Τριχες, κι οχι μονο κατσαρες
Αρχισατε να βλεπετε τουφιτσες στα ρουχα σας και στο πατωμα? Νιωθετε πως πρεπει να βαζετε συχνοτερα σκουπα? Τελειωνει γρηγοροτερα το ειδικο ρολο καθαρισμου? Μπηκε η ανοιξη και ηρθε η ωρα να μιλησουμε για τριχες.
Ναι, ναι, μιλαμε γι' αυτον τον υπολο, αλλοτε σκληρο κι αλλοτε μαλακοτερο, "εχθρο" που πεταει στο σπιτι, κρυβεται σε απιθανα σημεια και καρφωνεται σαν πεισματαρα προκα στα υφασματα του καναπε, στα καθισματα του αυτοκινητου και, φυσικα, στα ρουχα μας.
Υπαρχει τροπος να απαλλαγουμε απο αυτον? Κι αν ναι, ποιος? Ψαξαμε, τεσταραμε προιοντα και ειδαμε στην πραξη με ποιον τροπο μπορουμε να εχουμε και το σπιτι μας καθαροτερο και τις γατες η τους σκυλους μας στην πενα.
Αρχικα φροντιζουμε να εξοπλιστουμε σωστα απεναντι στον εχθρο. Δεν χρησιμοποιουμε κοινα ξεσκονοπανα, αλλα εκεινα απο μικροφιμπρα. Κυκλοφορουν στο εμποριο, δεν ειναι ακριβα, παγιδευουν τριχα και σκονη και δεν την μετακινουν σαν τα υπολοιπα, ενω πλενονται και στο πλυντηριο.
Προτιμαμε να χρησιμοποιουμε ηλεκτρικη σκουπα αντι για την χειροκινητη και φροντιζουμε να φτανουμε με αυτη σε καθε γωνια του σπιτιου, κατω απο επιπλα κι οπου υπαρχει πιθανοτητα να εχουν κρυφτει οι τριχες. Αν προσαρμοσουμε τα ειδικα εξαρτηματα, μπορουμε, πριν ξεσκονισουμε με το πανακι μας, να περασουμε και μια φορα τα επιπλα για να γλιτωσουμε χρονο στη συνεχεια και να ειμαστε βεβαιοι πως δεν θα πεσει κατω ουτε τριχα.
Προσεχουμε πολυ το απορρυπαντικο που θα χρησιμοποιησουμε για το σφουγγαρισμα. Πρεπει να καθαριζει, να μην προκαλει ερεθισμο στα πατουσακια των τεραποδων συγκατοικων μας, να μην γλιστραει υπαρβολικα σε περιπτωση που εχουμε ξυλινα πατωματα και, αν γινεται, να μην περιεχει αμμωνια. Διαφορετικα δεν αποκλειεται να δουμε το σκυλο μας να αρχιζει να ψεξαζει σε διαφορα σημεια.
Για το καλο ολως μας, δεν χρησιμοποιουμε καθαριστικα προιοντα που μυριζουν εντονα και φροντιζουμε σε καθε περιπτωση να ανοιξουμε τα παραθυρα για να αεριστει ο χωρος καλα. Δεν αφηνουμε τα κατοικιδια μας να κυκλοφορουν στο χωρο που σφουγγαριζουμε, γιατι τα γατακια μας, κυριως, θα γλειψουν τα πατουσακια τους.
Χτενιζουμε καθημερινα το σκυλο μας στο μπαλκονι, στον κηπο η το παρκο, προκειμενου να αφαιρεσουμε εμεις τις νεκρες τριχες. Η διαδικασια δεν απαιτει παρα μονο λιγα λεπτα σε σχεση με οσα χρειαζομαστε για να καθαρισουμε, ενω ανανεωνει και διατηρει λαμπερο και υγιες το τριχωμα του σκυλου μας, μειωνοντας παραλληλα τις ανεπιθυμητες τριχουλες που θα πεσουν στο πατωμα.
Το ρολο με το αυτοκολλητο βοηθαει πολυ να ξετρυπωσουμε τις τριχες που εχουν σφηνωσει και δεν απομακρυνονται οσο και να προσπαθουμε με την ηλεκτρικη σκουπα. Χρησιμοποιηστε το μονο εκει που απαιτειται και μην το σπαταλατε γιατι δεν ειναι και φθηνο. Αλλα προσοχη, προμηθευτειτε αυτα που πουλανε τα μαγαζια για κατοικιδια και οχι εκεινα απο τα σουπερ μαρκετ, τα οποια δεν ειναι τοσο αποδοτικα και κατα συνεπεια θα αναγκαστειτε να χλασετε περισσοτερο.
Οταν επιστρεφετε απο τη βολτα, φροντιστε να καθαρισετε με ενα βρεγμενο πανακι η ενα υγρο μαντιλακι τις πατουσες των κατοικιδιων σας, αφηνοντας εξω απο την πορτα τη σκονη και τη λασπη. Τη δουλεια αυτη μπορει να κανει για εσας το καταλληλο πατακι, το οποιο θα κρατα και τις σκονες που βαζετε εσεις στο σπιτι. Αν σας πιασει η βροχη, φροντιστε να σκουπισετε το σκυλο σας πριν αρχισει να τιναζεται, λερωνοντας τα παντα.
Αν ειστε απο εκεινους που αφηνουν τα κατοικιδια τους να ανεβαινουν σε καναπεδες και πολυθρονες, εχετε δυο επιλογες: ειτε να αγορασετε τα ειδικα καλλυματα που πωλουνται στην αγορα και καθαριζονται ευκολα, ειτε να χρησιμοποιησετε ριχταρια που πλενονται σε μεγαλη θερμοκρασια στο πλυντηριο. Μια λεπτομερεια μονο! Μην τα βαλετε να πλυθουν χωρις να τα καθαρισετε. Διαφορετικα, η επομενη μπουγαδα θα βγει ολη με τριχες! Το ιδιο φροντιστε να κανετε και με τα ρουχα που εχουν τριχες. Ενα τιναγμα η ενα περασμα με το ειδικο ρολο, μπορει να κανει τη διαφορα.
Μην χρησιμοποιειτε αρωματικα χωρου που ενδεχεται να ζορισουν τη μυτη του κατοικιδιου σας. Η καθαρη ατμοσφαιρα διασφαλιζεται με σωστο και καθημερινο αερισμο του σπιτιου τις πρωινες ωρες.
Καθαριστε με επιμελεια το κρεβατι, το μαξιλαρι και την πετσετα του σκυλου η της γατας σας. Ενα καθαρο τετραποδο εινα παντα ενα χαρουμενο τετραποδο. Προσπαθηστε να ειστε σχολαστικοι με τις αποπαρασιτωσεις, κυριως τους ανοιξιατικους και καλοκαιρινους μηνες. Ετσι, θα ειστε βεβαιοι πως δεν θα μπουν στο σπιτι σας ψυλλοι και τσιμπουρια. Και μην ξεχνατε: η καθαριοτητα ειναι η μιση αρχοντια!
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΨΙΛΟΝ 09.03.14 ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου