Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ?- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Τι ξέρετε για τις κότες;
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=187154
Ξέρετε για τα αβγά. Τι ξέρετε, όμως, για τις κότες; Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) μας ενημερώνει: Μην αγοράζετε αβγά πτηνοτροφείου, η κότα που γέννησε τα αβγά σας έχει στη διάθεσή της λιγότερο χώρο από το εξώφυλλο του «Έψιλον». Δεν μπορεί να εκδηλώσει τη φυσιολογική της συμπεριφορά.

Της είναι αδύνατον να απλώσει τα φτερά της. Δεν μπορεί να χτίσει τη φωλιά της. Βαριέται τόσο πολύ, που μαδάει τα ίδια της τα φτερά και τσιμπάει τις άλλες κότες. Δεν βλέπει ποτέ το φως της ημέρας. Και μόλις μετά από έναν χρόνο αρχίζει να παθαίνει κατάγματα εξαιτίας της έλλειψης άσκησης. Τότε σφαγιάζεται! «Κι εσάς τι σας νοιάζει; Κότες είναι» μπορεί να σκεφτεί κάποιος.

«Οι κότες είναι όντα με αισθήματα και όχι μηχανές που παράγουν αβγά. Πεινάνε, διψάνε κι αισθάνονται πόνο και απόγνωση, όπως οι σκύλοι και οι γάτες. Γιατί, λοιπόν, τις χρησιμοποιούμε σαν μηχανές;» ρωτά η GAWF, που έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι «η επιλογή είναι δική μας!». «Αν συνεχίσετε να αγοράζετε αβγά πτηνοτροφείου, υποστηρίζετε αυτά τα βασανιστήρια.

Αγοράστε αβγά ελευθέρας βοσκής και βοηθήστε να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη πρακτική του να χρησιμοποιούμε τις κότες σαν μηχανές. Τους αξίζει κάτι καλύτερο» τονίζουν.

Αγοράστε αβγά ελευθέρας βοσκής, μας προτρέπουν και εξηγούν: «Οι κότες ζουν έξω στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορούν να χτίσουν τη φωλιά τους. »Τους αρέσει να σκάβουν και να βρίσκουν μόνες τους την τροφή τους. Επικοινωνούν με τις άλλες κότες. Είναι ελεύθερες και ευτυχισμένες.

Αν τρώτε έξι αβγά την εβδομάδα, θα σας στοιχίσει μόνο 50 λεπτά παραπάνω. Μικρό το τίμημα που θα πληρώσετε για να δώσετε ένα τέλος στην απόγνωση και τα βασανιστήρια που υποφέρουν οι κότες στις κλωβοστοιχίες των πτηνοτροφείων» καταλήγει το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων. Στηρίξτε κι εσείς την εκστρατεία. Bοηθήστε με αυτόν τον απλό τρόπο να ελευθερωθούν οι κότες που είναι στα κλουβιά. Μη συντηρείτε το βασανισμό τους.
Αργυρώ Κ. Μώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: