Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΧΝΟΥΔΩΤΟ ΝΟΥΑΡ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Xνουδωτό νουάρ

«Εκείνη τη μέρα το νέο έσκασε στο δάσος σαν βόμβα: “Η δεσποινίς Ντόροθυ Σνοτ εξαφανίστηκε!”. Μέσα σ' ένα λεπτό όλοι μιλούσαν γι' αυτό. Κι ήταν επόμενο – η Ντόροθυ Σνοτ ήταν η πιο γνωστή κι η πιο αγαπητή κάμπια σ’ ολόκληρο το δάσος. Το σπίτι της ήταν μια πελώρια βελανιδιά με δυο χιλιάδες βελανίδια(...)».

«(...) Η πιο πλούσια και συνάμα η πιο αγαπητή κάμπια σε ολόκληρο το δάσος εξαφανίστηκε από τη βελανιδιά της! Σύμπτωση; Απαγωγή; Ή κάτι χειρότερο; Ο μόνος που μπορεί να λύσει το μυστήριο είναι ο Κορνήλιος Κρικ, ο διασημότερος σκίουρος ντετέκτιβ όλου του δάσους. Iσως κι όλου του κόσμου. Κι η αναζήτηση ξεκινά...».

«(...) ο Κορνήλιος ξύπνησε φουριόζος. Είχε πολλές δουλειές να κάνει. Επρεπε να πάει στο δάσος και να συγκεντρώσει πληροφορίες από τα ζώα. Βέβαια, είχε ήδη πολλά στοιχεία - το ημερολόγιο, που έλεγε για το βάτραχο και τις νυχτερίδες, όπως και τον Εντουάρντ Ζίλλυ, τον τζίτζικα που είχαν πιάσει να τραγουδά κάτω απ'το παράθυρό της Ντόροθυ. Ομως κάτι του έλεγε πως η έρευνα δεν είχε τελειώσει. Ηθελε να ψάξει κι άλλο, ώστε, όταν θα αποφάσιζε για τον ένοχο, να είναι σίγουρος. Γιατί δεν είναι σωστό να κατηγορείς κάποιον για μια απαγωγή, έτσι στα τυφλά (...)».

Θα τα καταφέρει ο πολυβραβευμένος σκίουρος ντετέκτιβ και η πυγολαμπίδα βοηθός του Μάρθα να λύσουν το μυστήριο; Ο διάσημος Κορνή-

λιος Κρικ, το «παιδί» του Πέτρου Χατζόπουλου, δεν είναι ένας τυχαίος σκίουρος. Αγαπήθηκε πολύ «τόσο από τα παιδιά, όσο κι από ανθρώπους που έχουν ακόμη παιδική ψυχή» –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας– και τιμήθηκε και με το κρατικό βιβλίο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου και με το βραβείο κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου.

Αλλωστε «Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ» είναι η πρώτη από τις πολλές τους περιπέτειες. Ο δαιμόνιος σκίουρος ντετέκτιβ θα επισκεφθεί τον «Στοιχειωμένο πύργο της Ούρσουλα ντε Φλαφ», «Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης» και θα κληθεί να εξιχνιάσει και το «Εγκλημα στο Τούνδρα Εξπρές», που το φθινόπωρο του 2010 ξεκίνησε να παίζεται και σε θεατρική παράσταση.



Πέτρος Χατζόπουλος, «H εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ»,

εκδόσεις Πατάκη, σελ. 167, τιμή 7,25 ­ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=294039

Δεν υπάρχουν σχόλια: