Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Ευθύνες σε διευθύνσεις υπουργείων για το θάνατο του κουταβιού
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=203232
Ευθύνες στη διεύθυνση Επιβατικών Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και στη διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκύπτουν από τη γραπτή απάντηση της πρώτης στα υπομνήματα-καταγγελίες ζωοφιλικών σωματείων και πολιτών, τα οποία εστάλησαν μετά το δημοσίευμα-καταγγελία του «ΕΨΙΛΟΝ» της «Κ.Ε.» (11.07.10) για τον βασανιστικό θάνατο που υπέστη κουτάβι έξι μηνών στο χώρο αποσκευών λεωφορείου των ΚΤΕΛ, την 1η του Ιούνη.

Η θετική πρόθεση της αρμόδιας υπηρεσίας (τμήμα υπεραστικών συγκοινωνιών) του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να δοθεί λύση στο ζήτημα της μεταφοράς είναι σαφής. Γι' αυτό άλλωστε ζητούνται διευκρινίσεις για τις «μετακινήσεις ζώων συντροφιάς με τη χρήση λεωφορείων των ΚΤΕΛ» και συγκεκριμένα για τους ορισμούς «μέγεθος του ζώου» («μικρό» - «μεγάλο»), «χώρος» τοποθέτησης του μικρού κατοικίδιου (χώρος επιβατών ή αποσκευών), καθώς και εξηγήσεις για τα «κατάλληλα μέσα» μεταφοράς.

Από τις απαντήσεις αυτές όμως γνωστοποιείται ότι το 2006 «το ίδιο ζήτημα είχε απασχολήσει τις υπηρεσίες» τους. Τέσσερα χρόνια μετά προκύπτει ότι τίποτα δεν έγινε για να μην ξανασυμβεί!

Κι αυτό παρά τις απαντήσεις που είχαν ζητηθεί και δοθεί τότε από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής και τη διεύθυνση Κτηνιατρικής για το αν η συνύπαρξη επιβατών και ζώων εντός του λεωφορείου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των επιβατών ή υπάρχει σχετική διάταξη. «Δεν υπάρχει σχετική υγειονομική απαγορευτική διάταξη, από την οποία να προκύπτει σαφώς η απαγόρευση μεταφοράς ζώων συντροφιάς με λεωφορεία με την αιτιολογία ότι τίθεται κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία γενικότερα», ήταν η απάντηση που δόθηκε.

Μεγάλες ευθύνες -όπως προκύπτει από το έγγραφο- φέρει και η διεύθυνση Κτηνιατρικής, δεδομένου ότι είχε δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά ζώων στις αποσκευές των λεωφορείων -«τα ζώα συντροφιάς βάρους μεγαλύτερου των 10 κιλών δύναται να μεταφέρονται στο χώρο των αποσκευών των λεωφορείων»- παρότι μεταξύ άλλων διευκρίνιζε ότι «σύμφωνα με το ν.1197/1981, παρ.3, επί κακομεταχειρίσεως ζώων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των με σιδηροδρόμους και αυτοκίνητα, ευθύνη υπέχουν ως συναυτουργοί αυτής της πράξης αντίστοιχα... οι προϊστάμενοι των αμαξοστοιχιών και οι οδηγοί των αυτοκινήτων, τιμωρούμενοι με τις προβλεπόμενες ποινές»!

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ζητά από τη διεύθυνση κτηνιατρικής να δώσει διευκρινίσεις, και από τη διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης να ενημερώσει για την πιθανότητα έκθεσης σε κίνδυνο των λοιπών επιβατών του λεωφορείου εξαιτίας της μεταφοράς ζώου (σε ειδικό καλάθι πάντα), προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: