Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ!!! - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ!!! - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ
Πόσες φορές δεν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αφιερώνει όλο του το ρεπό για να καθαρίσετε το σπίτι σας; Εγώ προσωπικά συνέχεια. Βλέπετε, είναι και έξι τα καμάρια μου... Τι να πρωτοπρολάβεις λοιπόν να καθαρίσεις; Τις τρίχες που σφηνώνουν ύπουλα όπου μπορείς να φανταστείς σε κάθε τίναγμα;
Τα χώματα που φέρνουν μέσα στο σπίτι με τα πατουσάκια τους, από τον κήπο;
Τα υπολείμματα από το φαγητό τους ή τις δικές μας ακαθαρσίες; Ιδιαίτερα την άνοιξη, που αρχίζουν να μαδάνε, τα πράγματα είναι δυσκολότερα από ποτέ.
Μην ανησυχείτε όμως. Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε αυτές τις 8 απλές συμβουλές :
1. Εξοπλιζόμαστε σωστά κατά του εχθρού:
-Τα ξεσκονόπανα από μικροφίμπρα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, παγιδεύουν τρίχα και σκόνη και δεν τη μετακινούν., ενώ πλένονται εύκολα στο πλυντήριο. Το ίδιο αποτελεσματικά είναι και τα χάρτινα ξεσκονόπανα μιας χρήσης αλλά κοστίζουν ακριβότερα.
- Αγοράζουμε ηλεκτρική σκούπα με πολλά watt και αν είναι δυνατόν πολλά χρόνια εγγύηση! Προτιμούμε τις σκούπες για τρίχες σκύλων ή γατών, με ειδικό σκουπάκι και υποαλλεργικό φίλτρο. Δεν τρελαθήκαμε πωλούνται τέτοιες σκούπες στα καταστήματα.
- Προσέχουμε το απορρυπαντικό που χρησιμοποιούμε για σφουγγάρισμα να μην προκαλεί ερεθισμούς στα ευαίσθητα πατουσάκια των τετράποδών μας και να μην γλιστράει υπερβολικά στην περίπτωση που έχουμε ξύλινα πατώματα. Αποφεύγουμε τις χλωρίνες ή ξεπλένουμε μεθοδικά με πολύ νερό.
- Για την υγεία όλων μας δίποδων και τετράποδων δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα που μυρίζουν έντονα.
2. Χτενίζουμε καθημερινά το σκύλο μας στο μπαλκόνι ή στον κήπο προκειμένου να αφαιρέσουμε τις νεκρές τρίχες μειώνοντας παράλληλα το ποσοστό εκείνων που θα πέσουν στο πάτωμά μας. Η διαδικασία αυτή απαιτεί μόνο λίγα λεπτά -σκεφτείτε πόσα χρειάζεστε για να καθαρίσετε- ενώ διατηρεί το τρίχωμα του τετράποδού μας υγιές και λαμπερό.
3. Το ρολό με το αυτοκόλλητο βοηθάει πολύ να ξετρυπώσουμε τρίχες που έχουν σφηνώσει και δεν απομακρύνονται με τη ηλεκτρική σκούπα. Μπορούμε για οικονομία να χρησιμοποιήσουμε και χαρτοταινία πακεταρίσματος.
4. Κάθε φορά που μπαίνει από τον κήπο ή από τη βόλτα στο σπίτι καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι εμποτισμένο με σαπούνι τις πατούσες του, αφήνοντας έξω από την πόρτα μας σκόνη, λάσπη ή άμμο από τη θάλασσα. Τη δουλειά αυτή μπορεί να κάνει για εσάς το κατάλληλο πατάκι, το οποίο θα κρατά και τις σκόνες που βάζετε εσείς στο σπίτι.
5. Καναπέδες και πολυθρόνες από δερματίνη καθαρίζονται σαφώς πιο εύκολα από τα υφασμάτινα. Αν είστε λοιπόν από εκείνους που αφήνετε τους σκύλους σας να κάθονται όπου θέλουν, όποτε το θέλουν και δεν έχετε σκοπό να αλλάξετε ταπετσαρία, διαθέστε κάποια χρήματα για να αγοράσετε ένα από καλύμματα που πωλούνται στην αγορά, ταιριάζει στην περίπτωσή σας και καθαρίζεται εύκολα.
Έτσι, κάθε φορά που θα έχετε επισκέψεις θα το βγάζετε και θα το σαλόνι σας θα είναι πεντακάθαρο.
6. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε - αν δεν υπάρχει - ένα πορτάκι (baby gate), ώστε να περιορίσει το σκύλο σας προσωρινά στον ειδικό «χώρο στεγνώματος» σε περίπτωση που έχει βρέξει μέχρι να τον στεγνώσετε. Μην το παραμελείτε επειδή είναι καλοκαίρι - και το καλοκαίρι βρέχει. Έτσι, κερδίζετε και χρόνο και κόπο. Φαντάζεστε να πρέπει κάθε φορά που βρέχει να πρέπει να καθαρίσετε όλο το σπίτι αντί για ένα δωμάτιο;
7. Τα αρωματικά χώρου, που υπενθυμίζουμε δεν πρέπει να είναι έντονα και ο καθημερινός εξαερισμός του σπιτιού βοηθούν να διατηρηθεί μια καθαρή ατμόσφαιρα.
8. Καθαρίζουμε το κρεβάτι, το μαξιλάρι και την πετσέτα του σκύλου μας με την ίδια σχολαστικότητα που καθαρίζουμε τα δικά μας πράγματα. Ένας καθαρός τετράποδος είναι πάντα χαρούμενος τετράποδος. Μην ξεχνάτε, η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά.
Από την Αργυρώ Κ. Μώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: