Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Aνθρωποι και χιμπατζήδες

«Ο καθηγητής Ούγκο Aρτσιμπαλντ θεωρεί πολύ φυσικό να φέρει στη Βοστώνη τον μικρό, ορφανό χιμπατζή που βρίσκει στην Αφρική, για να ζήσει μαζί με τη γυναίκα του και τα δυο μικρά παιδιά του. Η Τζένη, ο χιμπατζής, πολύ γρήγορα προσαρμόζεται στον αμερικάνικο τρόπο ζωής της δεκαετίας του ’60 και απολαμβάνει τις χαρές και τα παιχνίδια, όπως ακριβώς θα έκανε κάθε παιδί, τυπικό παράδειγμα της γενιάς του: οδηγεί με ιλιγιώδη ταχύτητα το τρίκυκλο ποδήλατό της, παίζει με τον Μπούγκερ, το γατάκι, την Μπάρμπι, την κούκλα, τσακώνεται με τ’ αδέρφια της για το πρόγραμμα στην τηλεόραση (...) Με την εφηβεία η συμπεριφορά της Τζένης αρχίζει να γίνεται προβλήματική, και αναγκάζονται να τη στείλουν σ’ ένα κέντρο αναπροσαρμογής στο φυσικό της περιβάλλον. Θα μπορέσει όμως η Τζένη να εγκλιματιστεί εκεί, με τους καινούργιους της συντρόφους;»

«Η ιστορία της Τζένης –αστεία, οδυνηρή και απόλυτα τραγική– καθιερώνει ένα από τα πιο αξιαγάπητα πρόσωπα στη σύγχρονη αμερικάνικη πεζογραφία». Και παρότι το βιβλίο «δεν δίνει την εντύπωση, είναι ένα βιβλίο φαντασίας».

Βασισμένο στην επιστήμη, το μυθιστόρημα μας προτρέπει να «μεριμνήσουμε για τη διάσωση των μεγάλων θηλαστικών, που σύντομα θα εκλείψουν», γεγονός το οποίο ο Ντάγκλας Πρέστον χαρακτηρίζει «έγκλημα εναντίον της φύσης και εναντίον της ίδιας μας της βιολογικής οικογένειας».



«Τι ελπίδα έχουμε ως είδος αν επιτρέψουμε να συμβεί τέτοιο πράγμα;», αναρωτιέται ο συγγραφέας και αφιερώνει τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του στις οργανώσεις που φροντίζουν για τη διάσωση των μεγάλων θηλαστικών που ζουν σε άγρια κατάσταση.

«(...) Μου έχουν θέσει πολλές φορές το ερώτημα πώς έγινε και έχασα τα λογικά μου μ’ αυτό το ζωάκι. Το μόνο που μπορώ να απαντήσω είναι τούτο εδώ: αν βρισκόσασταν εκεί, αν είχατε αντικρίσει αυτό το πλασματάκι, με το πεταχτό στομαχάκι και τα καταπληκτικά, χάντρινα μάτια που κοίταζαν γεμάτα περιέργεια τον πρωτοφανέρωτο κόσμο, αν είχατε ακούσει εκείνη την αδύναμη φωνίτσα, θα την είχατε πάθει ακριβώς όπως την έπαθα κι εγώ (...)».

Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα. Διαβάστε αυτό το βιβλίο. Δεν θα χάσετε!

Nτάγκλας Πρέστον,

«Tζένη»,

εκδόσεις Ωκεανίδα,

σελ. 400, τιμή 11 ­ ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=273958

Δεν υπάρχουν σχόλια: