Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΣΚΥΛΙΣΙΑ ΖΩΗ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Σκυλίσια ζωή

«Εγραψα αυτή την ιστορία για να βοηθήσω τους ομοίους του Μαμπρούκ και για να εμψυχώσω αυτούς που τους αγαπούν. Επιχείρησα επίσης, με τον τρόπο αυτό, να ξεφύγω από μια κατάθλιψη που δεν έλεγε να περάσει έστω κι αν είχα κοντά μου όλους τους δικούς μου και τον Τζούνιορ, που καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να γίνει “καλός σκύλος” και που σίγουρα θα το κατορθώσει».

«(...) Αρχίζοντας από τα μυθικά ζώα της παιδικής ηλικίας του», ο Ζαν-Πιέρ Υτέν, «(...) ιστορεί την πορεία που τον οδήγησε σ’ εκείνον που βάφτισε Μαμπρούκ και που έγινε το πιο δημοφιλές αστέρι της τηλεόρασης. Εξηγεί την απίστευτη σύμπνοια που υπήρχε ανάμεσά τους, καθώς και τη φλογερή επιθυμία του σκύλου να τον ευχαριστεί».

Γιατί ο Μαμπρούκ δεν ήταν ένας ακόμη σκύλος, αλλά «Σκύλος μιας ζωής». Ενα πλάσμα ξεχωριστό που πέρασε απ’ τη ζωή του και τον στιγμάτισε, όπως έχει συμβεί σε όλους μας.

Το βιβλίο «δεν είναι ούτε λογοτέχνημα, ούτε σύγγραμμα», αλλά «διαπιστώσεις και σκέψεις τροφοδοτημένες από την καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς των συνανθρώπων του απέναντι στα ζώα-συντρόφους τους». Για την ακρίβεια είναι μια αληθινή ιστορία πάθους, ανάμεσα στον συγγραφέα και τον σκύλο του. «(...) ένα πάθος που θα συγκινήσει όσους αγαπούν τα ζώα και θα ταράξει όσους νιώθουν μόνο αδιαφορία γι’ αυτά», το οποίο «φιλοδοξεί να είναι ταυτόχρονα μαρτυρία και αγώνας για την ευόδωση της υπόθεσης των ζώων».

Μέσα απ’ αυτήν τη συγκλονιστική αφήγηση του αποχωρισμού, ο συγγραφέας αναφέρεται σε όλα όσα έζησε με τον «Μαμπ», το «φιλαράκο» του, αλλά και όσα του λείπουν: «(...) Δεν είναι ότι μου λείπει ο πρωταθλητής, ο εκτελεστής των κατορθωμάτων που σαγήνευαν τους τηλεθεατές. Οχι. Εκείνο που με αρρωσταίνει και που δίνει μερικές φορές μια πικρή γεύση στα “πράγματα της ζωής” είναι η απουσία του έμπιστου, του διακριτικού αυτόπτη μάρτυρα, του φίλου, του συντρόφου στις καλές και τις κακές ημέρες».

Απολαύστε το! Τα έσοδα του βιβλίου διατίθενται για την ενίσχυση φιλοζωικών σωματείων.

* •Zαν-Πιερ Yτέν, «Mαμπρουκ. Σκύλος μιας ζωής»,
* εκδόσεις «Ωκεανίδα», σελ. 256, τιμή 9

Αργυρώ Κ. Μώρου


http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=259549

Δεν υπάρχουν σχόλια: