Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΣΠΑΝΙΑ ΖΩΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Σπάνια ζώα

«Τι παράξενος τίτλος για βιβλίο. Aραγε, τι να σημαίνει; Ανοίξαμε με περιέργεια τις σελίδες του... Είχα ακούσει πως γράφει για ζώα που εξαφανίζονται. Δεν ήξερα, όμως, ότι ήταν τόσα πολλά. Προσπάθησα να τα μετρήσω όλα. Hταν αμέτρητα. Aλλα ήταν ζωά της στεριάς και άλλα του αέρα. Aλλα της αλμυρής θάλασσας και άλλα ήταν του γλυκού νερού, δηλαδή ζούσαν σε λίμνες και ποτάμια».

Είκοσι πέντε ιστορίες περιλαμβάνει το βιβλίο της Ελένης Φατσέα, σε εικονογράφηση Απόστολου Καραστεργίου, καθώς και έναν πλήρη κατάλογο με όλα τα είδη που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτείας του είδους μας. «Διάβασα τις ιστορίες του... Ηταν όλες αληθινές. Ιστορίες ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας μας! Δηλαδή, εξαιτίας εμάς, των ανθρώπων. Τα περισσότερα χάνονται επειδή χάνεται το σπίτι και η τροφή τους. Aλλα επειδή τα σκοτώνουμε. Και άλλα επειδή τα ενοχλούμε. Oπως τα πουλιά, όταν κλωσούν τ’ αβγά τους. Aλλα χάνονται επειδή καίγονται τα δάση ή, όπως τα ζώα των αγρών, που δηλητηριάζονται από τα φυτοφάρμακα. Και όσα ζουν στις θάλασσες που χάνοται επειδή οι άνθρωποι τις γεμίζουν με σκουπίδια και πετρέλαια. Ή αυτά που ζουν στις λίμνες και στα ποτάμια, που χάνουν το σπίτι τους, γιατί αποξηραίνονται περιοχές ολόκληρες για να μεγαλώσει κι άλλο ο ανθρώπινος χώρος. Λες και δεν είναι αρκετός αυτός που έχουμε».

Με το κόκκινο «να συμβολίζει τον κίνδυνο», μέσα από μια ρεαλιστική και συνάμα παραμυθένια εικονογράφηση, τα παιδιά –αλλά και οι μεγάλοι– παρατηρούμε κάθε ζώο με λεπτομέρεια. Μαθαίνουμε γι’ αυτό, αλλά και για τις οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία τους.

Ο κρητικός αγριόγατος, ο αιγαιόγλαρος, ο βασιλαετός, η βίδρα, το γκιζάνι, το κεφαλούδι, το κοινό δελφίνι, ο μαυρογύπας, ο λύκος, η καφέ αρκούδα, η καρέττα-καρέττα, η νανονυχτερίδα είναι μερικά μόνο από «Τα ζώα της Ελλάδας... στο κόκκινο».

Διαβάστε το βιβλίο και κάντε το δώρο σε παιδιά. Ισως κάποια στιγμή χάρη σε αυτά ν’ αλλάξει το χρώμα του. Ισως γίνει γαλάζιο «Σαν την καθαρή θάλασσα». Ισως πράσινο, «Σαν το δάσος που δεν συνάντησε ποτέ φωτιά και τσεκούρι». Για να μείνει το κόκκινο εκεί «που του ταιριάζει. Στις παπαρούνες και στ' άλλα αγριολούλουδα. Και στα φανταχτερά φτερά των πουλιών. Εκεί που δείχνει ομορφιά και όχι κίνδυνο».

•Ελένη Φατσέα, «Ζώα της Ελλάδας… στο κόκκινο»,

εκδόσεις Διάπλαση, σελ. 77, τιμή 16 ευρώ.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=325848

Δεν υπάρχουν σχόλια: