Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Ακτιβιστές: έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ


Ακτιβιστές: έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=04%2F10%2F2010&id=209707
Η πρόσφατη απελευθέρωση 52.000 μινκ από δύο εκτροφεία στο Χιλιόδενδρο Καστοριάς και στο Καλονέρι της Σιάτιστας δεν ήταν η πρώτη. Προκάλεσε όμως διχασμό και αντιδράσεις. Και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, τα μινκ αυτά «έγιναν κάτι πολύ πιο πολύτιμο από ένα γούνινο παλτό, έγιναν αφορμή προβληματισμού».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανέφεραν ότι οι διαμαρτυρίες ενάντια στην εκμετάλλευση των ζώων δεν είναι θεμιτό να έχουν αρνητικές συνέπειες στην άγρια ζωή και το περιβάλλον και καταδίκασαν τις ενέργειες.

«Η απελευθέρωση των ζώων από τα κλουβιά, είναι ένας τρόπος υλοποίησης των ιδεών μας στην πράξη. Είμαστε ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση και τη φυλάκιση που αυτός ο πολιτισμός έχει δημιουργήσει απέναντι σε κάθε ζωντανό ον, ανεξαρτήτως είδους, φυλής, φύλου ή σεξουαλικής προτίμησης», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ανάληψη ευθύνης τους οι ακτιβιστές της «ALF».

Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με την ενέργεια αυτή η Animal Liberation Front (Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Ζώων) δεν εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Απελευθερώσεις

Μπορεί για τη βρετανική αστυνομία και το FBI η ALF να αποτελεί τον «υπ' αριθμόν ένα εγχώριο τρομοκράτη» και για κάποιους άλλους τα αρχικά της να παραπέμπουν στον Alf τον εξωγήινο, για όσους όμως πιστεύουν ότι τα ζώα έχουν τα ίδια δικαιώματα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουν συμβεί.

Κι ενώ στην Ελλάδα οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν για τις απελευθερώσεις, ακτιβιστές της οργάνωσης απελευθερώνουν ζώα από πειραματικά εργαστήρια, φάρμες παραγωγής και γούνας και αποκαλύπτουν όσα συμβαίνουν σε βάρος τους. Το βίντεο του Britches (http://www.animalliberationfront.com/ALFront/Actions-USA/Britches.htm) που απελευθερώθηκε μαζί με ακόμη 700 ζώα το 1985 είναι το πλέον χαρακτηριστικό.

Οι ακτιβιστές με τις κουκούλες και τις μεγάλες καρδιές δεν παίζουν. Και αυτό το έχουν κάνει σαφές. Για να φτάσουν στο σκοπό τους και να καταφέρουν να χαρτογραφήσουν τα συστήματα παρακολούθησης των «στόχων» τους, γράφονται σε γκρουπ ξενάγησης στους χώρους όπου θα δράσουν, ενώ αν χρειαστεί εργάζονται εκεί. Βασικός χρηματοδότης του ALF είχε θεωρηθεί για το FBI η ΡΕΤΑ.

Οι «Ανθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων (People for the Ethical Treatment of Animals)» -απαριθμεί περισσότερα από 1.000.000 μέλη διεθνώς- είχε σχολιάσει: «Η ΡΕΤΑ υπάρχει για να παλεύει την τρομοκρατία και τη βία, στην οποία εξαναγκάζονται δισεκατομμύρια ζώα κάθε χρόνο για να γίνουν κρέας, πειράματα, γούνες, δέρμα και θεάματα στη βιομηχανία των τσίρκων».

Το Animal Liberation Front γεννήθηκε το 1975 στην Αγγλία. Ο Ρόνι Λι, ένας από τους πρωτεργάτες της «Band of Mercy», της ομάδας «σαμποτάζ κατά του κυνηγιού και κατά των εταιρειών εκμετάλλευσης ζώων», ήταν ο «μπαμπάς» της οργάνωσης. Πέντε χρόνια αργότερα το ALF μετανάστευσε στις ΗΠΑ και με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε μέλη σε όλες τις χώρες του κόσμου.

«Το ALF δεν μπορεί να θρυμματιστεί... Δεν μπορεί κάποιος να διεισδύσει αποτελεσματικά σ' αυτό, δεν μπορεί να το σταματήσει. Γιατί εσείς, κάθε ένας από εσάς, είστε το ALF», είχε δηλώσει ο Robin Webb από γραφείο Τύπου της οργάνωσης στη Μεγάλη Βρετανία.

200 κρατούμενοι

«Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτό που μας διαχωρίζει από αυτό που λένε ότι είμαστε -μας χαρακτηρίζουν "τρομοκράτες" και "βίαιους εγκληματίες"- είναι ότι δεν έχουμε τραυματίσει ποτέ κανέναν», είχε επισημάνει άλλος Αμερικανός ακτιβιστής. Αλλωστε εκτός από την προϋπόθεση να είναι κάποιος χορτοφάγος, για να αναλάβει την ευθύνη ως ALF, πρέπει «να μην πάθει κακό ανθρώπινη ή μη ανθρώπινη ζωή»!

Το Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Ζώων μετρά περισσότερους από 200 κρατούμενους στις φυλακές με βαρύτατες κατηγορίες, πολλούς νεκρούς. Καταστρέφουν φάρμες, εργαστήρια για να καταστήσουν δύσκολη την επαναλειτουργία των χώρων αυτών και να προκαλέσουν οικονομική ζημιά σε όσους επωφελούνται από τη δυστυχία και την εκμετάλλευση των εκατομμυρίων ζώων που έχουν απελευθερώσει και θα απελευθερώσουν στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: