Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΣΠΙΤΟΓΑΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ!- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΣΠΙΤΟΓΑΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ!- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΚΕΙΜΕΝΟ : ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ



Νιώθετε απίστευτες τύψεις, επειδή θεωρείτε οτι η γατούλα σας δεν μπορεί να κάνει στο διαμέρισμα όλα όσα θα έκανε αν ζούσατε σε ένα σπίτι με κήπο; Μα ποιος είπε οτι δεν μπορεί;

Στο χέρι μας είναι να κάνουμε το διαμέρισμά μας φιλικό για τη γάτα μας και το περιβάλλον τέτοιο, ώστε να μπορεί να ξεδιπλώνει το αιλουροειδές με με ευκολία τα φυσικά του ταλέντα.





-Σκαρφάλωμα. Δεν υπάρχει γάτα που να μην το λατρεύει! Και επειδή ούτε το "δέντρο της γάτας" όπως ονομάζεται, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σκαρφάλωμα σε ένα φυσικό δέντρο με πολλά κλαριά, πρέπει να φροντίσουμε γι'αυτό. Ράφια σε διαφορετικά ύψη και ελεύθερα - άδεια σημεία στα υπάρχοντα έπιπλα μετατρέπονται σε αυτοσχέδια...μπαλκόνια και δίνουν τη δηνατότητα στη γάτα μας να σκαρφαλώνει και να εξασκείται.

Τα ψηλά "μπαλκόνια" δεν της δίνουν μόνο την ευκαιρία να παρατηρεί από ψηλά, αλλά της παρέχουν παράλληλα έναν ασφαλή προσωπικό χώρο, από τον οποίο μπορεί να συλλέγει τις πληροφορίες της, να βλέπει, να ακούει και να μυρίζει, και να τις επεξεργάζεται στη συνέχεια με ηρεμία.

Γι' αυτό και τα προτιμά προκειμένου να κοιμάται, να ξαπλώνει και να παρακολουθεί τα πάντα χωρίς να μπορούν να την πλησιάσουν τα υπόλοιπα μέλη ή κατοικίδια της οικογένειας. Να είστε σίγουροι ότι θα εκτιμήσει πολύ ένα αφράτο μαξιλάρι ή μια μαλακιά κουβέρτα. Τοποθετήστε τα εκεί, ώστε να μπορεί να κάθεται σαν βασίλισσα στο ράφι με θέα. Προκειμένου να την ευχαριστήσετε περισσότερο, φροντίστε το αυτοσχέδιο αυτό μπαλκόνι να έχει θέα έξω από το παράθυρο.

Για να της προσφέρετε ατέλειωτες ώρες απασχόλησης και να της κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον, τοποθετήστε έξω από το παράθυρο γλάστρες με φυτά. Οι πεταλούδες και τα άλλα έντομα που τα φυτά θα προσελκύουν, θα είναι για τη γάτα μας ό,τι είναι για μας η θέα στην θάλασσα.

Αν, παρ' όλα αυτά, την δείτε να προτιμά άλλο σημείο για να παρατηρεί και να...στοχάζεται, μην τη ζορίσετε. Παρακολουθήστε την απλώς κι εκείνη θα σας μαρτυρήσει πιο είναι το δικό της αγαπημένο σημείο. Μόλις σας οδηγήσει εκεί, δοκιμάστε να βάλετε το μαξιλάρι ή την κουβέρτα. Αν δείτε οτι αλλάζει σημείο, απλώς αφαιρέστε τα. Εκείνη ξέρει καλύτερα τι προτιμά.





-Παιχνίδι. Αν είστε λάτρης του "φτιάξ' το μόνος σου", πάρτε πετονιά ψαρέματος και κρεμάστε σ'αυτήν παιχνίδια. Τοποθετήστε τα σε διάφορα σημεία και αφήστε την γάτα σας να απολαύσει το παιχνίδι με τα εκκρεμή.

Αν πάλι τα θέλετε έτοιμα, προμηθευτείτε από το εμπόριο τα φοβερά λούτρινα παιχνίδια που κρέμονται από λάστιχα, τα οποία τα κάνουν να ταλαντεύονται και να παράγουν ήχους - δυο παράμετροι που ξετρελαίνουν τις γάτες.

Κρυμμένη ξηρά τροφή σε μπάλες ή χωνιά που στριφογυρίζουν θα βοηθήσει το ένστικτο του κυνηγιού που κρύβει μέσα της. Γεμίστε τα με λιχουδιές, στριφογυρίστε τα και αφήστε της στο δάπεδο διάφορα...νόστιμα παιχνίδια τις ώρες που απουσιάζετε, για να βρει διέξοδο το κυνηγητικό της ένστιτκο και να μη βαρεθεί στιγμή.





-Προσωπικός χώρος. Είναι δικός της και είναι απαραβίαστος. Ξεκινήστε στην αρχή με κάτι μικρό, όπως ένα κλουβάκι, ώστε να μπορεί να τον ελέγξει γρήγορα και να νιώσει οτι έχει τον έλεγχό του. Μόλις εξοικιωθεί μ'αυτόν, δώστε στην γάτα σας την ευκαιρία σταδιακά να γνωρίσει και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Φροντίστε ο προσωπικός της χώρος να μη βρίσκεται κοντά σε συσκευές που κάνουν θόρυβο και να είναι σε ήρεμο σημείο.





πηγή: Η Φάρμα των Ζώων - Περιοδικό "Ε", Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: