Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΑ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ ΖΗΤΑ ΤΟ GAWF- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Δια νόμου απαγόρευση στα τσίρκο με ζώα ζητά το GAWF

Ζήτησαν τη «θεσμοθέτηση νόμου για να απαγορευθεί η είσοδος τσίρκων με ζώα στην Ελλάδα», την «εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού (1999/74/ΕC) σχετικά με τη μετάβαση από τις κλωβοστοιχίες που χρησιμοποιούν σήμερα οι αυγοπαραγωγοί στα «εμπλουτισμένα», και την «αυστηροποίηση των ποινών των νόμων 1197 του 1981 και 3170 του 2003 σχετικά με την προστασία των ζώων».

Με απλά λόγια τα μέλη, του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (GAWF), δεν ζήτησαν τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα, χθες κατά τη διάρκεια, της συνάντησής τους με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη.

«Δεν μπορεί ότι ίσχυε σε ποινές σχετικά με την κακοποίηση των ζώων πριν από 30 χρόνια, να συνεχίζει να ισχύει και σήμερα, που έχει διαφοροποιηθεί η ηθική αντιμετώπιση των ανθρώπων προς τα ζώα», επισήμανε από την πλευρά της η Αμαλία Σωτήρχου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του GAWFκαι πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητη η αυστηροποίηση των ποινών για να συνετιστούν αυτοί που κακοποιούν τα ζώα και να αποτραπούν αυτοί που σκέφτονται να το κάνουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη διαβεβαίωση της κ. Αποστολάκη, ότι το πολύ σε έναν μήνα θα είναι έτοιμο προς διαβούλευση το προσχέδιο για τα τσίρκο.

Πιστοί υπερασπιστές της άποψης πως «κανένα ζώο δεν οφείλει να βασανίζεται, να ζει έξω από τη φύση του και να υποφέρει για να διασκεδάζουν οι άνθρωποι», τα μέλη του GAWF έχουν ξεκινήσει από το 2006 πανελλαδική εκστρατεία κατά των τσίρκων με ζώα σε όλη την Ελλάδα (www.gawfcircuscampaign.org.uk), σε συνεργασία με την AnimalDefendersInternational, καθώς και 60 φιλοζωικά σωματεία απ’όλη τη χώρα. Για τον σκοπό αυτό –να μπει επιτέλους ένα τέρμα στην αφύσικη, εξευτελιστική και οδυνηρή ζωή χιλιάδων άγριων και ήμερων ζώων, όπως έχει συμβεί δια νόμου σε πολλές χώρες του εξωτερικού- είχε κατατεθεί και προσχέδιο νόμου το 2007!
ΑΡΓΥΡΩ Κ.ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el&id=245238

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΑΣΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΨΑ ΔΥΟ ΣΚΥΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Νεκροί από ασιτία και δίψα δυο σκύλοι στην Πάτμο

Η έντονη δυσοσμία, αποκάλυψε τη φρίκη. Και η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν νεκροί οι δυο σκύλοι, το μέγεθος του αργού και βασανιστικού μαρτυρίου που έζησαν μέχρι τη στιγμή του λυτρωτικού θανάτου.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν φιλόζωοι που ζουν στο νησί και έγιναν γνωστά μέσω της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων τα ζώα βρέθηκαν σκελετωμένα σε πλήρη αποσύνθεση. Το ένα ήταν κουλουριασμένο σε κατάλυμα και το άλλο έξω από αυτό. Πέθαναν από ασιτία και δίψα. Και τα δυο ήταν δεμένα, μη έχοντας την παραμικρή ευκαιρία να βρουν λίγο φαγητό, νερό μέσα ή έξω από το περιφραγμένο οικόπεδο, που βρίσκονταν, σε μια τοποθεσία μεταξύ της Χώρας της Πάτμου και της Σκάλας.

«Τα ζώα είχαν ξεχαστεί από τον ιδιοκτήτη τους» και –όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος- «οι γείτονες που άκουγαν για ημέρες τα απεγνωσμένα ουρλιαχτά των ζώων δεν έδωσαν σημασία». Για την υπόθεση έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη μήνυση από το Αστυνομικό Τμήμα Πάτμου.

«Αναρωτιόμαστε αν έχει μείνει καθόλου ανθρωπιά σε αυτό τον κόσμο. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να πράξει στο ακέραιο το καθήκον της και η Πολιτεία επιτέλους να αυξήσει κατακόρυφα ποινές και πρόστιμα για τέτοιους εγκληματίες», επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=244919

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

"Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΧΗ"- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

"Η αδράνεια είναι συννενοχή"

Δημόσιο κάλεσμα στους αρμόδιους φορείς της Κρήτης να καθίσουν στο τραπέζι και να βρουν τρόπους για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων απευθύνουν τα φιλοζωικά σωματεία του νησιού.

Με ανακοίνωσή τους -μετά και το μπαράζ φρικτών εγκλημάτων σε βάρος αθώων πλασμάτων την εβδομάδα που πέρασε- τούς καλούν «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», να εφαρμόσουν το νόμο και να βάλουν ένα τέλος στις εκατοντάδες κακοποιήσεις «ενεργητικής και παθητικής μορφής». Παράλληλα τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων του νησιού εξαπολύουν πυρά τόσο κατά της παλαιάς όσο και κατά της νέας δημοτικής αρχής, που –όπως καταγγέλλουν- παρακολουθεί «απαθής» και «αδρανής» το έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στην Κρήτη σε βάρος των ζώων και τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα.

Τα φριχτά περιστατικά, που αποκαλύφθηκαν στο νησί, την εβδομάδα που πέρασε, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η κτηνωδία είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό….

* Στο Λασίθι, ένας αδέσποτος σκύλος βρήκε τραγικό θάνατο από τα χέρια αρρωστημένων ανθρωποειδών, που αποφάσισαν να τον απαγχονίσουν σε δένδρο και συγκεκριμένα στον αυλή εξοχικής κατοικίας.

* Στις Γούβες Ηρακλείου, 17 ζώα βρέθηκαν δηλητηριασμένα, στον χώρο της αμερικάνικης βάσης.

* Στο Λασίθι, άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε ένα άλλο αθώο πλάσμα.

Για την πρώτη περίπτωση, τα μέλη των φιλοζωικών συλλόγων ήρθαν σε επικοινωνία με το Αστυνομικό Τμήμα της Νεάπολης Λασιθίου, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ενέργειες οι οποίες –όπως τους ανέφερε η ιδιοκτήτρια του εξοχικού δεν έγιναν- επειδή «οι αστυνομικοί αδράνησαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτη μήνυση κατά παντός υπαιτίου» και να ξεκινήσουν την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Όσον αφορά στις δεκάδες δηλητηριάσεις, έχει ειδοποιηθεί ήδη το υπουργείο Τουρισμού, από τους αλλοδαπούς τουρίστες που τα εντόπισαν νεκρά. Εικάζεται μάλιστα ότι τα ζώα που έχουν δολοφονηθεί με αυτόν τον τρόπο ξεπερνούν τα 17, δεδομένου ότι πολλά αγνοούνται.

Ενώ για το έγκλημα με πυροβολισμό, η έρευνα των φιλοζωικών σωματείων βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προχωρήσουν στις

κατάλληλες νομικές ενέργειες.

Οι δηλητηριάσεις ζώων στην Κρήτη, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα, έχει προκαλέσει για πολλοστή φορά έντονο προβληματισμό, καθώς τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 108 Ζωοφιλικών Σωματείων δεν κατάφεραν να πείσουν την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη, σε πρόσφατη συνάντησή τους, «να δίνονται τα φυτικά φάρμακα μόνο με συνταγογράφηση».


ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=243440

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ 17ΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΑ ΩΣ "ΣΑΔΙΣΤΗ ΖΩΩΝ" ΣΤΟ FACEBOOK

Κατηγορούν 17χρονο Ελληνα ως «σαδιστή ζώων» του Facebook

Ενας 17χρονος Ελληνας, μαθητής Λυκείου, από τα Τρίκαλα ήταν τελικά -σύμφωνα με την αστυνομία- ο χρήστης του Facebook που είχε προκαλέσει την οργή και τον αποτροπιασμό χιλιάδων φιλόζωων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Οι αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του βίντεο και φωτογραφιών με βασανισμούς και κακοποιήσεις κατοικίδιων από δίποδα κτήνη, και τα υβριστικά σχόλιά του εις βάρρος όσων αγαπούν και υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων, είχαν ως αποτέλεσμα -όπως είναι φυσικό- να δεχθεί εκατοντάδες επιστολές διαμαρτυρίας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τόσο από χρήστες του Διαδικτύου όσο και από φιλοζωικά σωματεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, που ζητούσαν «τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, επικοινώνησε με την εταιρεία που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), προκειμένου να εντοπίσει τα ηλεκτρονικά ίχνη του προσώπου που διατηρούσε το συγκεκριμένο προφίλ.

Ετσι, μετά τη διενέργεια της ψηφιακής ανάλυσης, οι αστυνομικοί ακολούθησαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη και εντόπισαν την οικία του «ανθρώπου» που βρισκόταν πίσω από τη σύλληψη των αρρωστημένων διαδικτυακών αναρτήσεων.
Α.Κ.Μ.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/01/2011&id=242344

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Για να ζούμε όλοι καλύτερα

Ομολογήστε το! Πόσες φορές έχετε σκεφτεί πώς θα εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή ζωή για το ζώο σας; Η έγκριτη καθηγήτρια της Επιστήμης των Ζώων και πρόμαχος του αυτισμού, Τεμπλ Γκράντιν, είχε πάντα τη μυστηριώδη ικανότητα να μπαίνει στο μυαλό των ζώων.

Μετά το βιβλίο της «Τα ζώα σε μετάφραση», που πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, η συγγραφέας, με το νέο της βιβλίο «Τα ζώα μάς κάνουν ανθρώπους» (το οποίο έγραψε με τη βοήθεια της νευροψυχιάτρου Κάθριν Τζόνσον), «αλλάζει μια για πάντα τον τρόπο που τους φερόμαστε, ανατρέποντας τις ιδέες που έχουμε για τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, έτσι ώστε να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο που να πληροί τους δικούς τους όρους ευτυχίας και όχι τους δικούς μας!» «Μπορεί ένας σκύλος να είναι ευτυχισμένος αν μένει συνέχεια μόνος του; Ενα λιοντάρι που περπατάει στο κλουβί του όλη μέρα είναι δυστυχισμένο ή ασκείται; Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τη γάτα μας; Υπάρχει τρόπος να μην παθαίνουν πανικό τα ζώα όταν τα πηγαίνουμε στον κτηνίατρο;» Με σχεδόν 30 χρόνια εμπειρίας, έρευνας και πειραματισμού, η Γκράντιν απαντά σ’ αυτά και σε άπειρα άλλα ερωτήματα, εστιάζοντας στις συναισθηματικές ανάγκες τις οποίες μοιράζονται όλα τα ζώα.

"Τα ζώα έχουν συναισθήματα" υποστηρίζει "και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τα θετικά συναισθήματα (την αναζήτηση και το παιχνίδι) και να βεβαιωνόμαστε ότι δεν αφυπνίζουμε τα αρνητικά – φόβο, πανικό, οργή. Μόνο έτσι θα μπορούμε να δώσουμε στα ζώα μια πραγματικά καλή ζωή".

Με τις διηγήσεις και τις πρακτικές σοφές συμβουλές, που είναι πια σήμα κατατεθέν της, η Γκράντιν μας εξηγεί πώς θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε συγκεκριμένες ανάγκες του σκύλου, της γάτας, του αλόγου, των άγριων ζώων και των ζώων ζωολογικών κήπων και κτηνοτροφίας, και μας δείχνει την ευτυχία μέσα από τα μάτια τους.

"Το βιβλίο “Τα ζώα μάς κάνουν ανθρώπους” είναι απαραίτητο εργαλείο για όποιον έχει και φροντίζει ζώα ή απλά νοιάζεται γι’ αυτά" αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Και είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Τεμπλ Γκράντιν & Κάθριν Τζόνσον,

«Τα ζώα μάς κάνουν ανθρώπους»,

εκδόσεις Polaris,

σελ. 392, τιμή 22 ευρώ
Αργυρώ Κ. Μώρου

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=240969