Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

«Υπεύθυνος ο οδηγός του ΚΤΕΛ για το θάνατο του κουταβιού»

«Υπεύθυνος ο οδηγός του ΚΤΕΛ για το θάνατο του κουταβιού»

Ευθύνες στο μεταφορέα των ΚΤΕΛ για το φρικιαστικό θάνατο κουταβιού έξι μηνών στο χώρο αποσκευών λεωφορείου, την 1η Ιουνίου, στη διαδρομή από Αθήνα προς Αίγιο, επιρρίπτει το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών.

Στο εξαιρετικά επείγον έγγραφο, που αφορά το δημοσίευμα-καταγγελία του «Εψιλον» της «Κ.Ε.» (11/07/10), το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων επισημαίνει τα αυτονόητα: ότι «το ζώο δεν είναι αποσκευή» και διατάζει να αποζημιωθεί η οικογένειά του.

Οπως είχε καταγγείλει ο Γιάννης Μουρτίκας, ο οδηγός ήταν αμετάπειστος. Αποφάσισε να μπει το κουτάβι «απευθείας στις αποσκευές, πριν καν ρωτήσει τους υπόλοιπους επιβάτες αν έχουν πρόβλημα». Εγκλωβισμένος στο χώρο των αποσκευών με απίστευτο θόρυβο, λιγοστό αέρα και σκοτάδι, ο Μπούμπης έκλαιγε συνεχώς μέχρι τον Ισθμό, όπου το λεωφορείο έκανε στάση. Και εκεί ο οδηγός αρνήθηκε στον κ. Μουρτίκα να δώσει λίγο νερό στο σκύλο του. Στο Αίγιο, το κουτάβι ήταν ήδη νεκρό.

Το δημοσίευμα ακολούθησε πληθώρα αντιδράσεων ζωοφιλικών σωματείων, καθώς και καταγγελίες άλλων ανθρώπων που «έχασαν» τα ζώα τους με τον ίδιο φριχτό τρόπο. Ενώ οι ίδιες οι υπηρεσίες «μαρτυρούσαν» πως το ζήτημα είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις υπηρεσίες τους.

«Από τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, το ζώο δεν είναι αποσκευή και ως εκ τούτου δεν έπρεπε να τοποθετηθεί σε χώρο αποσκευών και ασυνόδευτων δεμάτων, με συνθήκες πλέον ακατάλληλες για το έμβιο ον», επισημαίνει το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών, που ζητά να αποζημιωθεί η οικογένεια του ζώου και να ασκήσει το πειθαρχικό συμβούλιο «τις κατά νόμο ενέργειες».

Η εν λόγω απόφαση δεν μπορεί να φέρει πίσω ούτε το κουτάβι, ούτε να του αφαιρέσει τον πόνο, τη φρίκη και την αγωνία πριν από το θάνατο. Η εξήγηση των αυτονόητων όμως ίσως σώσει άλλες τετράποδες ζωές.
Α.Κ.ΜΩΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: