Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΘΗΚΟΥΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Xορεύοντας με τους πιθήκους

«Το αυτοβιογραφικό αυτό βιβλίο της Τζέιν Γκούντολ περιγράφει γλαφυρά την πολυτάραχη ζωή της, από τα παιδικά της χρόνια στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Η Γκούντολ αφοσιώθηκε στη μελέτη των χιμπατζήδων του Γκόμπε και στη συνέχεια αποδύθηκε σε μια σταυροφορία σε όλο τον κόσμο για να διαδώσει τη γνώση που ύστερα από πολυετή, κοπιαστική μελέτη κατέκτησε. Σκοπός της, να προστατευτούν οι χιμπατζήδες και όλα τα άλλα ζώα που κινδυνεύουν με αφανισμό».

Ενα «πνευματικό ταξίδι» στα χνάρια της ελπίδας είναι το βιβλίο της Τζέιν Γκούντολ και του Φίλιπ Μπέρμαν (πτυχιούχος της Συγκριτικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και βραβευμένος συγγραφέας).

Ενα... ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε όταν η Γκούντολ αποφάσισε, ορμώμενη από την αγάπη της για τα ζώα, στα 23 της χρόνια, να ταξιδέψει στην Αφρική (χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση και με ελάχιστες οικονομίες) για να γνωρίσει τον μέντορά της, τον περίφημο ανθρω- πολόγο δρα Λούις Λίκεϊ, ο οποίος «την ενθάρρυνε να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον».

Η έρευνά της ξεκίνησε στο Εθνικό Πάρκο του Γκόμπε. Πέντε χρόνια αργότερα η Γκούντολ πήρε διδακτορικό στην Ηθολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και καθιερώθηκε ως μία από τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο, ενώ το 1977 ίδρυσε το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ, με σκοπό «να στηρίξει τις επιτόπιες έρευνες και τα προγράμματα σωτηρίας των ζώων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται προγράμματα για τους χιμπατζήδες και άλλα άγρια ζώα της Αφρικής, για να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής τους σε αιχμαλωσία, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γύρω από αυτά τα ζητήματα».

Διαβλέποντας από τότε ότι ο πλανήτης μας κινδυνεύει άμεσα «από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση, το βιασμό της φύσης από τον άνθρωπο, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή», η Γκούντολ έκανε σκοπό ζωής τη «σωτηρία της γης και των πλασμάτων της».

Και, για καλή μας τύχη, έγραψε την ιστορία της με ειλικρίνεια, όπως γράφει στην εισαγωγή της. Διαβάστε το. Αξίζει.

Tζέιν Γκούντολ & Φίλιπ Mπέρμαν

«Στα χνάρια της ελπίδας»

εκδ. «Ωκεανίδα»,

σελ. 411, τιμή 10,80 ­ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=263392

Δεν υπάρχουν σχόλια: