Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

101 ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


101 ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΣΙΡΚΟ ΜΕ ΖΩΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ
http://www.gavmagazine.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=193&Itemid=1
101 ΟΧΙ για τσίρκο με ζώα

Aν υπήρχαν 100 λόγοι για να απαγορευθούν τα τσiρκο με ζώα στην Ελλαδα, πλέον υπάρχει ένας ακόμη! Και αυτός ο ένας αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό. Όχι γιατί αυτος μαρτυρά κάτι που δε γνωρίζαμε, αλλά γιατί πιστοποιεί την αλήθεια με τον πιο σοκαριστικό τρόπο.
Το βίντεο των Animal Defenders International δε δείχνει τίποτα περισσότερο από την αλήθεια. Όλα όσα συμβαίνουν στα τσίρκο με ζώα, όταν οι προβολείς σβήνουν. Τον απόλυτο εξευτελισμό μιας ζωής, που οι άνθρωποι των τσίρκο διαχειρίζονται με τέτοια απαξίωση, λες και οι ίδιοι μπορούν να ξαναδημιουργήσουν. Δέρνουν τα ζώα ανηλεώς. Τα χτυπούν για να εκτελέσουν το πρόγραμμα που οι ίδιοι θέλουν. Με ηλεκτρικά κολλάρα, γάντζους, μαστίγια με καρφιά, ακόμη με γροθιές και κλωτσιές, όταν τους το επιτρέπει το μέγεθος του ζώου.
Άλλα τα κρατούν κλεισμένα μέσα σε κλουβιά, απελπιστικά μικρά και άλλα τα αλυσοδένουν για να μην το σκάσουν. Με χιόνι, καύσωνα, βροχή τα ζώα αυτά αναγκάζονται να κάνουν τον «καραγκιόζη», ακόμη κι όταν οι κλιματολογικές συνθήκες κάνουν τα βάσανά τους μεγαλύτερα. Και όλα αυτά τα κάνουν, όχι γιατί τους αρέσει να χειροκροτούνται - όπως πιστεύουν οι αδαείς - αλλά για να σταματήσουν να βασανίζονται.
Και αυτά, δεν τελειώνουν ούτε όταν τα ζώα τρελαθούν από τον εγκλεισμό. Όταν οι τίγρεις αρχίσουν να πηγαίνουν πάνω κάτω στα μικρά κλουβιά τους, να χτυπούν τα κεφάλια τους στα κάγκελα ή τα μαϊμουδάκια να χτυπούν ακατάπαυστα τα πόδια τους στο πάτωμα. Τίποτα από τα παραπάνω δεν κάνει τους ανθρώπους των τσίρκο να λυγίσουν. Ούτε καν αυτές οι αφύσικες συμπεριφορές.
Οι υπεύθυνοι των τσίρκο διατρανώνουν με την κάθε ευκαιρία πως αγαπούν τα ζώα διότι από αυτά ζουν, η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Όπως πιστοποιεί και το βίντεο των Yπερασπιστών των Ζώων, τα ζώα αυτά δεν έχουν κτηνιατρική περίθαλψη, αφού είναι ελάχιστοι οι κτηνίατροι που έχουν τις γνώσεις για να τα περιθάλψουν. Έτσι, αναγκάζονται να «εργαστούν» ξανά και ξανά, μέχρι ο θάνατός τους να τους φέρει τη λύτρωση. Να αναπαραχθούν και να φέρουν ζωή στη σκλαβιά. Για να έχουν οι υπεύθυνοι των τσίρκο και άλλα ζώα για το πρόγραμμά τους.
Ένα πρόγραμμα εξευτελισμού που παρουσιάζει τίγρεις, λιοντάρια, ελέφαντες, άλογα, λάμας, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμους, μαϊμούδες να ανεβαίνουν σε σκαμπό, να σηκώνονται στα δυο πόδια και να πράττουν πράγματα ξένα προς τη φύση τους.
Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνει το βίντεο των Αnimal Defenders Ιnternational, που πριν από λίγο καιρό ολοκλήρωσαν την πρώτη τους εκστρατεία στην Ελλάδασε συνεργασία με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων.
Το βίντεο αυτό - που μαζί με εκείνο της PETA (People for Εthical Treatment of Animals, Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων) αποτελεί την απόλυτη περιγραφή της λέξης εξευτελισμού, όσον αφορά στα ζώα - δημιουργήθηκε από ένα μοντάζ πλάνων από διάφορα τσίρκο. Τις εικόνες αυτές κατέγραψαν με κρυφές κάμερες μέλη των ADI οι οποίοι εργάστηκαν σε αυτά ως υπάλληλοι.
Σκοπός του δεν ήταν να πιστοποιήσει όλα όσα είναι γνωστά εδώ και χρόνια, αλλά να καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν όλους, ώστε μετά την Αυστρία και την Αγγλία, να σταματήσουν και άλλα κράτη να δέχονται τσίρκο με ζώα.
Στην Ελλάδα, τη χώρα στην οποία κυρίως τα τσίρκο από την Ιταλία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, η εκστρατεία έτυχε μεγάλης αποδοχής. Μπορεί να συνετέλεσε σε αυτό το γεγονός ότι πριν από περίπου ένα χρόνο, άνθρωποι ποδοπατήθηκαν από ζέμπρες σε τσίρκο στη Ν. Ευκαρπία. Μπορεί να βοήθησαν και οι απελπισμένες εκκλήσεις των φιλόζωων. Το σίγουρο ωστόσο είναι ένα: πως οι δήμοι, που αρνούνται να δώσουν άδειες στα τσίρκο με ζώα, ολοένα και αυξάνονται.
Και ίσως το βίντεο αυτό να ανοίξει τα μάτια και σε άλλους υπευθύνους. Μέχρι να σταματήσουν τα τσίρκο με ζώα να περνούν από τα σύνορα, μέχρι να ξυπνήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς, σκεφτείτε ένα πράγμα: τα ρήματα πονάω, κλαίω και αρρωσταίνω είναι τα ίδια και για τους ανθρώπους και για τα ζώα.
Για αυτό την επόμενη φορά που θα θελήσετε να πάτε τα παιδάκια σας ή τα ανιψάκια σας σε τσίρκο με ζώα, για να δουν τα σπάνια αυτά ζώα και να φωτογραφηθούν μαζί τους, σκεφτείτε πως η εικόνα που θα δουν θα είναι πλασματική. Διότι τα ζώα αυτά δε λειτουργούν έτσι στη φύση τους.
Προτιμήστε λοιπόν, αντί να τα πάτε εκεί, να τους δείξετε ένα ντοκιμαντέρ. Για να καταλάβουν πως πρέπει να ζουν τα ζώα αυτά και πως πρέπει να πεθαίνουν ελεύθερα.
Γιατί τα ζώα των τσίρκο δεν έχουν ούτε καν αξιοπρεπή θάνατο. Οι υπεύθυνοι των τσίρκο τα εκμεταλλεύονται ακόμη και τότε. Τους βγάζουν δέρμα και τους κόβουν το κεφάλι για να τα πουλήσουν. Να κερδίσουν ακόμη και από το θάνατό τους!
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.ad-international.org/animals_in_entertainment/www.circuses.com

Aπό την Αργυρώ Κ. Μώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: