Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Mε πυξίδα την αγάπη

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=217639

«Ο Ρεντ δεν ήταν ένας συνηθισμένος σκύλος. Ήταν ένας σκύλος με ψυχή, με μυαλό, με αισθήματα, με δύναμη, με επιμονή, με πείσμα, με φιλοδοξίες. Ένας σκύλος που άφησε τ’ αχνάρια του, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στα μέρη όπου έζησε και στο μυαλό όσων τον γνώρισαν. Ήταν ένας σκύλος-ταξιδευτής, ένας σκύλος-μαχητής».

Ο «Κόκκινος σκύλος, ο ταξιδευτής» δεν είναι ένα βιβλίο για έναν ακόμη σκύλο. Ο Ρεντ υπήρχε. Ο πραγματικός Ρεντ Ντογκ γεννήθηκε το 1971 και πέθανε στις 20 Νοεμβρίου του 1979. Ο Λουί ντε Μπερνιέρ έμαθε την ιστορία του. Διάβασε την μπρούντζινη πλάκα που τοποθέτησαν στη μνήμη του κάποιοι φίλοι του σ’ ένα ταξίδι του στη δυτική Αυστραλία. «Ρεντ Ντογκ - Μπλούι - Τον κόσμο όλο γύρισα φίλε» έγραφε. Ενιωσε αμέσως πως αυτός ο σκύλος ήταν διαφορετικός, πως ήταν πολύ σημαντικός και πως έ- πρεπε να γράψει την ιστορία του για να την κάνει γνωστή σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Ευτυχώς για εμάς!

Έχοντας στη διάθεσή του δυο τεκμηριωμένες γραπτές μαρτυρίες, αλλά και τα αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στη ζωή αυτού του τετράποδου ήρωα, ο συγγραφέας έγραψε γι’ αυτό το υπερκινητικό τσοπανόσκυλο, παλιάς αυστραλιανής ράτσας, με το σκουροχάλκινο χρώμα και τα κεχριμπαρένιου χρώματος μάτια, που έκανε συνεχώς φίλους.

« [...] Ήταν τόσο έξυπνος, που δεν ανεχόταν την πλήξη και ενώ υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που του άρεσαν, δεν είχε βρει ακόμα κάποιον που να μπορεί πραγματικά να τον αγαπήσει με τον τρόπο που υποτίθεται ότι αγαπούν τα σκυλιά [...] ». Μέχρι που γνώρισε τον Τζον, έναν μικροκαμωμένο νέο οδηγό λεωφορείου μεταλλωρύχων, που “αγαπούσε τα ζώα όσα τίποτε άλλο στον κόσμο”, σ' έναν δρόμο του Ντάμπιερ. «[...] Ήταν και το μόνο πρόσωπο στο οποίο ο Ρεντ Ντογκ δέχτηκε ποτέ να ανήκει». Παρ’ όλα αυτά, δεν σταμάτησε ποτέ να ταξιδεύει. Επέστρεφε, όμως, πάντα στον Τζον. Όταν αυτός σκοτώθηκε σε τροχαίο, ο Ρεντ ξεκίνησε ένα ατέρμονο ταξίδι αναζήτησης για να βρει το χαμένο του «αφεντικό». Διαβάστε αυτό το υπέροχο βιβλίο. Αξίζει!

Λουί ντε Mπερνιέρ

Kόκκινος σκύλος, ο ταξιδευτής

εκδόσεις Ψυχογιός, 144 σελ., τιμή 6 ευρώ
Αργυρώ Κ. Μώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: