Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

ΚΑΚΟΜΟΙΡΟ ΜΟΥ ΠΟΝΙ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Κακόμοιρό μου πόνι

Σε ...ποδαρικό διαμαρτυρίας την πρώτη μέρα του νέου έτους ενάντια στην εκμετάλλευση και την κακοποίηση των πόνυ, στη 1.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Συντάγματος, η Συνέλευση για την Αντισπισιστική Δράση.

Οπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αντισπισιστές, στην ιστοσελίδα τους (www.antispe.squat.gr) που τα 'ψαλαν για τα καλά σε εκείνους που τα εκμεταλλεύονται, και στις 26 Δεκέμβρη, τα Χριστούγεννα μόνο «γιορτή χαράς και αγαλλίασης» δεν είναι.

«Υπάρχουν ζώα που φυλακίζονται όλο το χρόνο για να βγουν στους δρόμους τώρα στις γιορτές και να φωτογραφίζονται τα παιδιά. Είναι τα πόνι που αντί να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον(...) ταλαιπωρούνται ώρες, στερούμενα την ελευθερία τους και την κοινωνικοποίηση με τα άλλα ζώα της φυλής τους απλά και μόνο για μια φωτογραφία. Παραμένουν για περίπου ένα μήνα μέσα σε βανάκια και τρέιλερ», τονίζουν και κάνουν λόγο για ένα «σύγχρονο δουλεμπόριο».

«Την ώρα που το παιδί σου φωτογραφίζεται, το πόνι υποφέρει. Μην ενισχύεις αυτή την καταπίεση. Τα ζώα δεν είναι θέαμα», καταλήγουν.
Α.Κ.Μ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/12/2010&id=236860

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΓΑΒ ΣΤΟΡΙ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Γαβ στόρι

«(...) Ο κ. Σιρόκος, γνωστός παιδίατρος, αντιμετώπισε πριν από λίγον καιρό ένα σοβαρό πρόβλημα. Επρεπε να παραστεί σ’ ένα συνέδριο ιατρικής στον Καναδά και δεν είχε πού ν’ αφήσει τον Φλούφλη, το σκυλάκι του. Είχε πολλούς φίλους. Μα κανένας δεν αναλάμβανε την ευθύνη και τη φροντίδα του, επειδή ήξεραν την αδυναμία που του είχε. Κι αν πάθαινε κάτι (κούφια η ώρα που τ’ ακούει); Ολοι οι πελάτες το ήξεραν ότι ο Φλούφλης ήταν το αγαπημένο του πομεράνιαν.Τόσο αγαπημένο, ώστε και στο κουδούνι της εξώπορτας ήταν γραμμένο το όνομά του δίπλα στο δικό του. Αυτό ξένιζε τον κόσμο, μα ο κ. Σιρόκος το θεωρούσε απόλυτα φυσικό, αφού ο Φλούφλης έμενε στο διαμέρισμα μαζί του».

Ο γιατρός έκανε έρευνα και, αφού δεν είχε άλλη επιλογή, αναγκάστηκε να αφήσει τον Φλούφλη για 10 μέρες –όσο θα απουσίαζε– στην πανσιόν ενός κτηνιάτρου, που (προσέξτε) επισκέφθηκε για να διαπιστώσει αν ήταν η ιδανική. Στον Καναδά, για να καλύψει δημοσιογραφικά το συνέδριο. έπρεπε να πάει και η Νόνια. Αλλά ούτε αυτή είχε να αφήσει σε κάποιον το σκύλο της, που τον λένε επίσης Φλούφλη. Ετσι αποφάσισε να τον αφήσει στον κτηνίατρό της. Πολλές συμπτώσεις μαζί;

Αλήθεια, «...μπορούν να γράψουν οι μικροί ιστορίες για μεγάλους; Ο Ιάσονας (καμία σχέση με αυτόν της Αργοναυτικής Εκστρατείας) και η Εριθέλγη (πού το βρήκε τόσο σπάνιο όνομα;) βάζουν στοίχημα με τον εαυτό τους ότι μπορούν. Και ξεκινούν. Χωρίς Αργώ ν’ αργούν. Γρήγορα. Συναντούν ανέμους, τρικυμίες, λογοτεχνικά εμπόδια, τους τρελαίνουν οι πολλές συμπτώσεις και τους γαβγίζουν τα σκυλιά, πάντοτε με αγάπη όμως. Μια ιστορία φιλοζωίας εξωφρενική, γραμμένη με λίγη τρέλα εφηβική. Μα το ερώτημα παραμένει. Πέτυχαν το στοίχημά τους; Μήπως πρέπει εσείς, οι αναγνώστες, να τους δώσετε την απάντηση που ζητούν;» όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Το «Γαβγίζοντας την αγάπη» είναι αφιερωμένο «σε όσους πονάνε τα ζώα και στην Κίρα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει». Ανήκει στην κατηγορία «παιδική λογοτεχνία» και αφορά παιδιά ηλικίας από 9 ετών. Μήπως νιώθετε παιδιά;

Αγγελική Βαρελλά, «Γαβγίζοντας την αγάπη», εκδόσεις Ψυχογιός, σελ. 152, τιμή 8,80 ευρώ
Αργυρώ Κ. Μώρου

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=236731

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΥΠΟ ΤΗ ΣΚΕΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΑ "ΒΑΡΕΛΟΣΚΥΛΑ" ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Υπό τη σκέπη του νόμου τα «βαρελόσκυλα» της Ικαρίας

Ένα υπέροχο «δώρο» έκανε, στους σκύλους της Ικαρίας –τα λεγόμενα και «βαρελόσκυλα»-, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα! Με μια οδηγία δυο σελίδων, την οποία αποστέλλει στον Αστυνομικό Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, του ζητά να παραγγείλει στις αστυνομικές αρχές της Ικαρίας «να διενεργούν επισταμένους ελέγχους, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για τη διαπίστωση παραβάσεων που προβλέπονται από το νόμο 1197/1981 «Περί προστασίας των ζώων» (κακοποίηση, βασανισμός ζώων, μη χορήγηση κατάλληλης και επαρκούς για το είδος τροφής και ύδατος, μη εξασφάλιση άνετου υγιεινού και προσαρμοσμένο εις το φυσικό τρόπο διαβιώσεως καταλύματος)».

Και ως άλλος «Αγιος Βασίλης» για τετράποδους, επισημαίνει ότι «σε περίπτωση διαπιστώσεως παραβάσεων να υποβάλλονται μηνύσεις και να σχηματίζονται δικογραφίες, στις οποίες να προσδιορίζονται τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τω ν υπαιτίων προσώπων και οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων και να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, όταν αυτό είναι εφικτό».

Ακόμη, τονίζει ότι πρέπει να γίνονται όλες οι «απαραίτητες ενέργειες για την άρση της παράνομης κατάστασης και να ακολουθείται η διαδικασία του άρθρου 12 παρ. 4 του νόμου 3170/2003», προκειμένου να «αφαιρείται το ζώο από την κατοχή του παραβάτη» με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου και να παραδίδεται είτε σε ζωοφιλικό σωματείο είτε σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Τέλος, ορίζει πως πρέπει να «ζητείται η συνδρομή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Επαρχείου Ικαρίας, τόσο κατά τη διενέργεια ελέγχων, όσο και κατά τη διαδικασία άρσης της παράνομης κατάστασης»!

Η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σάμου έρχεται ως απάντηση στο έγγραφο της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, που μετά το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (Greek Animal Welfare Fund), γνωστοποίησε στις αρχές, και εκείνη με τη σειρά της, όσα βιώνουν οι σκύλοι στο νησί. Σχολιάζοντας την παρέμβαση της Εισαγγελίας Σάμου, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων, Αναστασία Μπομπολάκη, τόνισε πως «η επιστολή αυτή πρέπει να αποτελέσει οδηγό για όλες τις εισαγγελικές αρχές της χώρας» και «να γίνει παράδειγμα προς μίμηση».

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της GAWF ξεκίνησαν μια μεγάλη εκστρατεία στην Ικαρία, τον περασμένο Μάιο, με την καταγραφή των σκύλων αυτών που ζουν δεμένα, με μοναδικό κατάλυμα σκουριασμένα βαρέλια, χωρίς προστασία από τον ήλιο και το κρύο, με χωρίς ή ελάχιστο φαγητό αποτελούμενο από βλαβερά αποφάγια, χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη και ανθρώπινη παρουσία.

Σε νέα επίσκεψη στα τέλη Σεπτεμβρίου, έγινε επανέλεγχος και ακολούθησαν και μια σειρά συναντήσεων με τοπικούς παράγοντες.

Μάλιστα, το πρώτο σκέλος της καμπάνιας του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων για την «κακοποίηση» αφιερώθηκε στα «βαρελόσκυλα» με σκοπό «να μπει ένα τέλος στα βάσανα και την απάνθρωπη μεταχείριση των «σκυλιών των βαρελιών»». http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=233016
ΑΡΓΥΡΩ Κ ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=236159

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Συγκλονιστικό!

«Αυτό;» ρωτάει.
«Ασ’ το αυτό! Έχει πρόβλημα στο πόδι» του απαντά ο ιδιοκτήτης τού pet-shop, αναφερόμενος στο «σκάρτο εμπόρευμα», ένα σκυλάκι, που ετοιμάζει για «επιστροφή».
«Αυτό θέλω» λέει το παιδί-πελάτης.
«Αυτό είναι κουτσό. Άχρηστο» του απαντά.
«Θα σας δώσω όσα έχω» επιμένει ο μικρός.

«Ακουσε, αγόρι μου, δεν είναι καλή αγορά. Ούτε να παίξεις μαζί του δεν μπορείς ούτε να τρέξεις» επιμένει ο ιδιοκτήτης.

Δεν έχει δει πως ο μικρός πελάτης έχει πρόβλημα κινητικότητας. Όταν το διαπιστώνει, είναι πια αργά...

Αλήθεια, θα μπορούσε να είχε προλάβει το σφάλμα; Αν είχε δει νωρίτερα αυτήν τη συγκλονιστική ταινία μικρού μήκους (που, δυστυχώς για όλους μας, δεν έχει προβάλει η τηλεόραση), σίγουρα θα συμπεριφερόταν διαφορετικά.

Διαρκεί μόλις 7 λεπτά και δύο δευτερόλεπτα. Και συνδυάζει δύο εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα: εκείνο της αναπηρίας και εκείνο της ζωοφιλίας, για να καταλήξει στο σεβασμό της διαφορετικότητας.

Η μοναδική και άκρως ρεαλιστική ταινία μικρού μήκους, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλη και με πρωταγωνιστές τον μικρό Θοδωρή Ασημάκη και τον Μελέτη Γεωργιάδη, δεν αξίζει μόνο επειδή έχει βραβευτεί ως καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και με ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Πάτρας, ούτε επειδή έλαβε δύο Ειδικές Μνείες (στην Πεσκάρα, Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, και στη Νάουσα, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους) και δύο Silber Metal (Φεστιβάλ der Nationen και Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Des Nightkommerziellen Films).

Αξίζει απλώς και μόνο γι’ αυτό που είναι! Δείτε την οπωσδήποτε επιλέγοντας το σύνδεσμο από τη στήλη δεξιά
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el&id=235259

https://www.youtube.com/watch?v=cRhbtOjAv0c

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ ΠΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Εκτελούσαν πουλιά για πλάκα

Τους «εγκληματίες τυφεκιοφόρους», που το τελευταίο χρονικό διάστημα σημάδεψαν και πυροβόλησαν για την «πλάκα τους» ένα γλαρόνι και μια γερακίνα, στη Λευκάδα, αναζητούν τα μέλη του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας-LAWS, και καλούν τον κυνηγετικό σύλλογο να «επέμβει».

Αγρια ζώα περιθάλπονται στην Αίγινα Αγρια ζώα περιθάλπονται στην Αίγινα Οπως αποκαλύπτει ο φιλοζωικός σύλλογος, το γεράκι, γένους αρσενικού, που γεννήθηκε την περασμένη άνοιξη, πυροβολήθηκε από κυνηγετικό όπλο και βρέθηκε τραυματισμένο στις αρχές Νοεμβρίου σε αυλή σπιτιού στην Απόλπαινα. Από τη Λευκάδα μεταφέρθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων της Αίγινας, όπου εξακολουθεί να λαμβάνει θεραπεία και να ταΐζεται, μέχρι σήμερα, με το χέρι.

Το γλαρόνι δέχτηκε τα σκάγια ανεγκέφαλου, τη στιγμή που πετούσε ανέμελο πάνω από τη Γύρα, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, κοντά στα μαγαζιά της παραλίας. Τα σκάγια το τραυμάτισαν στη φτερούγα, ωστόσο κατάφερε να συρθεί σε ένα μαγαζί, ο καταστηματάρχης του οποίου ειδοποίησε το Σωματείο και τους κτηνιάτρους. Και αυτό θα μεταφερθεί στην Αίγινα.

«Φυσικά δεν πρόκειται απλά για ασυνείδητο, γιατί όταν σηκώνεις το όπλο και σημαδεύεις, το κάνεις συνειδητά! Γι' αυτό τον θεωρούμε εγκληματία!», επισημαίνουν τα μέλη του Σωματείου και αναρωτιούνται «τι αποκόμισαν από την ηλίθια πράξη τους;» οι δύο «τυφεκιοφόροι».

«Κάθε ανεγκέφαλος που κατέχει όπλο θα μείνει ατιμώρητος, ακόμη και αν τουφεκάει μέσα σε κατοικημένες περιοχές ό,τι κινείται; Ελεος!», καταλήγουν.
Α.Κ.Μ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=20/12/2010&id=234699

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΤΟΥ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Διαμαρτυρίες φιλόζωων στο Ειρηνοδικείο του Αγίου Νικολάου
Αναβλήθηκε η δίκη του βοσκού που έβγαλε τα μάτια του σκύλου του

Αναβολή για τις 28 Μαρτίου ζήτησε και πήρε ο βοσκός, που έβγαλε τα μάτια του σκύλου του με αιχμηρό αντικείμενο(!), στην Ελούντα της Κρήτης, επειδή τού έφαγε μια κότα. Η δίκη αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος του κατηγορούμενου «λόγω απουσίας του δικηγόρου του».

Το φρικιαστικό γεγονός αποκαλύφθηκε, στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, όταν Ελβετίδα, μόνιμη κάτοικος Κρήτης, κατήγγειλε όσα φρικιαστικά είχαν συμβεί στην Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μέσα και έξω από το Ειρηνοδικείο του Αγίου Νικολάου, για να καταδικάσουν "τις βάναυσες συμπεριφορές υπανθρώπων σε βάρος των ζώων, τα ειδεχθή και βάρβαρα εγκλήματα κατά ανυπεράσπιστων πλασμάτων" πραγματοποίησαν, φιλόζωοι, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να βρίσκονται στα δικαστήρια -παρά τις αναβολές- "μέχρι να πετύχουν την καταδίκη του βοσκού για το έγκλημα που διέπραξε".

Κρατώντας πανό, στο οποίο ανέγραφαν: "Τέρμα στην κτηνωδία, αυστηρή νομοθεσία" και έχοντας κολλήσει παντού αυτοκόλλητα ("Stop στην κακοποίηση") ένωσαν τη φωνή τους με "τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας που μάχονται για την προστασία, αλλά και τα δικαιώματα των ζώων" και δήλωσαν έτοιμοι να "μεταχειριστούν κάθε μέσον προκειμένου να σταματήσει επιτέλους αυτή η κατάσταση".

"Αθελά μας κληρονομήσαμε μια σχέση ανθρώπου προς τα ζώα, που λειτουργεί εκμεταλλευτικά και εξουσιαστικά προς τα ζώα. Απ'αυτή τη λάθος σχέση ξεκινά όλο το κακό, η άθλια συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα", επισήμαναν και απαίτησαν η τιμωρία να είναι "παραδειγματική" και "αντίστοιχη της βαναυσότητας του εγκλήματος κατά του σκύλου".

Ενώ, στη συγκέντρωση διαβάστηκε ποίημα Ολλανδών πολιτών, οι οποίοι πληροφορήθηκαν μέσω διαδικτύου το φρικιαστικό συμβάν.

Αμέσως μετά αντιπροσωπεία φιλόζωων και εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων (κ.κ. Αν. Μπομπολάκη, Μ. Χουστουλάκη, Τζόαν Pαπάνη) επισκέφτηκαν την Εισαγγελία Νεαπολέως, από όπου ζήτησαν και έλαβαν από την αρμόδια Εισαγγελέα αντίγραφο της εντολής για προσωρινή αφαίρεση των υπολοίπων σκύλων του κατηγορούμενου.

Με ανακοίνωσή της, πάντως, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 106 Ζωοφιλικών Σωματείων, καλεί πολιτεία και φορείς να "ξυπνήσουν επιτέλους από τον λήθαργο, να αυξήσουν κατακόρυφα τις ποινές και τα πρόστιμα και να κακουργοποιήσουν ορισμένες απεχθείς εγκληματικές πράξεις" και δηλώνουν πως "καμιά ριζική αλλαγή δεν γίνεται με ημίμετρα, ευχολόγια και χωρίς συνεχείς αγώνες".

Διαβάστε επίσης:

►Κρητικός έβγαλε τα μάτια του σκύλου του
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=233011

ΜΗΠΩΣ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ?- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Μήπως κακοποιείς το σκύλο σου;

Ονομάζονται «βαρελόσκυλα» και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τους σκύλους του Αγίου Βερνάρδου. Η... ράτσα είναι ελληνική και τη συναντάς παντού, κυρίως στις επαρχιακές πόλεις και τα νησιά.

Τα χαρακτηριστικά της; «Σκύλος ολομόναχος, μόνιμα δεμένος να φυλάει το κοπάδι, χωρίς προστασία από την ήλιο και το κρύο, νηστικός ή να τρέφεται με μπαγιάτικο ψωμί, να έχει νερό περιστασιακά και αυτό βρόμικο... Θα πεθάνει αβοήθητος, μην έχοντας καμία επιλογή φυγής, όπως και τα νεογέννητα κουτάβια του που πετιούνται στους κάδους σκουπιδιών».

Αυτήν την υπέροχη «ράτσα» περιλαμβάνει το πρώτο σκέλος της καμπάνιας του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (Greek Animal Welfare Fund) ενάντια στην κακοποίηση.

Και επειδή για κάποιους ακόμη και το «μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις» (όπως αυτή που τραβήχτηκε στην Ικαρία) θέλει επεξήγηση, η GAWF δίνει ακόμη περισσότερες εξηγήσεις: «Εφαρμογή: Σε σκυλιά-αποδέκτες της σκληρότητας και αδιαφορίας των ανθρώπων. Σε σκυλιά που θεωρούνται "εργαλεία" χωρίς συναίσθημα και συναίσθηση».

Αφήστε τους νόμους 1197/1981 και 3170/2003. Πάνω απ’ όλα είναι ο «ηθικός», που ορίζει την «ανθρώπινη υποχρέωσή μας να φροντίζουμε και να αγαπάμε το ζώο του οποίου έχουμε αναλάβει την ευθύνη».

Τι γίνεται με την κακοποίηση των δεμένων σκύλων σε αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες; Με την κακοποίηση των γάτων και των γαϊδουριών; Αυτά είναι τα επόμενα σκέλη της καμπάνιας.
Αργυρώ Κ. Μώρου

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=233016

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Τα μυστικά της επικοινωνίας

«Οι άνθρωποι που δεν είναι αυτιστικοί πάντα με ρωτούν τι ένιωσα όταν πρωτοσυνειδητοποίησα ότι μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται τα ζώα. Πιστεύουν ότι βίωσα μια ξαφνική Θεία φώτιση. Καμία σχέση. Χρειάστηκε να καταλάβω πώς αντιλαμβάνομαι τα πράγματα σε σχέση με τα ζώα που οι άλλοι δεν μπορούν να τα δουν. Κι έφτασα τα σαράντα όταν πια συνειδητοποίησα πως είχα ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι σ’ εκείνους που είχαν εκτροφεία πάχυνσης και με προσλάμβαναν να κάνω κουμάντο στα ζώα: ήμουν αυτιστική (...)».

Η Τεμπλ Γκράντιν συγκλονίζει από τις πρώτες κιόλας γραμμές του βιβλίου της. Οχι μόνο εξαιτίας της προσωπικής της εξομολόγησης για τα παιδικά της χρόνια ούτε επειδή «χρησιμοποιώντας τα μυστήρια του αυτισμού αποκωδικοποιεί τη συμπεριφορά των ζώων». Χάρη στην υπερήφανη αυτή αυτιστική γυναίκα (και με βοήθεια της αναλύτριας νευροψυχιατρικών θεμάτων Κάθριν Τζόνσον) έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε αυτό το υπέροχο βιβλίο, «Τα ζώα σε μετάφραση», και να αναθεωρήσουμε πολλά... Τον τρόπο που βλέπουμε τα ζώα, τον τρόπο που βλέπουμε τους ανθρώπους με αυτισμό, αλλά και όσα πιστεύουμε για τους λεγόμενους «φυσιολογικούς» ανθρώπους.

«Η συγγραφέας αντιλαμβάνεται τον αυτισμό σαν ένα είδος μακρινής στάσης στη διαδρομή που χωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα, τοποθετώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τούς αυτιστικούς στην πλέον κατάλληλη θέση για να μεταφράσουν “τη γλώσσα των ζώων” (...) είναι μια αφοσιωμένη ξεναγός στον κόσμο των ζώων, που εξερευνά τον πόνο που νιώθουν, το φόβο, την επιθετικότητα, την αγάπη, τη φιλία και την επικοινωνία, εστιάζοντας συγχρόνως στο πεδίο της μάθησης και της ευφυΐας. Τα ζώα όχι μόνο είναι εξυπνότερα απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που αποδεικνύονται μεγαλοφυή», όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Τεμπλ Γκράντιν, που έχει χαρακτηριστεί και ως «σύγχρονος Ντούλιτλ», μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως «η γλώσσα δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συνείδηση και πως τα ζώα έχουν συνείδηση», εξηγεί πως «τα ζώα έχουν "υπεράνθρωπες" ικανότητες: τα ζώα έχουν τη δική τους ευφυΐα», «εξετάζει πώς οι άνθρωποι και τα ζώα χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους για να σκεφτούν, να αποφασίσουν, ακόμη και για να προβλέψουν το μέλλον». Τι, θέλετε να σας πούμε κι άλλα; Διαβάστε το βιβλίο. Αξίζει!

Tεμπλ Γκράντιν & Κάθριν Τζόνσον,

Τα ζώα σε μετάφραση, εκδόσεις «Pοlaris»,

σελ. 400, τιμή 22 ­ευρώ
Αργυρώ Κ. Μώρου

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=231534

e-pet ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

e-pet

• Είναι διάσημοι και ωραίοι. Τους έχουμε γνωρίσει μέσα από τις ταινίες τους στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, τους έχουμε δει σε διαφημίσεις, τους ξέρουμε από τα περιοδικά και τους έχουμε αγαπήσει. Η Lassie, η «μαύρη καλλονή», το γουρουνάκι babe έχουν τη δική τους βιογραφία. Για την ακρίβεια ζωο-γραφία. Επισκεφθείτε το http://www.biography.com/animalographies/famousanimals.jsp. και διαβάστε την ιστορία τους. Η ιστοσελίδα διαθέτει ξεχωριστές κατηγορίες για τις φίρμες του ζωικού βασιλείου, ανάλογα με το χώρο που διέπρεψαν, όπως εκείνη των «παράξενων και σπάνιων».

• Τρελαίνεται με την οθόνη του υπολογιστή σας και του αρέσει όσο τίποτα να κυνηγάει τον κέρσορα του ποντικιού; Κάντε κλικ γρήγορα στο http://www.cattv.com/catwebsite.php Επιλέξτε το πουλάκι, τη μελισσούλα ή την πεταλουδίτσα και φωνάξτε το γατούλη σας να παίξει. Θα εκτονωθεί, θα βελτιώσει τα αντανακλαστικά του και θα «βγει» απ’ τη ρουτίνα. Ξεκινήστε από αυτό το επίπεδο και μετά περάστε στα «flash critters». Η νυχτερίδα, η μαρμότα που εμφανίζεται κάθε φορά από διαφορετική τρύπα από το έδαφος και το κόκκινο μυρμήγκι θα ξετρελάνουν το αιλουράκι σας. Αν θα κολλήσει για πάντα στην οθόνη του υπολογιστή σας και δεν θα θέλει να φύγει με τίποτα; Θα δοκιμάσουμε κι εμείς και θα σας απαντήσουμε.

• Οι στίχοι τους γράφτηκαν για τα ζώα και ο στόχος τους είναι να διδάξουν τα χαρακτηριστικά τους. Μουσικούλα και εκπαίδευση ταυτόχρονα; Μπείτε στο http://www.songsforteaching.com/animalsongs.htm και ακούστε τα. «Το τραγούδι της πάπιας», «Τα τρία μικρά βατραχάκια», «Είναι ένα σαλιγκάρι», «Η υπερηφάνεια του λιονταριού», «Ο γάτος γύρισε πίσω» είναι μερικά μόνο από τα 87 τραγούδια που σας περιμένουν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Τα εκπαιδευτικά τραγούδια για κατοικίδια, θηλαστικά, ψάρια, έντομα, ερπετά, αμφίβια, πτηνά και άλλα πολλά, δεν είναι μόνο για παιδιά!
Αργυρώ Κ. Μώρου

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=231535

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΠΕΙΔΗ... ΤΑΙΣΑΝ ΑΔΕΣΠΟΤΟ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Απείλησε μαθητές με τιμωρία επειδή ...τάισαν αδέσποτο

Διευθυντής δημοτικού Σχολείου καλείται να ανακαλέσει την απίστευτη προειδοποίηση

«Όποιο από τα παιδάκια ξαναταΐσει αδέσποτο σκυλάκι θα τιμωρηθεί. Να μην το ταΐσετε για να φύγει. Κουβαλάει αρρώστιες» ήταν τα λόγια του διευθυντή, όπως καταγγέλλουν φιλοζωικές οργανώσεις.

Το πρωτοφανές περιστατικό ανέδειξε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή (αποτελείται από 106 φιλοζωικά σωματεία), που σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανά Περιφέρεια διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια με ειδικά εκπαιδευμένα άτομα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας στο πλαίσιο προσπάθειας για τη βελτίωση της συμπεριφοράς μας προς κάθε συναισθανόμενο ον.

Με επιστολή προς τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κερατέας, τα μέλη της Επιτροπής, απευθύνουν σειρά από ερωτήματα, όπως: "βάσει ποιου εκπαιδευτικού συστήματος προειδοποιείτε με τιμωρία τους μαθητές, αν αυτοί φροντίζουν και ταϊζουν τα ζώα;. Εχετε λάβει συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση; Πως είναι δυνατόν ένας δάσκαλος της δημοτικής εκπαίδευσης τη σήμερον ημέρα να αποτρέπει τους μαθητές να σέβονται και να φροντίζουν τα ζώα; Περισσότερο μάλιστα να τα απειλεί με τιμωρία αν συνεχίσουν να ταϊζουν ένα απροστάτευτο πλάσμα που βρήκε καταφύγιο στη σχολικό αυλή; Με ποιο σκεπτικό τους εμφυσάτε το φόβο των μικροβίων αν ακουμπήσουν έναν σκύλο;".

Η επιστολή συνεχίζει: "Θα έπρεπε να γνωρίζετε ως εκπαιδευτικός που είστε και καλείστε να διαπλάσετε τις ψυχές και το ήθος των μικρών μαθητών στην τρυφερή αυτή ηλικία που βρίσκονται και οι γονείς τους, καθώς και η Πολιτεία, σάς τους έχουν εμπιστευτεί, ότι η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα και τη φύση και κατ'επέκταση τον άνθρωπο ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσής τους. Αργότερα θα είναι πολύ αργά" και επισημαίνει: "Δεν γνωρίζετε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής; Η επαφή μας με ένα ζώο -ακόμα αν αυτό είναι αδέσποτο- δεν εμπεριέχει κανέναν λόγο ανησυχίας για μετάδοση ασθενειών. Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια υγείας των μαθητών θα ανησυχούσαμε πιο πολύ για τους χώρους του σχολείου σας που σίγουρα δεν θυμίζουν αίθουσα χειρουργείου!".

Οι φιλόζωοι καλούν τον διευθυντή να βρει "έναν εύσχημο τρόπο να επανορθώσει". Να εξηγήσει στους μαθητές ότι "δεν ακριβολογούσε", πως "είναι περήφανος που φροντίζουν ένα ανυπεράσπιστο πλάσμα" και ότι "τα ζώα δεν είναι αδέσποτα, αλλά το ανθρώπινο χέρι τα καθιστά αδέσποτα". Διαφορετικά -τον προειδοποιούν- θα προβούν σε περαιτέρω καταγγελία για την "αντι-φιλοζωική και απόλυτα αντιπαιδαγωγική" του πράξη.
Ακόμη, ζητούν να ενημερωθούν άμεσα για την τύχη του μικρόσωμου σκύλου και τον καθιστούν υπεύθυνο για τυχόν εξαφάνισή του με ο,τι συνεπάγεται από το νόμο 3170/2003 που αφορά στα ζώα συντροφιάς.

"Η ζωοφιλία δημιουργεί πρότυπα που αντιμάχονται την κουλτούρα βίας σε μια κοινωνία", καταλήγουν και υπενθυμίζουν πως εξαιτίας τέτοιων συμπεριφορών "που διδάσκουν απέχθεια και αποστροφή καταλήγουν οι μαθητές να κακοποιούν και να σκοτώνουν ένα κουτάβι, όπως έγινε πρόσφατα σε Λύκειο στην Καβάλα".

Η επιστολή κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Αττικής, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

►Διαβάστε σχετικά: Κακοποιήσεις ζώων, θέμα παιδείας
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=229612