Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΛΙΟΝΤΑΡΙΣΙΑ ΨΥΧΗ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Λιονταρίσια ψυχή

Πόσο μπορεί να εξημερωθεί ένα λιοντάρι; Πόσο μπορεί να συνδεθεί με τους ανθρώπους που το μεγάλωσαν; Να τους χαϊδεύει ελέγχοντας την τεράστια δύναμή του, να κοιμάται πλάι τους, να τους καταλαβαίνει, να τους αγαπάει; Και πόσο μπορεί αυτή η αγάπη που προσφέρει και εισπράττει η Έλσα, η λέαινα, να την κάνει ευτυχισμένη; Πολύ. Αλλά όχι ολότελα και, κυρίως, όχι για πάντα. Ο αποχωρισμός από τους ανθρώπους που τη μεγάλωσαν και την αγάπησαν θα χρειαστεί επίπονη προσπάθεια και θα είναι πολύ οδυνηρός για όλους. Μόνο έτσι όμως θα μπορέσει η Ελσα να εξοικειωθεί με τους όμοιούς της και να συνεχίσει ευτυχισμένη τη ζωή της στη φύση. Εκεί όπου γεννήθηκε ελεύθερη».

Οι φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο της Τζόυ Ανταμσον συγκλονίζουν. Ακόμη πιο πολύ όμως η μοναδική σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώου. Η συναρπαστική ιστορία τρυφερότητας, πίστης, εμπιστοσύνης και αφοσίωσης που έζησαν η συγγραφέας και ο σύζυγός της Τζώρτζ, αποδεικνύει ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην αγάπη... Ακόμη και τα έμφυτα ένστικτα της αγριότητας.

Παρότι μοιάζει με παραμύθι, η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Και ξεκινά με τον ίδιο τρόπο που τελειώνει: με τον πόνο του αποχωρισμού. Ο Τζωρτζ, αρχιθηροφύλακας σε περιοχή θηραμάτων της ανατολικής Αφρικής, αναγκάζεται να σκοτώσει μια λέαινα που του επιτέθηκε. Λίγο αργότερα ανακαλύπτει ότι του επιτέθηκε επειδή προστάτευε τα μωρά της. Μεταφέρει τα νεογέννητα λιονταράκια στο κτήμα του. «(...) Ηταν μόλις μερικών ημερών και τα ματάκια τους ήταν ακόμη καλυμμένα από μια γαλαζωπή μεμβράνη. Δεν μπορούσαν να μπουσουλήσουν, μα, παρ’ όλα αυτά, προσπαθούσαν να συρθούν μακριά. Τα πήρα στην αγκαλιά μου για να τα καθησυχάσω και στο μεταξύ ο Τζωρτζ, που ήταν πολύ στεναχωρημένος μου διηγιόταν τι είχε συμβεί» περιγράφει η συγγραφέας.

Τα λιονταράκια μεγαλώνουν. Τα δύο μεταφέρονται στην Ολλανδία. Το πιο αδύναμο μένει μαζί τους μέχρι τα τρία του χρόνια. Αλλά φτάνει η ώρα να πουν το παντοτινό «αντίο». Γιατί η Ελσα γεννήθηκε ελεύθερη... «ποτέ δεν έγινε υποτελής, ανέπτυξε μια φλογερή αφοσίωση και έγινε ίση με τον άνθρωπο» και έτσι έπρεπε να ζήσει. Η ιστορία έγινε και ταινία, με τον τίτλο «Βorn Free».



Tζόυ Aνταμσον,

«Γεννημένη ελεύθερη»,

εκδόσεις Ωκεανίδα,

σελ. 190, τιμή 8 ­ ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=275903

Δεν υπάρχουν σχόλια: