Κυριακή 1 Μαΐου 2011

ΦΤΕΡΩΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Φτερωτές ιστορίες

«Πελεκάνοι ερωτεύονται παράφορα. Ερωδιοί κρύβονται σε βιβλία. Αρπακτικά πουλιά κάνουν απεργία πείνας. Φοινικόπτερα παρηγορούν τη μοναξιά τους με το είδωλό τους στον καθρέφτη. Φίδια και λύκοι μας περιπαίζουν με απίθανα τεχνάσματα μέχρι την απελευθέρωσή τους. Πολικές αλεπούδες που, περιμένοντας μάταια να χιονίσει στην Αίγινα, διασκεδάζουν κλέβοντας τα τσιγάρα μας. Τραυματισμένοι πελαργοί γεύονται την ευτυχία του κεραυνοβόλου έρωτα και τη δυστυχία της ατεκνίας τους. Χαμαιλέοντες μας θυμίζουν την παγχρωμία εποχών και αισθημάτων. Κι ένας γύπας γίνεται το απέραντο μάτι του Θεού για το παρ’ ολίγο θήραμά του».

Ενα βιβλίο με 10 ιστορίες, που θα μας κάνουν «(...) να χαμογελάσουμε, να μελαγχολήσουμε ή απλά να παραδεχτούμε πόσο "άχρηστοι και ανόητοι" εξακολουθούμε να είμαστε.

»(...) Τίναξαν τότε κι οι δυο τα κεφάλια τους πίσω και κροτάλισαν ηχηρά τα ράμφη τους. Μετά, άρχισαν να ψειρίζουν τρυφερά ο ένας τον άλλον. Σε λίγο έμοιαζαν σαν να γνωριζόντουσαν χρόνια. Ηταν πια αχώριστοι και πιστοί σύντροφοι στη ζωή, μόνο που –αντί να πετούν απ’ τα καμπαναριά στους κάμπους και στα κανάλια– τριγυρνούσαν τυλιγμένοι με γάζες και επιδέσμους στην αίθουσα της Εντατικής, ανάμεσα σε άλλους όμοιούς τους τραυματισμένους πελαργούς, αλλά και γλάρους, ερωδιούς και πελεκάνους. Αυτό, βέβαια, δεν φαινόταν να τους εμποδίζει από το να ονειρεύονται και να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Μπορεί, μάλιστα, μες στη δυστυχία, στον πόνο και στην αγωνία να ζούσαν πιο έντονα τον έρωτά τους. Εκείνη είχε έρθει πρώτη, από την Ηπειρο. Είχε ένα κάταγμα στο αριστερό της φτερό από σκάγια. Εκείνος (...), είχε πάθει ηλεκτροπληξία και είχε εγκαύματα στο δεξί φτερό και στο πόδι».

Αναρωτιέστε τι συμβαίνει σ’ αυτόν τον «πελεκανόκοσμο» του Φίλιππου Δραγούμη, ιδρυτικού μέλους του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων; «Ανθίζουν όλα τα συναισθήματα, οι σκανταλιές, οι εκπλήξεις και τα τεχνάσματα των άγριων ζώων, που όσο κι αν ζουν κοντά στον άνθρωπο, ευτυχώς, δεν εξημερώνονται απόλυτα. Οταν πετούν μακριά ή φεύγουν για τον δικό τους χώρο, ξεχνούν την ανθρώπινη γνωριμία και βυθίζονται στην ελευθερία της σοφίας τους».



Φίλιππος Δραγούμης,

«O ροζ πελεκάνος κι άλλες ιστορίες»,

εκδόσεις Ωκεανίδα,

σελ. 69, τιμή 9,06 ­ ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=271579

Δεν υπάρχουν σχόλια: