Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΖΩΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=01/03/2010&s=an8rwpina&c=ellada

Τα ζώα μας και εμείς

Είναι μόλις 28 σελίδων, αλλά αυτό δεν το εμποδίζει να είναι πολύτιμο! Το βιβλίο, που δημιούργησε το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) και χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο «Τα ζώα μας και εμείς», αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λόγο για να θέλουν να γυρίσουν όλοι ως μαθητές στα νηπιαγωγεία.

«Πάπιες, κότες, γάτες, σκύλοι είν' οι πιο καλοί μου φίλοι» Ρ. Καρθαίου «Πάπιες, κότες, γάτες, σκύλοι είν' οι πιο καλοί μου φίλοι» Ρ. Καρθαίου Το παιδαγωγικό υλικό -που απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, αλλά και δασκάλους Δημοτικών Σχολείων- περιλαμβάνει τα πάντα: ενδεικτικά αναδυόμενα σχέδια εργασίας με θέμα τα κατοικίδια και τα αδέσποτα ζώα, τα άγρια ζώα και πουλιά, τα ζώα στο αγρόκτημα, με ενδεικτικές ερωτήσεις των παιδαγωγών, βασισμένα σε κουίζ («μάντεψε τι»), θεατρικά παιχνίδια και εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων.

Στόχος του; Να μάθει στα παιδιά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και στο εξώφυλλό του, πως πρέπει «να είμαστε καλοί απέναντι σε όλα τα ζώα. Να τα αγαπάμε», γιατί «αισθάνονται και καταλαβαίνουν όπως εμείς». Με άλλα λόγια, «τελικός στόχος του προγράμματος είναι η διαμόρφωση έντιμων μελλοντικών πολιτών σε μια ηθική κοινωνία, όπου ο ισχυρότερος θα αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα στον ανίσχυρο», όπως λέει στην «Ε» η διευθύντρια της GAWF στην Ελλάδα, Κάρολ Μάκμπεθ.

«Η έννοια "ζώο", εκτός από την πραγματική της διάσταση, συμβολίζει τον κάθε αδύναμο που θα βρεθεί μπροστά στο παιδί στον δρόμο της ζωής. Μέσα από το πρόγραμμα το παιδί μαθαίνει να προστατεύει τον αδύναμο, όποια ιδιότητα και αν έχει αυτός. Μαθαίνει να μπαίνει στη θέση του άλλου και να μην προβαίνει σε ενέργειες που τον θίγουν ή τον πληγώνουν», τονίζει.

Αν είστε νηπιαγωγός επικοινωνήστε με την GAWF στο τηλ.: 210-3840010, e-mail: gawfgr@ otenet.gr για να δώσετε τη διεύθυνσή σας και να το παραλάβετε δωρεάν! Α.Κ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: