Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ? ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Τι θέλουν να μας πουν;

«Τι ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα έναν σκύλο; Είναι απλό: οι άλλοι σκύλοι. Επειδή όμως τα σκυλιά ζουν κοντά στον άνθρωπο εδώ και τριάντα χιλιάδες χρόνια, «μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη απ’ ό,τι τα έχουμε εμείς, και το ξέρουν»».

Το συμπέρασμα δεν είναι δικό μας. Ανήκει στην ανθρωπολόγο Eλίζαμπεθ Mάρσαλ Tόμας και αποτελεί τον απολογισμό τριάντα χρόνων ζωής κοντά σε σκύλους και λύκους.

Το βιβλίο «Η μυστική ζωή των σκύλων»... «μας βοηθάει να δούμε μ’ έναν εντελώς καινούργιο τρόπο τους σκύλους, μέσα από ένα τρυφερό αλλά και απαλλαγμένο από κάθε συναισθηματισμό χρονικό της ζωής δώδεκα σκύλων, βασισμένο σε εκατοντάδες χιλιάδες ώρες παρατήρησης».«(...) Κάποτε ένα από τα σκυλιά μου αντιλήφθηκε την πολύ κακή ψυχολογική μου διάθεση, από εκατό μέτρα μακριά, και για συμπαράσταση άλλαξε τη συμπεριφορά του από εύθυμη σε μελαγχολική. Το σκυλί βρισκόταν μέσα σ’ έναν περιφραγμένοχώρο προς τον οποίο κατευθυνόμουν και με πήρε το μάτι του τη στιγμή που έστριβα τη γωνία. Ημουν πράγματι πολύ λυπημένη, αλλά κανείς από τους ανθρώπους γύρω μου δεν το είχε αντιληφθεί. Ο σκύλος όμως κατάλαβε αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Με κοίταξε επίμονα από την απόσταση που βρισκόταν, σαν να ήθελε να βεβαιωθεί πως τα μάτια του δεν τον είχαν γελάσει και αμέσως μετά, σίγουρος ότι η πρώτη του εντύπωση ήταν σωστή, βυθίστηκε και αυτός στη θλίψη.

Εντυπωσιάστηκα τόσο από την οξυδέρκειά του, που ξαναβρήκα το κέφι μου και αυτός το δικό του!» περιγράφει στον πρόλογό της η Eλίζαμπεθ Mάρσαλ Tόμας. «(...) ο ανθρωπομορφισμός», λέει, «μπορεί να μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε την κίνηση της έκθεσης της κοιλιάς – κίνηση που συμβολίζει την απόλυτη υποταγή των κουταβιών στα μεγαλύτερα σκυλιά (...).

Για να κατανοήσουμε αυτή τη συμπεριφορά, ας ρίξουμε μια ματιά στην αντίστοιχη ανθρώπινη, στον τρόπο δηλαδή με τον οποίο αντιδρούν πολλοί θρησκευόμενοι άνθρωποι – οι χριστιανοί, για παράδειγμα, απέναντι στο θεό». Διαβάστε το και «θα μάθετε πολύ περισσότερα για τη σκέψη και τις επιθυμίες των σκύλων απ’ όσα είχατε ποτέ υποψιαστεί!».

Ελίζαμπεθ Μάρσαλ Τόμας, «Η μυστική ζωή των σκύλων», εκδ. «Ωκεανίδα», σελ. 169, τιμή 8 ­.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=253642

Δεν υπάρχουν σχόλια: