Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΤΕ ΡΕΖΙΛΙ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Για να μη γίνετε ρεζίλι των σκυλιών

Περιλαμβάνει πάνω-κάτω 1.500 συναρπαστικές ερωτήσεις σχετικά με κάθε πτυχή που αφορά τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου. Και είναι κατάλληλο τόσο για αρχάριους όσο και για εξπέρ του είδους. Τι είναι; Το απόλυτο βιβλίο κουίζ για σκύλους!
Γενικές ερωτήσεις, αναφερόμενες στις ράτσες, ερωτήσεις κτηνιατρικές για την υγεία και την ανατομία του σκύλου, για τη συμμετοχή των υπέροχων αυτών πλασμάτων στις τέχνες και τη λογοτεχνία είναι μερικές μόνο από όσες συμπεριλαμβάνονται στις 188 σελίδες τού «The ultimate dog quiz book», μαζί με τις απαντήσεις τους.

Δεν πηγαίνει κάπου το μυαλό σας; Ας πάρουμε μια ιδέα! Ποια από τις παρακάτω χώρες έχει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκτητών σκύλων; ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία ή Γερμανία; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αριθμών κουταβιών που καταγράφηκαν σε μια γέννα; Πόσα κόκαλα έχει το σώμα ενός σκύλου; Περίπου 210, 320 ή 450; Ποιο είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα του τετράποδου πιστού μας φίλου; Ενας σκύλος πρέπει να έχει 42 δόντια. Πόσα είναι στο πάνω μέρος της γνάθου και πόσα στην κάτω; Ποιο ιστορικό αγλλικό κάστρο κατέχει μια μοναδική συλλογή από περιλαίμια σκύλων;

Το βιβλίο της Teresa Slowik μπορείτε να το αγοράσετε από το διαδίκτυο. Είναι γραμμένο στα αγγλικά. Εχει εκδοθεί δυο φορές, μια το 1996 από τις εκδόσεις «Howell Book House» και μια από τις εκδόσεις «Ringpress» και κοστίζει περίπου 9 δολάρια. Αν θέλετε, λοιπόν, να καταπλήξετε τους φίλους σας με τις γνώσεις σας είτε το βλαστάρι σας –που λατρεύει τους σκύλους– να βρει ένα ακόμη κίνητρο για να εξασκήσει τα αγγλικά του ή, γιατί όχι, να δημιουργήσετε μαζί με τα παιδιά σας ένα δικό σας επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων, μπείτε στο διαδίκτυο και αγοράστε το.

Διαθέτει άπειρες πληροφορίες και συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, ενώ αποτελεί ένα εξαιρετικό και φθηνό συνάμα δώρο για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Και για να μην σας αφήσουμε παραπονεμένους ας δούμε και τις απαντήσεις. Λοιπόν! Οι Αμερικανοί κατέχουν την πρώτη θέση στο ποσοστό ιδιοκτητών σκύλων. Ο μεγαλύτερος αριθμός κουταβιών που καταγράφηκαν σε μια γέννα ήταν 23 (το 1975 ράτσας Αγίου Βερνάρδου, το 1987 Μεγάλος Δανός και το 1994 Αmerican Foxhound). Το σώμα του καλύτερού μας φίλου έχει περίπου 320 κόκαλα. Το μεγαλύτερό του όργανο είναι το δέρμα του. Από τα 42 δόντια, τα 20 είναι στην πάνω γνάθο. Το κάστρο Leeds, στο Kent.



• Teresa Slowik, «The ultimate dog quiz book»,

εκδόσεις Ringpress, 188 σελίδες.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el&id=332876

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΓΑΤΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ..."- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Hταν μια γάτα στο λιμάνι…»

«Πορτοβέκιο: ένα πολύβουο, γραφικό ψαροχώρι της Κέρκυρας. Κάθε κάτοικος έχει μια ιστορία να αφηγηθεί και συχνά οι ζωές τους διασταυρώνονται. Η Ζωή θρηνεί τον νεκρό σύζυγό της και η μικρή Λουίζα τη μητέρα της. Ο παπα-Αντώνης συνωμοτεί και ραδιουργεί. Νεαροί εραστές συναντώνται κρυφά. Η Χαρά είναι μια σκληραγωγημένη ανεξάρτητη γυναίκα κι ο άντρας της, ο Σπύρος, είναι ο ομορφότερος άντρας του χωριού (...)».

Και ανάμεσα σε όλους αυτούς, «(...) κινείται και η Μαμή, η γάτα του Πορτοβέκιο, όμορφη και πονηρή, προκαλώντας αισθήματα αγάπης, αλλά και απέχθειας στους κατοίκους του χωριού. Ψάχνει για τροφή καθώς η μυρωδιά από τις κουζίνες των σπιτιών αναδίδεται στον αέρα». Κλέβει φαγητό και εμφανίζεται παντού, παρακολουθώντας τις ζωές των ηρώων, τις μεγαλύτερες κοινωνικές εκδηλώσεις «που γίνονται αφορμή για πρωτότυπες γαστρονομικές απολαύσεις», αλλά και την προετοιμασία των καθημερινών φαγητών, οι ευχάριστες οσμές των οποίων μπερδεύονται με το «νοσταλγικό άρωμα της νησιωτικής Ελλάδας της δεκαετίας του '50.

«(...) Ξαφνικά, με την άκρη του ματιού της είδε την ασπρόμαυρη γάτα να πλησιάζει πολύ αργά, σαν φωτομοντέλο στην πασαρέλα. “Να τη πάλι η γάτα”, είπε η Λουίζα ευχαριστημένη. “Φύγε, φύγε, Μαμή...”, φώναξαν η Ρένη και η Μαρία. “Σας παρακαλώ, μην τη διώχνετε, είναι τόσο ωραία γατούλα”, παρακάλεσε η Λουίζα. (...) Η γάτα έτρεξε προς την πίσω μεριά του σπιτιού. “Γιατί είναι τόσο φοβισμένη; Τίνος είναι;” ρώτησε. Τα κορίτσια κοιτάχτηκαν χαχανίζοντας. “Μπορείς να τη φωνάζεις Μαμή, έτσι τη λένε όλοι. Είναι πραγματικά απαίσια. Ανήκε στους ανθρώπους που έμεναν στο σπίτι σας. Την άφησαν πίσω. Δεν υπάρχει κανείς να την ταΐζει τώρα, γι’ αυτό κλέβει. Είναι σκέτος μπελάς. Τη φωνάζουμε Μαμή επειδή η γυναίκα που την είχε ήταν μαμή. Δεν ξέρουμε το κανονικό της όνομα. Εξάλλου δεν είναι παρά μια γάτα”. Η Ρένη τα είπε όλα αυτά με μια ανάσα, αλλά απ’ τον τόνο της καταλάβαινε κανείς ότι, παρ’ όλο που η γάτα ήταν ζαβολιάρα, την ανέχονταν, αν δεν την αγαπούσαν κιόλας. “Μα πώς μπόρεσαν να την εγκαταλείψουν έτσι;” είπε η Λουίζα. “Φτωχή γατούλα...”. “Α, μια χαρά την εγκατέλειψαν. Εφυγαν απ' το νησί με το φεριμπότ. Στις γάτες δεν αρέσει η θάλασσα, ούτε κανενός είδος νερό. Δεν θα της άρεσε ο καινούργιος τόπος. Είχε γεννηθεί εδώ, έτσι σκέφτηκαν ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένη αν έμενε στο νησί(...)”».



Μαρία Στράνη-Ποτς, «Η γάτα του Πορτοβέκιο»,

εκδόσεις Κέδρος, 293 σελ., τιμή 16 ευρώ
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=331507

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Βοηθήστε τους να βοηθήσουν
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Ποιος είπε ότι όσοι αγαπούν τα ζώα, δεν αγαπούν τους ανθρώπους; Μια ηχηρή απάντηση σε όσους επιμένουν να πιστεύουν ότι «οι φιλόζωοι δεν είναι και φιλάνθρωποι» δίνουν τα μέλη του Σωματείου Ζωοφίλων Λευκάδας, διοργανώνοντας ένα διαφορετικό παζάρι: μια εκστρατεία υπέρ των άπορων συμπολιτών μας.

Στο φετινό τους παζάρι, το οποίο διοργανώνεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, στο «In Center», στο κέντρο της Λευκάδας, τα μέλη του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας -με αφορμή την οικονομική κρίση- εγκαινιάζουν μια γωνιά βοήθειας άπορων συμπολιτών μας και ζητούν από όλους μας ρούχα σε πολή καλή κατάσταση, ιματισμό σπιτιού (κουβέρτες, σεντόνια κ.ά.), παιχνίδια, γραφική ύλη, τρόφιμα με μακρινή ημερομηνία λήξης (όσπρια, αλεύρι, γάλατα, μακαρόνια κ.ά.), και οτιδήποτε άλλο νομίζει ο καθένας πως μπορεί να βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη της αλληλεγγύης και της έμπρακτης συμπαράστασής μας.

Τα μέλη του Σωματείου καλούν επίσης, όποιον γνωρίζει οικογένειες ή ανθρώπους στην περιοχή που να έχουν πρόβλημα διαβίωσης να τους τις υποδείξουν. "Θα είναι χαρά μας να δώσουμε όποια βοήθεια μπορούμε", επισημαίνουν χαρακτηριστικά. Το τηλέφωνο επικοινωνίας των μελών του Συλλόγου με το οποίο μπορείτε να επικοινωνείτε είναι το 6943-212791

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el&id=329622