Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

«Μάθημα στα σχολεία για τα ζώα» Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΦΙΛΟΖΩΩΝ, ΧΘΕΣ, ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
«Μάθημα στα σχολεία για τα ζώα» http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=210065
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
Δήλωσαν την άρνησή τους «να κάτσουν στη θέση τους» και επισήμαναν πως βαρέθηκαν να ακούν από τα χείλη υπουργών και βουλευτών: «Προηγούνται άλλα θέματα». Βγήκαν στους δρόμους για να γίνουν η δική τους φωνή, προσθέτοντας ότι «ο πολιτισμός μιας χώρας δεν πρέπει να μπαίνει ποτέ στη γωνία και η συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στην υπόλοιπη ζωή του πλανήτη είναι αλάθητος δείκτης του πολιτισμού μιας κοινωνίας».

Μέλη ζωοφιλικών οργανώσεων πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και επέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή Μέλη ζωοφιλικών οργανώσεων πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και επέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή Μαζί με τα κατοικίδιά τους, φιλόζωοι, οργανωμένοι και μη, γιόρτασαν με πορεία χθες την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων στο κέντρο της Αθήνας και επέδωσαν ψήφισμα στη Βουλή, με το οποίο καλούν τις πολιτειακές αρχές να πράξουν τα δέοντα, ζητούν να θεσπιστεί κανονικό μάθημα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να ληφθούν επιτέλους μέτρα για τη μη εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς και το δραστικό περιορισμό των ανεξέλεγκτων γεννήσεών τους.

Ακόμη, να παταχθεί το εμπόριο ζώων σε καταστήματα και λαϊκές αγορές, να αξιοποιηθούν οι εθελοντές Ευρωπαίοι κτηνίατροι και οι δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον περιορισμό του κόστους των κτηνιατρικών πράξεων. Να απαγορευθούν η είσοδος στα τσίρκα με ζώα στην Ελλάδα, το βάρβαρο «σπορ» του κυνηγιού και τα πειράματα στα ζώα. Να καταργηθούν ζωολογικοί κήποι και πάρκα, να αντικατασταθούν με άλλες μορφές οι αιματοβαμμένες επιχειρήσεις γούνας και να γίνει αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για τις συνθήκες διαβίωσης και της ποιότητας ζωής των παραγωγικών ζώων.

Τα αιτήματα που αναφέρονταν στο ψήφισμα ανέπτυξαν και τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, έχοντας για πρώτη φορά στο πλευρό τόσο πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού και της εκκλησίας, οι οποίοι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων είτε με μαγνητοσκοπημένα βίντεο (Μ. Θεοδωράκης, Δ. Μυταράς, ο Α. Τζόρβας κ.ά.) είτε με χειρόγραφα μηνύματα (Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος) είτε με την παρουσία τους.

Το πανό μέσα στην αίθουσα, με τη σοκαριστική φωτογραφία ενός κρεμασμένου σκύλου στην Κρήτη, με τη λεζάντα: «μετά το σκύλο... ποιος;» και οι εκατοντάδες εικόνες κακοποιήσεων που προβλήθηκαν, δεν άφησαν το παραμικρό περιθώριο στους πολιτικούς που παραβρέθηκαν να μιλήσουν για «μεμονωμένα περιστατικά».

«Η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα αποτελεί αλάθητο δείκτη πολιτισμού», επισήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος του Ζωοφιλικού Συλλόγου Χανίων, Αν. Μπομπολάκη, που έκανε λόγο για «μια εικόνα τριτοκοσμικής χώρας στο εξωτερικό» με σοβαρότατες συνέπειες στον τουρισμό και επισήμανε την ανάγκη να μετατραπεί σε κακούργημα η κακοποίηση ή η θανάτωση των ζώων, δηλώνοντας ότι οι φιλόζωοι «δεν θα αρκεστούν πλέον σε ημίμετρα». *

Δεν υπάρχουν σχόλια: