Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Σχέδιο νόμου για τα ζώα: Το «ορθό» και το λάθος- των Δημητρας Βασιλοπουλου, Αργυρως Κ. Μωρου



Ούτε ο Αργος τέτοια Οδύσσεια - Ενα νομοσχέδιο, που κατατέθηκε, ανακοινώθηκε και μετά ...άλλαξε
Σχέδιο νόμου για τα ζώα: Το «ορθό» και το λάθος
Των Δήμητρας Βασιλοπούλου, Αργυρώς Κ. Μώρου

Το σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε από τα Μέσα και πήραν στα χέρια τους και όλοι οι φιλόζωου δεν ήταν... το «ορθό». Μπέρδεμα ή δολιοφθορά; Το σίγουρο είναι ότι έγινε λάθος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μάλιστα πολύ σημαντικό, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους φιλοζωικούς κύκλους.

Όπως αποκαλύφθηκε μετά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας των σωματείων, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν ήταν ίδιο με εκείνο που είχε προετοιμάσει η προκάτοχός του Μιλένα Αποστολάκη.

Η πληροφορία που αρχικά έγινε γνωστή απο τους ίδιους τους φιλόζωους επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα, με την αποστολή νέου e-mail από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο "Εις το ορθόν".

Σε προηγούμενη συνάντηση φιλοζωϊκών σωματείων και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σε προηγούμενη συνάντηση φιλοζωϊκών σωματείων και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Στο "ορθό" σχέδιο νόμου που κατά λάθος απεστάλη από το υπουργείο υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε ορισμένες από τις διατάξεις του, οι οποίες και είχαν εξοργίσει τους φιλόζωους. Όπως αυτή της συμμετοχής ακρωτηριαμένων ζώων σε εκθέσεις ή την επιβολή προστίμων για περισσότερα από 2 ζώων συντροφιάς μέσα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας το καθεστός της οποίας επιτρέπει τη διατήρηση κατοικιδίων.

Η τροπή αυτή πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί ερωτήματα για τα αίτια του "λάθους" -ή ακόμη χειρότερα για την εσκεμένη παραπληροφόρηση- φέρνει τα πάνω-κάτω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι οι φιλόζωοι θα πρέπει όχι μόνο να το ξαναδιαβάσουν από την αρχή αλλά και να προλάβουν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι την Παρασκευή, όπως τους είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας. Εκτός και αν τους δοθεί παράταση λόγω... "λάθους".

"Αναρωτιόμαστε ποιος έχει συντάξει και ποιος έχει αναρτήσει το "πλαστό" αυτό νομοσχέδιο, το οποίο όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αυτό που συνέταξε η απερχόμενη υπουργός", επισημαίνει η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, μιλώντας στο enet. "Η διαμόρφωση συγκεκριμένων διατάξεων, με αυξημένα πρόστιμα κατά της δράσης των φιλοζωικών σωματείων, οι διευκολύνσεις στους εμπόρους-εκτροφείς, οι προϋποθέσεις που έθεταν και καθιστούσαν τελικά αδύνατο στους ξένους κτηνιάτρους να παρασχέσουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, όπως και η υποχρεωτική μεταφορά των αδέσποτων που περισυλλέγονται αποκλειστικά και μόνο σε δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια -τα οποία όπως γνωρίζουμε είναι σχεδόν ανύπαρκτα- μας οδηγούν σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτέλεσμα της διερεύνησης της υπόθεσης", κατέληξε .

Διαβάστε τι είπαν νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου οι τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=292708

Δεν υπάρχουν σχόλια: