Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

ΤΑ ΖΩΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Πατρίσια Χάισμιθ, Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για φιλόζωους, εκδόσεις Αγρα, σελ. 310, 12,50 ευρώ
Τα ζώα παίρνουν την εκδίκησή τους
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=191316
«Ο Σαμψών είναι ένα υπέροχο γαλλικό γουρούνι που έχει εκπαιδευτεί να ξεθάβει τρούφες. Όμως το αφεντικό του δεν τον αφήνει ποτέ να τις γευτεί... Ο Μινγκ είναι ένας θαυμάσιος Σιαμέζος γάτος που ζει πολυτελώς στο Ακαπούλκο, και ο οποίος αναπτύσσει μια νοσηρή ζήλια για τον εραστή της αφεντικίνας του... Κοτόπουλα μεγαλωμένα με τις λάμπες οργανώνονται και εξεγείρονται κατά των φρικαλέων συνθηκών... Ο Τζεμάλ είναι μια δυτική καμήλα που την κακομεταχειρίζεται το απεχθές -και στους ανθρώπους- αφεντικό του... Ο πίθηκος Έντυ, εκπαιδευμένος σε ληστείες σπιτιών, υφίσταται την αχαριστία της κυράς του...». Και δεν είναι μόνο αυτοί...

Δεκατρείς ιστορίες εκδίκησης από σκύλους, γάτους, γουρούνια, χάμστερ, κατσίκες, άλογα, ποντικούς, ελέφαντες γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, "με βαθιά συμπάθεια για τον ζωικό κόσμο και μια εκπεφρασμένη απέχθεια για τους κυρίους τους", περιέχει "Το εγχειρίδιο του κτηνώδους φόνου για φιλόζωους".

Η Πατρίσια Χάισμιθ, μια από τις μεγαλύτερες συγγραφείς αστυνομικών βιβλίων και βιβλίων μυστηρίου, "καλλιέργησε" το θέμα της ενοχής των ηρώων της και με μαύρο χιούμορ και ανατρεπτική διάθεση αντιστρατεύεται τις "ανθρώπινες" συμπεριφορές και γράφει ένα απολαυστικό βιβλίο όπου τα ζώα μετατρέπονται σε τιμωρούς και δολοφόνους.

"(...) Ο Κλιφ παραλίγο να πέσει. Του έδωσα μια ελάχιστη σπρωξιά με την προβοσκίδα μου και αυτός τινάχτηκε μακριά. Επεσε φαρδύς-πλατύς στο τσιμέντο. Τώρα ήμουν έξαλλη. Ηταν μια μάχη ανάμεσά μας. Ο Κλιφ κρατούσε ακόμα το απαίσιο σεντόνι. Γονάτισε. Του έδωσα μια κλωτσιά με το αριστερό μου πόδι, που δεν ήταν ούτε καν σαν αληθινό σπρώξιμο. Τον πέτυχε στα πλευρά και τ'άκουσα να σπάνε, όπως τα κλαδιά των δέντρων. Από τότε ο Κλιφ δεν ξανακουνήθηκε", περιγράφει χαρακτηριστικά ο Τζάμπο ο ελέφαντας, στο πρώτο διήγημα με τίτλο: "Η τελική παράσταση της Μπαλαρίνας".

Το βιβλίο πρωτοδημοσιεύτηκε το 1975. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγρα και είναι βέβαιο ότι θα το απολαύσετε... Για τη δίκαιη εκδίκηση όλων αυτών των ζώων και όχι μόνο...
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: