Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Τ' ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Δεν σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν

«Ο Τρυφερός Γουίλλιαμ» είναι οι αναμνήσεις ενός γέρικου αλόγου. Ενα βιβλίο «συγκινητικό, τρυφερό, ιδιόμορφο, πλημμυρισμένο από αγάπη για το άλογο». «Μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύει η μελαγχολική, επιβλητική φωνή του γερο-Κέλι, που αφηγείται τις δοκιμασίες και τα βάσανα μιας ολόκληρης ζωής: τα χρόνια που ήταν άλογο ιπποδρομιών, τα χρόνια σε μια σχολή ιππασίας για αρχάριους και, τέλος, τα χρόνια όπου, τσακισμένος από τις κακουχίες και γερασμένος πια, περνάει στα χέρια ενός παράξενου γέρου και αλλάζει ολότελα η ζωή του».

Με κείμενο «συγκινητικό και ρεαλιστικό», ο συγγραφέας του «δεν περιορίζεται να σκιαγραφήσει ένα ζώο που υφίσταται απερίγραπτη κακομεταχείριση, αλλά σκιτσάρει μια σχεδόν τραγική προσωπικότητα», διότι –όπως ο ίδιος προειδοποιεί τον κάθε αναγνώστη– στις πρώτες του κιόλας σελίδες, με τίτλο «μια καλοπροαίρετη ειδοποίηση», «(...) η ζωή του αλόγου που θα διαβάσεις στις επόμενες σελίδες δεν είναι για το συνηθισμένο λάτρη του αλόγου».

«Δεν θα βρεις κεφάλαια αφιερωμένα σ’ αυτό το θρυλικό άτι ή σ’ εκείνη την επιβλητική φοράδα περασμένων εποχών, ούτε ηρωισμούς, ούτε μεγαλόπρεπες ή έστω μέτριες επιδόσεις του αλόγου και του αναβάτη (...) σε αγώνες όπου αναδεικνύονται το θάρρος, η λογική και η χάρη. Ολα αυτά έχουν γίνει στο παρελθόν, γίνονται σήμερα και θα γίνονται στο μέλλον. Οχι όμως εδώ. Υπάρχει επίσης και η καλή ιππασία, η κλασική ιππασία, η ιππασία που δεν είναι καθόλου κατώτερη από έναν πνευματικό αγώνα. Οχι όμως εδώ. Εδώ δεν πρόκειται να βρεις στάβλους αψεγάδιαστους με ατμόσφαιρα εκκλησίας, ούτε σεβασμό στη μεγάλη παράδοση των αλόγων ούτε πολυτέλεια ούτε οτιδήποτε επαγγελματικό (...)».

«(...) Αν αυτά θέλεις να βρεις, αναγνώστη, πήγαινε αλλού. Αν όμως ψάχνεις αυτό που δεν θα σε αναστατώσει αλλά θα σε καθησυχάσει, σταμάτα εδώ για να γλιτώσεις από οδυνηρές εκπλήξεις. Αν πάλι δεν σε παρασύρει εύκολα η αγανάκτηση και είσαι έτοιμος ν’ αφήσεις κατά μέρος τις συμβατικές προσδοκίες, τότε να επιμείνεις, να συνεχίσεις την πορεία σου μέχρι το τέρμα, και στις αντιξοότητες της ζωής τούτου του αλόγου να αναγνωρίσεις τις δικές σου». Αξίζει!

Tζον Xοκς, «Ο τρυφερός Γουίλλιαμ», εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 386, τιμή 10,76 ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=264804

Δεν υπάρχουν σχόλια: