Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ... - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ... - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ
O καναπές μας ξεκίνησε να …χαλάει όταν υιοθετήσαμε τον Αρη. Ο Ρομέο και ο Τζούλιο τον βοήθησαν πολύ στο καταστροφικό του έργο. Ο Πατούσας και η Βόλτα τον αποτελείωσαν… Και μαζί με αυτό κάποια φυτά στον κήπο, διάφορα σημαντικά έγγραφα και σημειώσεις για τη δουλειά, για να μην πολυλογώ, ό,τι υπήρχε σε κοινή πρόσβαση. Η Λυδία; Όχι αυτή δεν τον έφαγε. Το φετίχ της ήταν τα παπούτσια. Μας κατέστρεψε σε ένα βράδυ τέσσερα ζευγάρια, το ένα ήταν φίλης φιλοξενούμενής μας.
Δεν ήξερες δεν ρώταγες θα πείτε και δεν θα έχετε άδικο. «Όχι» σας απαντώ χωρίς ίχνος ντροπής. Δεν είναι εύκολο να υιοθετήσεις ένα ζώο. Οι αντιδράσεις του και το στρες που του προκαλούν πράγματα και καταστάσεις που για εμάς είναι δεδομένα, μπορούν να αποβούν μοιραίες για τους καναπέδες σας και τα υπόλοιπα έπιπλα στο σπίτι. Μα πάνω από όλα για τη σχέση σας με τον πιο πιστό σας φίλο.
Είναι αδιαμφισβήτητο πως οι πιο κρίσιμες περίοδοι για τον χαρακτήρα που θα διαμορφώσει ένας σκύλος είναι η περίοδος από την 3η έως τη 12η βδομάδα της ζωής τους. Ο,τι συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής, καλό ή κακό, θα ακολουθεί το ζώο για ολόκληρή του τη ζωή.
Είναι η περίοδος που μαθαίνει στο κουτάβι να είναι κοινωνικοποιημένο με ανθρώπους και άλλα ζώα, ξεκινώντας από τα αδέλφια του και τη μητέρα του. Αν κουτάβι προέρχεται από pet-shop για παράδειγμα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν έχει ξεχωριστό χώρο για να κοιμάται και να αφοδεύει, όταν μεγαλώσει θα δυσκολευτεί να μάθει στην καθαριότητα. Αφήστε που κάλλιστα θα μπερδέψει τον καναπέ σας και το πάπλωμα του κρεβατιού σας με το μπέιμπιλίνο που τους βάζουν στα κλουβιά, με αποτέλεσμα να είναι ό,τι πιο φυσιολογικό για να κάνει στη συνέχεια την ανάγκη του.
Αποφεύγετε να αγοράζετε ζώα από pet-shop -πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι έπιπλα για να πωλούνται σε βιτρίνες- γνωρίζοντας αυτοί οι δυο λόγοι είναι αρκετοί για να σας αποτρέψουν.
Αν σώνει και καλά θέλετε σκυλί ράτσα αγοράστε το από έναν εκτροφέα. Οι περισσότεροι ασχολούνται με τα κουτάβια τους και ετοιμάζουν το περιβάλλον που ζουν ώστε να αναπτύσσονται πνευματικά και να γνωρίζουν θορύβους, μυρωδιές και άλλα ερεθίσματα.
Πριν το πάρετε σπίτι, φροντίστε να δώσετε στον εκτροφέα μια μπλούζα ή μια πετσέτα με το άρωμά σας. Ζητήστε και από τον ίδιο να σας δώσει κάτι ώστε όταν πλέον το νέο μέλος της οικογένειάς σας έρθει στο σπίτι να του φαίνεται ο χώρος οικείος, τουλάχιστον από τις μυρωδιές.
Οι πρώτες εντυπώσεις, η γνωριμία του κουταβιού με το καινούριου του σπίτι, είναι πολύ σημαντικά. Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί ένα πάρκο ή ένα κλουβάκι, το οποίο θα αποτελεί τον χώρο ξεκούρασης του κουταβιού. Εκμεταλλευτείτε και τα δυο για να το εκπαιδεύσετε στην καθαριότητα.
Χρησιμοποιήστε την πετσέτα που είχατε πάρει από τον εκτροφέα. Βάλτε μέσα σε αυτό ένα μπουκάλι με χλιαρό νερό και ένα ρολόι. Η ζεστασιά, η μυρωδιά και οι χτύποι του ρολογιού θα του θυμίζουν την φωλιά του. Αρχικά βάλτε το πάρκο ή το σπιτάκι στο δωμάτιό σας. Και σιγά σιγά απομακρύνετε το σε ένα άλλο δωμάτιο.
Αν το κουτάβι αρχίσει να κλαίει κάντε υπομονή. Μην απαντήσετε στα κλάματα του. Μια φορά να το κάνετε. Τη βάψατε. Το κουτάβι θα μάθει πως θα κάνει αυτό που θέλει, να τραβήξει δηλαδή την προσοχή σας, μόλις κλάψει.
Το πάρκο ή το σπιτάκι του μαθαίνει να περιορίζεται και να μένει σε αυτό, όταν λείπουμε, όταν ταξιδεύουμε. Πολύ σημαντικά πράγματα και τα δυο, αν αναλογιστεί κανείς πως θα τα κάνει σε όλη του τη ζωή. Για αυτό προσέξτε, ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ένα από τα δυο ως χώρο τιμωρίας.

Αν έχετε παιδιά δώστε τους να καταλάβουν πως όταν το κουτάβι κοιμάται δεν το ενοχλούμε. Το αφήνουμε να χαλαρώνει και δεν παίζουμε άγαρμπα μαζί του, διότι όταν μεγαλώσει θα συνεχίσει να δαγκώνει χέρια και πόδια και θα το θεωρεί παιχνίδι.
Φροντίστε να παίρνετε μαζί σας το σκυλί σας από μικρό. Θα μάθει τη μεταφορά με το αυτοκίνητο, θα κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους και άλλα ζώα και φυσικά θα γνωρίσει διάφορα ερεθίσματα. Με περιλαίμιο και λουράκι ώστε να μάθει το ζώο ότι αυτά είναι κάτι ευχάριστο, σημαίνουν βόλτα!
Απομακρύνετε κάθε τι στο οποίο έχει πρόσβαση το ζωάκι σας, όπως θα κάνατε μόλις το παιδί σας έκανε τα πρώτα του βήματα. Χαρτιά, σημειώσεις, βιβλία, παπούτσια και γενικώς ό,τι άλλο υπάρχει, μπορούν να γίνουν ό,τι καλύτερο για τα δοντάκια του τετράποδού σας.
Η λέξη πρόληψη έχει τεράστια σημασία και σας γλιτώνει από τα χειρότερα. Πετάξτε τα σκουπίδια όσο κουρασμένος και αν είστε, γιατί μετά η κούραση να τα μαζέψετε από όλο το σπίτι και να καθαρίζετε θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Λειτουργήστε έχοντας αυτό στο μυαλό σας και αγοράστε παιχνίδια ώστε να ξύνει το σκυλάκι σας τα δόντια του. Μην κάνετε το λάθος όμως να τα έχετε συνεχώς δίπλα στο τετράποδό σας. Ανανεώστε τα συχνά και δίνετέ του τα μόνο όταν εσείς θέλετε, γιατί διαφορετικά το ενδιαφέρον του για αυτά θα χαθεί. Και όταν συμβεί αυτό οι παράπλευρες απώλειες θα είναι και μεγάλες και δαπανηρές. Σκεφτείτε τον καναπέ!
Μάθετε στο σκυλάκι σας καθαριότητα. Συχνές βόλτες, έστω και μικρές, ιδιαιτέρως μετά το φαγητό είναι ιδιαιτέρως σημαντικές. Σας γλιτώνουν από κούραση, καβγάδες και στεναχώρια στο παρόν και το μέλλον.
Μιλάτε στο τετράποδό σας. Κάντε το να καταλάβει τι θέλετε. Προσπαθήστε να σκεφτείτε τι άλλαξε και έκανε κάτι. Να μπείτε στο μυαλό του.
Μην λησμονήσετε ούτε μια στιγμή τα εμβόλιά του, την φαρμακευτική του περίθαλψη. Πολλές φορές κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του, μπορεί να εξαρτάται από αυτά.
Η σταθερότητα δεν αποτελεί αγαθό μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τα ζώα. Η σταθερή ώρα στις βόλτες, στο τάισμα και στις απόψεις μέσα στην οικογένεια –να μην …τιμωρεί για παράδειγμα ο ένας για έναν λόγο και να επιβραβεύει ο άλλος για τον ίδιο λόγο μέσα στην ίδια οικογένεια- είναι εξίσου σημαντικά.
Μην αναρωτιέστε γιατί το ζωάκι σας κάνει ζημιές στο σπίτι, αν δεν το βγάζετε μια μεγάλη βόλτα για να τρέξει και να εκτονωθεί ή αν παίζετε συνεχώς μαζί του σε ξέφρενους ρυθμούς χωρίς να του επιτρέπετε να ηρεμεί.
Το φαγητό και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι τα μοναδικά που χρειάζεται ένας σκύλος. Πρέπει να ασχοληθείτε μαζί του. Να τον καταλάβετε. Να μοιραστείτε τη ζωή σας.
Πριν αποφασίσετε να πάρετε ένα τετράποδο σκεφτείτε τα όλα αυτά. Αναλογιστείτε όμως και αυτό που είπε ο Ροτζερ Καρας, ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, «Ο σκύλος δεν είναι ολόκληρη η ζωή μας, κάνει όμως τη ζωή μας ολοκληρωμένη»!
Και πριν αγοράσετε αυτό που μπορεί να κάνει τη ζωή σας ολοκληρωμένη, συλλογιστείτε πως υπάρχουν πολλά αδέσποτα που περιμένουν να αγαπηθούν και να αγαπήσουν. Και πολλά από αυτά είναι ράτσας, αν η αγάπη σας έχει κάποια συγκεκριμένη προτίμηση.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ, από το περιοδικό ΓΑΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια: