Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009


H Αργυρώ Μώρου του ANT1 97,2 παρουσιάζει τα «Συγκατοικίδια», εκπομπή για τα ζωάκια


Μεταδίδεται κάθε Κυριακή 11 με 12 το πρωί, στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 97,2. Είναι η μοναδική ζωοφιλική εκπομπή του ελληνικού ραδιοφώνου. Δεν ασχολείται μόνο με κατοικίδια, αλλά με όλα τα... συγκατοικίδιά μας. Πρόκειται για μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκπομπές στα FM.


Τι μπορούμε να ακούσουμε στην εκπομπή;

Ακούτε τα πάντα για τα Συγκατοικίδιά σας. Όχι μόνο για τους σκύλους και τις γάτες, αλλά και για τα κουνέλια, τα καναρίνια, τους παπαγάλους και άλλα οδικά πτηνά, για τα ψάρια, για όλα τα κατοικίδια! Εξαιρούνται φίδια, ιγκουάνα και άλλα …κατοικίδια, που εμείς θεωρούμε πως θα έπρεπε να ζουν στη φύση και όχι φυλακισμένα σε συνθήκες αφύσικες για αυτά.

Παρ’ όλα αυτά ασχολούμαστε και με αυτά τα συγκατοικίδιά μας, φτάνει να είναι ελεύθερα. Όπως για παράδειγμα πώς θα φτιάξουμε έναν περιστερώνα εφόσον ζούμε στα προάστια ή την επαρχία και να ενημερώσουμε τους πάντες για όσα θα πρέπει να περιέχει αυτός για τα περιστέρια και τα άλλα οδικά πτηνά που θα φιλοξενηθούν, εφόσον εκείνα επιθυμούν για λίγο εκεί. Φυσικούς τρόπους για να προστατευτούν οι κτηνοτρόφοι από τις αρκούδες, πώς θα μειώσουμε τις πιθανότητες να έρθουν φίδια στον κήπο μας, πώς θα διώξουμε με φυσικό τρόπο τα ποντίκια.

Ποιος είναι ο σκοπός της εκπομπής;

Σκοπός της εκπομπής είναι να επιλύσουμε, με τη βοήθεια ειδικών, καταστάσεις που δυσκολεύουν καθημερινά τη ζωή ενός ζωόφιλου, όπως το να δώσουμε συμβουλές για λιγότερη λάντζα ή να βρούμε τρόπους για να περνούν περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδιά τους, όπως αντί να πάνε γυμναστήριο να κάνουν στο σπίτι doga (dog yoga), ή να κάνουν έναν μεγάλο περίπατο, βόλτες με το ποδήλατο μαζί. Θέλουμε να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Να ασκούμαστε μαζί με τα κατοικίδιά μας και να περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί εκμεταλλευόμενοι, δίποδοι και τετράποδοι, τις ευεργετικές ιδιότητες του άλλου. Ποια φυτά δεν πρέπει να έχουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας επειδή είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδιά μας, τι πρέπει να περιέχει το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών γιατί στην Ελλάδα είμαστε και φόλες υπάρχουν παντού…

Τι απασχολεί περισσότερο τους ζωόφιλους ακροατές;

Ένα ζήτημα που απασχολεί πολύ κόσμο, είναι το να μάθει το σκύλο του να κάνει την ανάγκη του στη βόλτα ή να μην κάνει ζημιές. Δίνουμε τη λύση καταρρίπτοντας μύθους, όπως «τριψ’ του τη μούρη στα ούρα του και θα μάθει» ή «χτύπα τον με την εφημερίδα», αλλά παράλληλα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να

κάνουμε τον δίποδο συγκάτοικο – μισούμε τις λέξεις ιδιοκτήτη και αφεντικό - να καταλάβει το γιατί συμβαίνει αυτό. Να διαβάσει το σκύλο του, τα λεγόμενα σήματα ηρεμίας και να μπορέσει να καταλάβει τι φταίει και κάνει όσα κάνει. Τα συγκατοικίδιά μας δεν είναι ένα τραπεζάκι που αφήνουμε στο σπίτι μόνο του και απαιτούμε να μην αντιδράσει στην απουσία μας. Θέλει παρέα, θέλει παιχνίδια, θέλει βόλτα, θέλει πάνω από όλα αγάπη. Και μπορούμε να τα λύσουμε όλα αυτά χωρίς βία, χωρίς πνίχτες, χωρίς ηλεκτρικά κολάρα.

Βρήκατε ειδικούς για κουνέλια, καναρίνια και ψάρια;

Η αλήθεια είναι πως δυσκολευτήκαμε να βρούμε ειδικούς που να γνωρίζουν για καναρίνια, κουνελάκια, ψάρια και άλλα ζωάκια που έχουν κερδίσει επάξια τη θέση ενός συγκάτοικου στο σπίτι μας, αλλά τους εντοπίσαμε και χάρη σε αυτούς ξέρουμε πλέον και εμείς και οι ακροατές τι εννοεί το κουνελάκι μας όταν τεντώνει τα πόδια του, πώς θα διατηρήσουμε το ενυδρείο δροσερό το καλοκαίρι, υπάρχουν φοβερές πατέντες, τι πρέπει να κάνουμε σε μια μετακόμιση.

Εκπαιδευτές, κτηνίατροι ειδικευμένοι για παράδειγμα μόνο σε γάτες, δικηγόροι και άλλοι ειδικοί είναι τα Συγκατοικίδιά μας στην εκπομπή. Χάρη σε αυτούς συζητάμε τα πάντα, ξέρουμε ότι ακόμη και το καταστατικό της πολυκατοικίας απαγορεύει τα κατοικίδια, ο νόμος υπερέχει. Και, ευτυχώς, έχουμε βρει και μεσίτες που αναζητούν σπίτια για ανθρώπους που έχουν ζώα και μας βοηθούν.

Με ποια άλλα θέματα ασχολείται η εκπομπή;

Αναδεικνύουμε ανθρώπους που τιμούν τη συγκατοίκηση με τα πλάσματα αυτά, όπως τον Αρη τον άστεγο που ζει με δυο σκύλους και μάλιστα ο ένας από αυτούς ο Μπάμπης τρέχει για βοήθεια κάθε φορά που ο Αρης παθαίνει επιληψία, ή τη Μαρία - ακροάτρια της εκπομπής - που δεν επέλεξε την εύκολη λύση (να κάνει ευθανασία στον Ερμή) όταν εκείνος έχασε την όρασή του. Ή, πάλι, μια παρέα ανήλικων παιδιών που αποφάσισαν να υιοθετήσουν ένα κουτάβι στα κρυφά από τις οικογένειές τους και να το φροντίσουν στο εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο του μεγαλύτερου αδελφού του ενός με βάρδιες.

Μαθαίνουμε συγκινητικές ιστορίες, όπως εκείνη του Μαξ και της Ευλαμπίας στη Σαντορίνη, δυο αδέσποτα που κοιμούνται πάντοτε μαζί και ποτέ δεν αποχωρίζεται ο ένας τον άλλο, ούτε για να πάνε στον κτηνίατρο. Ζούμε την αγάπη κάποιων ανθρώπων ακόμη και για ένα χρυσόψαρο, όπως ήταν η περίπτωση του Blackberry που χειρουργήθηκε με μεγεθυντικό φακό για να του αφαιρεθεί ένα λίπωμα από το κεφάλι, το οποίο το είχε κάνει ουσιαστικά ζωντανό-νεκρό, αφού ούτε να κολυμπήσει μπορούσε, ούτε να φάει. Προβάλουμε τετράποδους ακροατές μας που τραγουδούν όταν ακούν συγκεκριμένα τραγούδια, όπως η μικρή Λότη.

Λέμε μπράβο στους ανθρώπους που βοηθούν αδέσποτα ζώα στο πλαίσιο της δουλειάς τους – εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους - όπως υπαλλήλους της ΔΕΗ, πυροσβέστες, λιμενικούς υπαλλήλους.

Και προωθούμε αγγελίες από ζωάκια που χαρίζονται ή χάθηκαν, όπως για ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια όπως συνέβη με την περίπτωση που Προμηθέα στη Μυτιλήνη, που δέχτηκε επίθεση με οξύ, για το χειρουργείο του οποίου έπρεπε να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.



«Γαβγίζετε» καθόλου;

Ως σωστά συγκατοικίδια, δεν κουνάμε μόνο ουρίτσες, αλλά γαβγίζουμε δυνατά και αν χρειαστεί βγάζουμε και δόντια σε όλους τους άλλους. Και ποτέ, μα ποτέ δεν «γλείφουμε». Σε όσους κακοποιούν τα ζώα, σε όσους επιμένουν να πηγαίνουν στα τσίρκο, στους Δημάρχους που δεν κάνουν καν τα στοιχειώδη από όσα οφείλουν βάση νόμου – όπως να τοποθετήσουν ταΐστρες και ποτίστρες, ή να στειρώσουν, να επανεντάξουν τα αδέσποτα της περιοχής τους και να τους βρουν. Γενικά σε όσους δεν σέβονται τη ζωή. Γαβγίζουμε ακόμη και σε εκείνους τους «ζωόφιλους» που είτε άθελά τους είτε ηθελημένα – γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν μόνο το σκύλο τους ή τη γάτα τους - κάνουν όσους δεν αγαπούν τα ζώα να τα μισούν εξαιτίας της συμπεριφοράς τους.

Μαθαίνουμε τα δικαιώματά μας, αλλά μαθαίνουμε και τις υποχρεώσεις μας. Και είναι υποχρέωσή μας να μαζεύουμε τα περιττώματα των κατοικίδιων μας, να μην έχουμε το σκύλο μας λυτό όταν είναι επιθετικός, να μην απαιτούμε από όσους φοβούνται να δεχτούν το κατοικίδιό μας. Να γνωρίζουμε πως δεν μπορούμε όλοι να συγκατοικήσουμε με ένα από τα πλάσματα αυτά, είτε επειδή δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε ουσιαστικά, είτε επειδή δεν έχουμε την οικονομική άνεση.

Η συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, για αυτό άλλωστε έχουμε συνεχώς εγκαταλείψεις..

Άλλος στόχος μας είναι να κάνουμε τους ανθρώπους να υιοθετούν ζώα από το δρόμο και όχι να αγοράζουν. Και για τον ίδιο λόγο είμαστε υπέρ της στείρωσης. Όταν υπάρχουν στους δρόμους πεταμένοι θησαυροί γιατί να μην υιοθετήσουμε κάποιον από αυτούς;

Και μας αρέσει πολύ που βλέπουμε πολλούς ανθρώπους πλέον να κυκλοφορούν με φάτσες, αλλά και ράτσες πρώην αδέσποτα – γιατί και αυτά τα εγκαταλείπουν - μας αρέσει που είναι συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν ότι σε ηλικία 50 ετών δεν μπορούν να υιοθετήσουν ένα κουτάβι, που θα κάνει τις ζημιές του, θέλει πολλές βόλτες, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούν να του προσφέρουν όλα όσα απαιτεί η ζωή του, αλλά ένα σκύλο τεσσάρων-πέντε ετών. Οι Έλληνες είναι πολύ περισσότερο ζωόφιλοι από όσο ήταν πριν από 10 χρόνια. Αλλά μπορούμε να γίνουμε ακόμη περισσότερο και έχουμε πολύ δρόμο.

Συντελεστές της εκπομπής στην πραγματικότητα είναι οι έξι - πρώην αδέσποτοι - σκύλοι μας (Πατούσας, Ρομέο, Τζούλιο, Λυδία, Βόλτα, Αρης) και ο - πρώην αδέσποτος - γατούλης μας Κάδος. Από αυτούς προκύπτουν και τα θέματα. Προηγείται σύσκεψη στο σπίτι με όλους τους. Αυτοί αποφασίζουν, αυτοί είναι στο πρώτο πλάνο. Εγώ, απλώς, είμαι η φωνή τους.


Σπύρος Σεραφείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: