο κυνοκομείο και τον λόγο (θάνατος ιδιοκτήτη, ανικανότητα φύλαξής του κ.ά), την ηλικία, τη ράτσα του, αν είναι αρτιμελές κι αν όχι ποια αναπηρία έχει (τρίποδα, μονόφθαλμα κ.λπ.), στοιχεία του χαρακτήρα του και άλλες λεπτομέρειες, όπως αν τα πάει καλά με παιδιά, γυναίκες, άνδρες, άλλα σκυλιά ή γατιά», λέει η διευθύντρια του μεγαλύτερου καταφυγίου ζώων της Νότιας Γερμανίας, Doris Hoffe, το οποίο λειτουργεί από το 1927 στην πόλη Μούνστερ.

«Ο άνθρωπος που θα υιοθετήσει ένα ζώο πρέπει να γνωρίζει τα πάντα πριν το υιοθετήσει. Διαφορετικά είναι φαύλος κύκλος. Για παράδειγμα, αν ένα σκυλί δεν τα πηγαίνει καλά με τα παιδιά και αυτός που θα το υιοθετήσει έχει, η συμβίωση δεν θα ευδοκιμήσει», εξηγεί.

Ποια είναι όμως η διαδικασία υιοθεσίας;

«Για να υιοθετήσει κάποιος ένα σκυλί, πληρώνει το ποσό της τάξης των 200 ευρώ. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: τα χρήματα μένουν στο κυνοκομείο και χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των υπόλοιπων ζώων και αυτό αποτελεί το πρώτο τεστ της ανάδοχης οικογένειας», συμπληρώνει η κ. Hoffe.

«Στη Γερμανία όποιος έχει κατοικίδιο ζώο δεν πληρώνει μόνο τον κτηνίατρο και την τροφή του, αλλά ασφάλεια και φόρο. Αν δεν έχει 200 ευρώ, αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι είναι ανίκανος να το υιοθετήσει», τονίζει.

Αν έχει, η υιοθεσία προχωράει στο δεύτερο στάδιο, τη συνέντευξη, η οποία περιλαμβάνει πάμπολλα ερωτήματα. Μένετε σε διαμέρισμα ή σε σπίτι; Εχει κήπο; Πόσες ώρες δουλεύετε; Πόσες ώρες θα είναι μόνο του ζώο τη μέρα, είναι μερικά από αυτά.

«Το 50% των υποψήφιων ανάδοχων οικογενειών απορρίπτεται και το άλλο μισό πριν πάρει ένα ζώο σπίτι και υπογράψει τα απαραίτητα έγγραφα (αν αθετήσει το συμβόλαιο υιοθεσίας θα αντιμετωπίσει τον νόμο) πρέπει πρώτα να περάσει μια ώρα μαζί του εκεί. Αν όλα πάνε καλά, θα φύγουν για το σπίτι, όπου θα ακολουθήσει αιφνιδιαστικός έλεγχος».

Ποιος πληρώνει για όλα αυτά; Η κάθε πόλη οφείλει να έχει το δικό της καταφύγιο ζώων, ιδιωτικό ή δημόσιο, με δικό του κτηνίατρο. Τα κυνοκομεία χρηματοδοτούνται, δεδομένου ότι είναι ανέφικτο οι δήμοι να καλύπτουν το 100% των εξόδων.

Ομως οι υπεύθυνοι αποκομίζουν χρήματα και από άλλες πηγές, πέρα από τις συνδρομές: πωλούν ημερολόγια και άλλα αντικείμενα (σπίτια, πιάτα, λουράκια), νοικιάζουν βιβλία για ζώα από τη βιβλιοθήκη τους και λειτουργούν και κένελ.

Εθελοντές αναλαμβάνουν να βγάλουν τα σκυλιά βόλτα, μία ώρα το πρωί και μία το βράδυ, στο δάσος ή τη θάλασσα, δίπλα σε κυνοκομείο.

Οσον αφορά τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, είναι όλοι εκπαιδευμένοι. Εχουν πρώτα καθίσει στα θρανία τρία ολόκληρα χρόνια και έχουν κάνει πρακτική εξάσκηση τεσσάρων εβδομάδων σε ζωολογικό κήπο.

Στο διήμερο ταξίδι της στη Γερμανία η «Ε» διάνυσε οδικώς περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα και δεν είδαμε ούτε ένα αδέσποτο.

Οχι επειδή δεν υπάρχουν άνθρωποι που εγκαταλείπουν τα τετράποδά τους, ελάχιστοι συγκριτικά με την Ελλάδα, αλλά διότι, όταν κάποιος βρει ένα αδέσποτο, οφείλει να ειδοποιήσει την Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί που θα το μαζέψουν το κρατούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Τμήμα για 24 ώρες, σε περίπτωση που κάποιος το αναζητήσει. Στη συνέχεια το μεταφέρουν σε κυνοκομείο, όπου παραμένει για δυο εβδομάδες σε καραντίνα μέχρι να εμβολιασθεί και αποπαρασιτωθεί.

Αν το τμήμα δεν έχει χώρο, το ζώο μεταφέρεται στα κυνοκομεία ακόμη και αν είναι νύχτα. Αστυνομικοί και πυροσβέστες έχουν το κλειδί για να ανοίξουν την κεντρική πόρτα και το πλήρως εξοπλισμένο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Πράγματα απίστευτα και όμως αληθινά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/01/2005

http://archive.enet.gr/online/online_text?c=113&id=94638752%EF%BB%BF

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΤΑ ΖΩΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Πατρίσια Χάισμιθ, Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για φιλόζωους, εκδόσεις Αγρα, σελ. 310, 12,50 ευρώ
Τα ζώα παίρνουν την εκδίκησή τους
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=191316
«Ο Σαμψών είναι ένα υπέροχο γαλλικό γουρούνι που έχει εκπαιδευτεί να ξεθάβει τρούφες. Όμως το αφεντικό του δεν τον αφήνει ποτέ να τις γευτεί... Ο Μινγκ είναι ένας θαυμάσιος Σιαμέζος γάτος που ζει πολυτελώς στο Ακαπούλκο, και ο οποίος αναπτύσσει μια νοσηρή ζήλια για τον εραστή της αφεντικίνας του... Κοτόπουλα μεγαλωμένα με τις λάμπες οργανώνονται και εξεγείρονται κατά των φρικαλέων συνθηκών... Ο Τζεμάλ είναι μια δυτική καμήλα που την κακομεταχειρίζεται το απεχθές -και στους ανθρώπους- αφεντικό του... Ο πίθηκος Έντυ, εκπαιδευμένος σε ληστείες σπιτιών, υφίσταται την αχαριστία της κυράς του...». Και δεν είναι μόνο αυτοί...

Δεκατρείς ιστορίες εκδίκησης από σκύλους, γάτους, γουρούνια, χάμστερ, κατσίκες, άλογα, ποντικούς, ελέφαντες γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, "με βαθιά συμπάθεια για τον ζωικό κόσμο και μια εκπεφρασμένη απέχθεια για τους κυρίους τους", περιέχει "Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για φιλόζωους".

Η Πατρίσια Χάισμιθ, μια από τις μεγαλύτερες συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων και βιβλίων μυστηρίου, "καλλιέργησε" το θέμα της ενοχής των ηρώων της και με μαύρο χιούμορ και ανατρεπτική διάθεση αντιστρατεύεται τις "ανθρώπινες" συμπεριφορές και γράφει ένα απολαυστικό βιβλίο όπου τα ζώα μετατρέπονται σε τιμωρούς και δολοφόνους.

"(...) Ο Κλιφ παραλίγο να πέσει. Του έδωσα μια ελάχιστη σπρωξιά με την προβοσκίδα μου και αυτός τινάχτηκε μακριά. Επεσε φαρδύς-πλατύς στο τσιμέντο. Τώρα ήμουν έξαλλη. Ηταν μια μάχη ανάμεσά μας. Ο Κλιφ κρατούσε ακόμα το απαίσιο σεντόνι. Γονάτισε. Του έδωσα μια κλωτσιά με το αριστερό μου πόδι, που δεν ήταν ούτε καν σαν αληθινό σπρώξιμο. Τον πέτυχε στα πλευρά και τ'άκουσα να σπάνε, όπως τα κλαδιά των δέντρων. Από τότε ο Κλιφ δεν ξανακουνήθηκε", περιγράφει χαρακτηριστικά ο Τζάμπο ο ελέφαντας, στο πρώτο διήγημα με τίτλο: "Η τελική παράσταση της Μπαλαρίνας".

Το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1975. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα και είναι βέβαιο ότι θα το απολαύσετε... Για τη δίκαιη εκδίκηση όλων αυτών των ζώων και όχι μόνο...
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

e-pet

e-pet
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=191319
Τα βάζουν με όλους και εξηγούν πάντα το γιατί! Οι καμπάνιες και τα βίντεο της Peta, People for the Ethical Treatment of Animals, των ανθρώπων για την ηθική μεταχείριση των ζώων, δεν γίνεται να αμφισβητηθούν. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της μεγαλύτερης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων παγκοσμίως και βοηθήστε και εσείς να γίνουν γνωστοί οι λόγοι που οι άνθρωποι αυτοί αντιδρούν. Προσοχή: Δείτε τα βίντεο που τράβηξαν τα μέλη της οργάνωσης κρυφά μόνο αν έχετε γερό στομάχι! Kάντε κλικ στο www.peta.org.

Αγαπάτε τα πιτ μπουλ; Πιστεύετε ότι δεν είναι δολοφόνοι, αλλά λατρεμένα πλάσματα που αξίζουν να είναι μέλη της οικογένειάς μας; Είστε στη σωστή διεύθυνση: www.pitbull-rescue.gr. Mια ιστοσελίδα αφιερωμένη στους εκπροσώπους αυτής της τόσο παρεξηγημένης φυλής με ιστορίες όμορφες, άσχημες, αγγελίες, θέματα εκπαίδευσης και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε για τα πιτ μπουλ. Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια προσεκτική ματιά και στην καμπάνια "Γεννήθηκα για να... σε αγαπώ", "να...παίζουμε", "να...σε αγαπώ". Είναι εξαιρετική!

Ρωτήστε τους ειδικούς... Μάθετε τα πάντα για την υγεία της γάτας σας, τη διατροφή της, την ασφάλειά της, τη συμπεριφορά της και τα παιχνίδια που καλλιεργούν τα φυσικά ένστικτα των αγαπημένων μας αιλουροειδών. Φωτογραφίες, βίντεο, ειδήσεις για γάτες, η χαρά του γατόφιλου συγκεντρωμένη σε μια ιστοσελίδα: www.catchannel.com. Σερφάρετε, αφιερώστε χρόνο, ψάξτε τη με την ησυχία σας και βγείτε σοφότεροι και κερδισμένοι. Σίγουρα θα δείτε τη γάτα σας με διαφορετικό μάτι και πιθανότατα εκείνη εσάς. Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε και στα ερωτηματολόγια και να διαβάσετε και τις απαντήσεις των άλλων επισκεπτών.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

ΕΝΑΣ ΑΓΑΠΗΣΙΑΡΗΣ ΑΝΑΚΑΤΩΣΟΥΡΑΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Ενας αγαπησιάρης ανακατωσούρας
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=189100

«Ο Μάρλεϊ είναι ένας σκύλος που δεν έχει ταίρι στον κόσμο, ένας ακάθεκτος οδοστρωτήρας με μορφή κυνηγετικού Λαμπραντόρ Ριτρίβερ. Κουτουλάει και διαλύει σήτες στις πόρτες, κλέβει γυναικεία εσώρουχα και τρώει οτιδήποτε μπορεί να πλησιάσει το στόμα του –συμπεριλαμβανομένων παντός είδους έπιπλα και κοσμήματα»

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, γραμμένη από τον βραβευμένο δημοσιογράφο, Τζον Γκρόγκαν, με πρωταγωνιστή το σκύλο του το "Μάρλεϊ, έναν μεγάλο μπελά". Ενα κουτάβι που αποβλήθηκε από το σχολείο εκπαίδευσης σκύλων "ως παντελώς απειθάρχητος και ανεπίδεκτος μαθήσεως", κατάφερε να "αναστατώσει μια δημόσια οργανωμένη παραλία και προκάλεσε πραγματικό χάος, όταν του έδωσαν ρόλο σε μια κινηματογραφική ταινία". Ο Μάρλεϊ όμως ήταν πάνω από όλα ένας πιστός φίλος που ήταν πάντα εκεί... και στις χαρές και στις λύπες. Και έκανε τα μέλη της οικογένειας Γκρόγκαν "να μάθουν απ' αυτόν ότι η ανιδιοτελής, δίχως όρια αγάπη έχει πολλές μορφές".

"Ο Μάρλεϊ κατέκτησε καρδιές και παρέμεινε ακλόνητο υπόδειγμα πίστης και αφοσίωσης στην οικογένειά του" από τότε που ήταν μικρούτσικο κουτάβι μέχρι τη στιγμή του παντοτινού αποχωρισμού. Το βιβλίο καθηλώνει και ακολουθεί αυτόν τον τετράποδο μπελά σε όλα τα βήματα της ζωής του, μαρτυρώντας παράλληλα τα λάθη που εμείς κάνουμε, τις ανόητες κτηνιατρικές ανησυχίες που διαθέτουμε, τις φοβίες που μπορεί να φωλιάζουν στο κεφάλι του τετράποδου φίλου μας, μα πάνω από όλα το νόημα που δίνει στη ζωή μας η συμβίωση με τον κάθε... Μάρλεϊ.

"(...) θέλω να ευχαριστήσω εκείνον τον τετράποδο "κακό μπελά", φίλο και σύντροφό μου, χωρίς τον οποίο δεν θα υπήρχε αυτό το βιβλίο. Θα ήταν ευτυχής αν ήξερε ότι το χρέος του για όλα τα ξεσκισμένα στρώματα και παπλώματα (...) έχει τώρα πιά ξεπληρωθεί πλήρως και επίσημως", επισημαίνει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας.

Η ιστορία του Μάρλεϊ έγινε και ταινία. Αλλά, πριν τη δείτε, διαβάστε το βιβλίο. Πραγματικά αξίζει.
Τζον Γκρόγκαν, Μάρλεϊ ένας μεγάλος μπελάς, εκδόσεις Δρεπανιά, σελ. 400, 24 ευρώ
Αργυρώ Κ. Μώρου

e-pet

e-pet
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=189102
Eχουν σχέση οι γάτες με την τέχνη; Εχουν και παραέχουν! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι γάτες αποτελούν πηγή έμπνευσης και βρίσκονται παντού... στη λογοτεχνία, τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση... Το www.catisart.gr ήρθε ως «μια μικρή έμπνευση» και έγινε πράξη για δυο μεγάλες αγάπες της δημιουργού του «τις γάτες και το θέατρο». Επισκεφτείτε το, διαβάστε τις ιστορίες των ζώων (animal stories), χαζέψτε τις φωτογραφίες, δείτε τις συνεντεύξεις και ρουφήξτε κάθε του λέξη. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναγνωρίζει πως η γάτα μπορεί από μόνη της να είναι μορφή τέχνης.



* Συμβουλές, διαμαρτυρίες, χρήσιμα άρθρα, αγγελίες για ζωάκια που βρέθηκαν, χαρίζονται ή χάθηκαν και ειδική ενότητα για ζωάκια με ειδικές ανάγκες είναι μερικά μόνο από όσα περιέχει το www.strayshelp.gr. Kάντε τα σχόλια σας, πάρτε μέρος στα ερωτηματολόγια, βρείτε τα πάντα για τη νομοθεσία που αφορά στους αγαπημένους μας φίλους και βγείτε από τη δύσκολη θέση αν χρειαστεί να ψάξετε εφημερεύοντα και 24ώρα κτηνιατρεία. Σερφάρετε άφοβα. Οι σκύλοι και οι γάτες της ιστοσελίδας δεν δαγκώνουν ούτε βγάζουν νύχια... Μας βάζουν όμως να σκεφτούμε.
* Πως είναι τα σταχταράκια; Πως είναι ο μικρός μπούφος (Bubo bubo); Πως είναι ο ασημόγλαρος; Πως μπορείτε να δώσετε πρώτες βοήθειες σε άγρια πτηνά, σε νεοσσούς και τραυματισμένα άγρια ζώα; www.wild-anima.gr. Η ιστοσελίδα του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής θα σας εκπλήξει, θα σας ...συστήσει με τα πλάσματα της άγριας ζωής που ζουν ανάμεσά μας, θα σας τσαντίσει με όσα κάνει το είδος μας σε βάρος της φύσης και θα σας συγκινήσει απίστευτα όταν τα πλάσματα αυτά επιστρέψουν υγιή εκεί όπου ανήκουν. Ακόμη να κάνετε κλίκ;

Αργυρώ Κ. Μώρου