Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΘΗΚΟΥΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Xορεύοντας με τους πιθήκους

«Το αυτοβιογραφικό αυτό βιβλίο της Τζέιν Γκούντολ περιγράφει γλαφυρά την πολυτάραχη ζωή της, από τα παιδικά της χρόνια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Η Γκούντολ αφοσιώθηκε στη μελέτη των χιμπατζήδων του Γκόμπε και στη συνέχεια αποδύθηκε σε μια σταυροφορία σε όλο τον κόσμο για να διαδώσει τη γνώση που ύστερα από πολυετή, κοπιαστική μελέτη κατέκτησε. Σκοπός της, να προστατευτούν οι χιμπατζήδες και όλα τα άλλα ζώα που κινδυνεύουν με αφανισμό».

Ενα «πνευματικό ταξίδι» στα χνάρια της ελπίδας είναι το βιβλίο της Τζέιν Γκούντολ και του Φίλιπ Μπέρμαν (πτυχιούχος της Συγκριτικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και βραβευμένος συγγραφέας).

Ενα... ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε όταν η Γκούντολ αποφάσισε, ορμώμενη από την αγάπη της για τα ζώα, στα 23 της χρόνια, να ταξιδέψει στην Αφρική (χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση και με ελάχιστες οικονομίες) για να γνωρίσει τον μέντορά της, τον περίφημο ανθρω- πολόγο δρα Λούις Λίκεϊ, ο οποίος «την ενθάρρυνε να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον».

Η έρευνά της ξεκίνησε στο Εθνικό Πάρκο του Γκόμπε. Πέντε χρόνια αργότερα η Γκούντολ πήρε διδακτορικό στην Ηθολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και καθιερώθηκε ως μία από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο, ενώ το 1977 ίδρυσε το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ, με σκοπό «να στηρίξει τις επιτόπιες έρευνες και τα προγράμματα σωτηρίας των ζώων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προγράμματα για τους χιμπατζήδες και άλλα άγρια ζώα της Αφρικής, για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους σε αιχμαλωσία, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γύρω από αυτά τα ζητήματα».

Διαβλέποντας από τότε ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει άμεσα «από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση, το βιασμό της φύσης από τον άνθρωπο, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή», η Γκούντολ έκανε σκοπό ζωής τη «σωτηρία της γης και των πλασμάτων της».

Και, για καλή μας τύχη, έγραψε την ιστορία της με ειλικρίνεια, όπως γράφει στην εισαγωγή της. Διαβάστε το. Αξίζει.

Tζέιν Γκούντολ & Φίλιπ Mπέρμαν

«Στα χνάρια της ελπίδας»

εκδ. «Ωκεανίδα»,

σελ. 411, τιμή 10,80 ­ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=263392

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΕΧΟΥΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Kαι τα ζώα έχουν αισθήματα

«Η έκφραση “καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή” είχε βγει πριν εμφανιστούν αυτοί που κάνουν πειράματα σε ζώα». Τι σχέση έχει η φράση του Αρκά, με το βιβλίο των Τζέφρυ Μ. Μάσσον και Σούζαν ΜακΚάρθυ, «Οταν οι ελέφαντες κλαίνε»; Μεγάλη! Διότι αν οι επιστήμονες συμφωνούσαν ότι τα ζώα έχουν αισθήματα, δεν κρύβονταν πίσω από το φόβο ότι θα κατηγορηθούν για «ανθρωπομορφισμό» και παραδέχονταν αυτό που διαπιστώνουν οι συγγραφείς, ότι τα πλάσματα αυτά όχι μόνο έχουν αισθήματα, αλλά τα εκδηλώνουν και διαρκώς, θα έπρεπε να αναλάμβαναν και τις υποχρεώσεις!

«Με την εμφάνιση των ερευνητικών εργαστηρίων, ειδικότερα κατά τη δεκαετία του 1960, η απόσταση που τηρείτο από το συναισθηματικό κόσμο των ζώων μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Αυτή η απόσταση αποτέλεσε στήριγμα για τους επιστήμονες που κάνουν επώδυνα πειράματα σε ζώα, πιστεύοντας ότι τα ζώα δεν αισθάνονται πόνο ή δεν υποφέρουν, ή τουλάχιστον ότι ο πόνος που νιώθουν είναι αρκετά διαφορετικός από τον ανθρώπινο κι ότι δεν οφείλει κανείς να τον λαμβάνει υπόψη του στο σχεδιασμό των πειραμάτων (...)» είναι μία από τις εξηγήσεις που δίνουν οι συγγραφείς.

Με «τρόπο γλαφυρό και έγκυρο», με «κεφάλαια για την αγάπη, τη χαρά, το θυμό, την ντροπή, το φόβο, τη συμπόνια και τη μοναξιά, πλαισιωμένα από μια τολμηρή επανεκτίμηση της συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα», ερευνούν, μετά τον Δαρβίνο, «σε βάθος όλη την κλίμακα των συναισθημάτων στο ζωικό βασίλειο, μέσα από συγκινητικές και συγκλονιστικές αληθινές ιστορίες».

«Διατηρώ την ελπίδα ότι καθώς οι άνθρωποι θα διαφωτίζονται για το πόσο αισθαντικά πλάσματα είναι αυτά τα ζώα, θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να δικαιολογούνται αυτές οι βάρβαρες πράξεις» καταλήγει στον πρόλογό του ο ένας από τους δύο συγγραφείς του εξαιρετικού αυτού βιβλίου.
Σκοπός τους, να γεφυρώσουν το «χάσμα ανάμεσα στους ζωόφιλους –που ξέρουν ότι η γάτα τους, ο σκύλος τους, το άλογό τους ή ο παπαγάλος τους έχουν πλούσια συναισθηματική ζωή– και τους επιστήμονες, που θεωρούν περίπου βλασφημία την απόδοση οποιουδήποτε συναισθήματος στα ζώα».

Tζέφρι M. Mάσσον - Σούζαν MακKάρθυ
«Oταν οι ελέφαντες κλαίνε»
εκδόσεις «Ωκεανίδα»,
σελ. 445, τιμή 9 ευρώ
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=261289

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ GAWF ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Εκστρατεία του GAWF με τη βοήθεια όλων μας

Συνεχίζει την εκστρατεία του για τις κότες το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων

Εκστρατεία για να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η κοινοτική οδηγία (1999/74) και να πιεστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αυγοπαραγωγοί ξεκινά το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων, GAWF, ως μέλος της ENFAP.

Στόχος του να τους πιέσει «είτε να μετατρέψουν τις υπάρχουσες κλωβοστοιχίες σε διευθετημένα κλουβιά, είτε να εφαρμόσουν άλλες μεθόδους εκτροφής, περισσότερο φιλικές προς τις κότες».

Και επειδή καμία εκστρατεία δεν μπορεί να είναι πετυχημένη, αν δεν βάλουμε όλοι το χεράκι μας, το GAWFζητά τη βοήθεια όλων όσων συμφωνούν ότι και τα πλάσματα αυτά έχουν δικαίωμα να ζουν σε καλύτερες συνθήκες, την ούτως ή άλλως, σύντομη ζωή της.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε; Με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι να παρευρεθείτε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων, στις 19 Απριλίου, έξω από την Πολωνική Πρεσβεία, στο Παλαιό Ψυχικό, στη 1 το μεσημέρι. «Η Πολωνία είναι ιδιαίτερα αρνητική στη μετατροπή των κλωβοστοιχιών και στόχος της συγκέντρωσης θα είναι να δοθεί ένα ταυτόχρονο μήνυμα σε όλες τις πολωνικές πρεσβείες στην Ε.Ε., την ίδια ημέρα και ώρα, ότι δε θα δεχτούμε καμία καθυστέρηση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα.

Ο δεύτερος αφορά σε κατοίκους από όλη τη χώρα και αφορά στην εκτύπωση «πασχαλιάτικων» καρτών, οι οποίες θα απεικονίζουν κότες μέσα σε κλουβιά, ως άλλος τρόπος πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της Οδηγίας.

Οι κάρτες θα μοιραστούν θα υπογραφούν και θα αποσταλούν ταχυδρομικά από μέλη της GAWFστην Ε.Ε. για λογαριασμό του κάθε υπογράφοντα (κόστος αποστολής περίπου 0.75 €).

Και ο τρίτος είναι για όσους ζουν και διαμένουν εκτός Αττικής και αφορά στην καταγραφή όλων των αυγοπαραγωγών στη χώρα (όνομα, τηλέφωνο κ.ά.) και στην αποστολή των στοιχείων αυτών στο Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων προκειμένου να έχει μια σφαιρική εικόνα του τι γίνεται στην Ελλάδα σχετικά με τα αυγά σήμερα.


Διαβάστε σχετικά και: Τι ξέρετε για τις κότες;

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=187154

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=259831

ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΖΩΗ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Σκυλίσια ζωή

«Εγραψα αυτή την ιστορία για να βοηθήσω τους ομοίους του Μαμπρούκ και για να εμψυχώσω αυτούς που τους αγαπούν. Επιχείρησα επίσης, με τον τρόπο αυτό, να ξεφύγω από μια κατάθλιψη που δεν έλεγε να περάσει έστω κι αν είχα κοντά μου όλους τους δικούς μου και τον Τζούνιορ, που καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να γίνει “καλός σκύλος” και που σίγουρα θα το κατορθώσει».

«(...) Αρχίζοντας από τα μυθικά ζώα της παιδικής ηλικίας του», ο Ζαν-Πιέρ Υτέν, «(...) ιστορεί την πορεία που τον οδήγησε σ’ εκείνον που βάφτισε Μαμπρούκ και που έγινε το πιο δημοφιλές αστέρι της τηλεόρασης. Εξηγεί την απίστευτη σύμπνοια που υπήρχε ανάμεσά τους, καθώς και τη φλογερή επιθυμία του σκύλου να τον ευχαριστεί».

Γιατί ο Μαμπρούκ δεν ήταν ένας ακόμη σκύλος, αλλά «Σκύλος μιας ζωής». Ενα πλάσμα ξεχωριστό που πέρασε απ’ τη ζωή του και τον στιγμάτισε, όπως έχει συμβεί σε όλους μας.

Το βιβλίο «δεν είναι ούτε λογοτέχνημα, ούτε σύγγραμμα», αλλά «διαπιστώσεις και σκέψεις τροφοδοτημένες από την καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς των συνανθρώπων του απέναντι στα ζώα-συντρόφους τους». Για την ακρίβεια είναι μια αληθινή ιστορία πάθους, ανάμεσα στον συγγραφέα και τον σκύλο του. «(...) ένα πάθος που θα συγκινήσει όσους αγαπούν τα ζώα και θα ταράξει όσους νιώθουν μόνο αδιαφορία γι’ αυτά», το οποίο «φιλοδοξεί να είναι ταυτόχρονα μαρτυρία και αγώνας για την ευόδωση της υπόθεσης των ζώων».

Μέσα απ’ αυτήν τη συγκλονιστική αφήγηση του αποχωρισμού, ο συγγραφέας αναφέρεται σε όλα όσα έζησε με τον «Μαμπ», το «φιλαράκο» του, αλλά και όσα του λείπουν: «(...) Δεν είναι ότι μου λείπει ο πρωταθλητής, ο εκτελεστής των κατορθωμάτων που σαγήνευαν τους τηλεθεατές. Οχι. Εκείνο που με αρρωσταίνει και που δίνει μερικές φορές μια πικρή γεύση στα “πράγματα της ζωής” είναι η απουσία του έμπιστου, του διακριτικού αυτόπτη μάρτυρα, του φίλου, του συντρόφου στις καλές και τις κακές ημέρες».

Απολαύστε το! Τα έσοδα του βιβλίου διατίθενται για την ενίσχυση φιλοζωικών σωματείων.

* •Zαν-Πιερ Yτέν, «Mαμπρουκ. Σκύλος μιας ζωής»,
* εκδόσεις «Ωκεανίδα», σελ. 256, τιμή 9

Αργυρώ Κ. Μώρου


http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=259549

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΖΩΑ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Tα ζώα δεν λένε ψέματα

«(...)Το πώς φερόμαστε στα ζώα καθρεφτίζει ποιοι είμαστε –τους φόβους, τις χαρές, τα όνειρα, τις πράξεις μας– σε κάθε άλλον τομέα της ζωής μας. (...) Γιατί θεωρώ τα ζώα ως οδηγούς της ψυχής; Γιατί η αγάπη για τα ζώα είναι ο εαυτός μου. Κάθε άτομο έχει ένα και μοναδικό πάθος ή ψυχική φωνή που δεν μπορεί –ούτε πρέπει– να αγνοηθεί. Αλλά πιστεύω ότι σ’ εκείνους οι οποίοι, όπως εγώ, νιώθουν βαθιά έλξη προς τα ζώα, τα τελευταία προσφέρουν ένα πλούσιο και ανταποδοτικό μονοπάτι προς την προσωπική αφύπνιση και μια ζωή πιο γνήσια και εμποτισμένη από την ψυχή».

Η εισαγωγή του βιβλίου της Σούζαν Τσέρνακ Μακελρόι τα λέει όλα. Το ίδιο και η αφιέρωση του βιβλίου της: «Στη μητέρα μου Ερμίν Τσέρνακ, που με έμαθε να ταΐζω πάντα πρώτα τα ζώα».

Τα «Φάρμα Μπράιτσταρ: ανάμεσα σε δυο ποτάμια», «Μια ευλογία από τα ζώα», «Μια γλώσσα της καρδιάς: επικοινωνία με τα ζώα», «Υπηρεσία», «Αγγελιαφόροι, όνειρα και οράματα» είναι μερικά από τα κεφάλαια του υπέροχου αυτού βιβλίου, που περιλαμβάνει (εκτός των άλλων) «ενθαρρυντικές και γενναιόδωρες ιστορίες» αναγνωστών της, τις οποίες η συγγραφέας μοιράζεται με ευχαρίστηση «μ’ ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, όπου αυτές –και τα ζώα τα οποία τιμούν– θα ζήσουν και θα διδάξουν και πάλι».

Και όπως γράφει χαρακτηριστικά και ο Τζέφρεϊ Μουσάιφ Μάσον, συγγραφέας των έργων «Dogs Never Lie about Love» και «When Εlephants Weep», στο οπισθόφυλλο: «Πρέπει να το διαβάσετε αυτό το βιβλίο! Θα ανοίξει το νου σας σε έναν εντελώς καινούργιο τρόπο σκέψης σχετικά με τα ζώα. Και, το πιο σημαντικό, θα ανοίξει την καρδιά σας, όπως άνοιξε και τη δική μου».

«Είναι αδύνατον» –συμπληρώνει– «να αντισταθείτε στη ζεστασιά και στη σοφία της μοναδικής φωνής της Σούζαν Τσέρνακ Μακελρόι. Οι ιστορίες της είναι προσωπικές, αληθινές και όμορφες. Γεμάτο σοφία και ενόραση, το βιβλίο “Τα ζώα σαν οδηγοί της ψυχής” θα σας εμπνεύσει, θα σας διδάξει και θα σας προκαλέσει».

* Σούζαν Tσέρνακ Mακελρόι
* «Tα ζώα σαν οδηγοί της ψυχής»,
* εκδόσεις «Κέδρος»,
* σελ. 309, τιμή 11,92

Αργυρώ Κ. Μώρου

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=259352