Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΑΙΣΩΠΟΣ, ΛΑΦΟΝΤΕΝ ΚΑΙ ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ



Αίσωπος, Λαφοντέν και Γούντι Αλεν

«Αν τα ζώα πιο πολύ μας μοιάζαν, αν οι βάτραχοι παναγίες κατεβάζαν, αν οι σκύλοι είχαν συζύγους και οι σκίουροι δεσμό, ενώ τα πρόβατα έκαναν διαλογισμό... Τότε στο δάσος, στο στάβλο, στον αγρό, μπορεί να έβρισκες το ζωολόγιο αυτό. Να το διαβάζουν πελαργοί, αρουραίοι και γατάκια. Να το ξεφυλλίζουν αγελάδες με λερωμένα από το γάλα τους βυζάκια. “Το βρήκα το βιβλίο ιδιαιτέρως κωμικό”, θα άκουγαν να λέει τον ποντικό. Άλλοι, ωστόσο, μπορεί να ήταν πιο αγροίκοι. “Βλακεία...” ίσως έλεγαν οι λύκοι. Και όσο για τους κριτικούς, χα, θα έγραφαν αυτό που και οι κότες λέν’, “Πιστέψτε με, δεν είν’ και Λαφοντέν!”».

«Σκίουρος ζητεί βερβερίτσα» ονομάζεται το νέο βιβλίο του Ντέιβιντ Σεντάρις, το οποίο αποτελείται από 16 ιστορίες καθημερινής τρέλας. Με τη διαφορά ότι σ’ αυτές οι πρωταγωνιστές δεν είναι άνθρωποι, αλλά ζώα. «Αίσωπος, Λαφοντέν, Γούντι Αλεν. Ισως λίγο απ’ όλους τους, αλλά κυρίως καθαρόαιμος Σεντάρις, με τη χαρακτηριστική, λοξή και καυστική ματιά του. Σ’ αυτές τις ιστορίες δεν υπάρχει καλός και κακός, κανένα “καθωσπρέπει” ηθικό δίδαγμα».

Ο συγγραφέας, που γεννήθηκε από έλληνα πατέρα και αμερικανίδα μητέρα πριν από 54 χρόνια στη Νέα Υόρκη, περιγράφει με καυστικό τρόπο και βρόμικα λογάκια, σαν αυτά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, τις απολαυστικές - αστείες ιστορίες του.

Προσοχή, λοιπόν, μην την πατήσετε! Μπορεί ο Σεντάρις να βαφτίζει το βιβλίο του «ένα σεμνό ζωολόγιο» και η εικονογράφησή του να είναι δημιούργημα του Ιαν Φάλκονερ (του εικονογράφου της πολύ επιτυχημένης σειράς παιδικών βιβλίων «Ολίβια») – οι ιστορίες του, όμως, δεν είναι για παιδιά. Μονάχα για «παιδιά που τα τσούζουν», όπως λέει κι ο ίδιος.

Με ήρωες... μια γάτα κι έναν μπαμπουίνο, κάποιες αποδημητικές τσίχλες, έναν βάτραχο, μια χελώνα και έναν πάπιο, μια ορφανή αρκούδα, ένα ποντίκι κι ένα φίδι, τους πελαργούς γονείς, το πιστό σέτερ, το κοράκι και το πρόβατο, τον άρρωστο και τον υγιή αρουραίο, την αγελάδα και τον γάλο, και πολλούς άλλους, μάλλον έχει δίκιο. Απολαύστε το! David Sedaris, «Σκίουρος καλεί βερβερίτσα», εκδόσεις Μελάνι, σελ. 172, τιμή 13 ευρώ
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=247283

Δεν υπάρχουν σχόλια: