Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Νέο νομοσχέδιο ή κανένα νομοσχέδιο, τονίζουν φιλοζωϊκοί φορείς - Απο την Αργυρω Κ. Μωρου


Νέο νομοσχέδιο ή κανένα νομοσχέδιο, τονίζουν φιλοζωϊκοί φορείς

Αν τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας μπορούσαν να ζητήσουν μια χάρη από τα αδέσποτα που έχουν περιθάλψει, θα ήταν η εξής: Να χρησιμοποιήσουν τα νύχια και τα δόντια τους απέναντι σε όσους ευθύνονται για τον προς ψήφιση νέο νόμο, ο οποίος -όπως καταγγέλλουν- δεν προστατεύει τα ίδια τα ζώα, αλλά «την εκμετάλλευση τους, τα συμφέροντα και την κερδοσκοπία».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα, τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς, με φόντο ένα πανό: "Ριζική βελτίωση, αλλιώς απόσυρση του νομοσχεδίου", οι εκπρόσωποι των περισσότερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας, ξεκαθάρισαν πως δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω.

Κατήγγειλαν ευθέως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για "εσκεμμένη" και "συνειδητή παραπληροφόρηση" στις εκάστοτε ηγεσίες και κάλεσαν πρωθυπουργό και βουλευτές να "ενεργήσουν υπεύθυνα" άπεναντι και σ'αυτό το μεγάλο κοινωνικό θέμα. "Το πόνημα που φέρνουν προς ψήφιση είναι απογοητευτικό, αλλά και δείγμα γραφής για ένα κράτος που δεν προασπίζεται τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και αναπαράγει όλα τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην έκρηξη του αριθμού των εγκατελειμμένων ζώων στη χώρα μας", προειδοποίησε η Ειρήνη Μολφέση.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας τόνισε πως αγνοήθηκαν προκλητικά οι προτάσεις και οι επισημάνσεις των φιλοζωικών φορέων στη δημόσια διαβούλευση και προειδοποίησε ότι αν το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί "αμέτρητα κατοικίδια θα καταλήξουν στο δρόμο και θα προστεθούν στα ίδια υπάρχοντα", την ίδια στιγμή που "χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής και το ανεξέλεγκτο εμπόριο". Οι αριθμοί που έδωσε το μαρτυρούν: "Κάθε χρόνο στην Ελλάδα δηλώνονται στον Κυνολογικό Ομιλο 15.000 γέννες και εισάγονται επισήμως περισσότερα από 20.000 κουτάβια, "σε μια χώρα 10.000.000 ανθρώπων, που αδυνατεί να τα απορροφήσει και τα πετάει κυριολεκτικά στη σκουπίδια".

Για ένα σχέδιο νόμου "που έχει εκπονηθεί από ανίδεους ανθρώπους, χωρίς φιλοζωική παιδεία και ευαισθησία", "μη προστασίας ζώων, αλλά προώθησης οικονομικών συμφερόντων διαφόρων συντεχνιών" το οποίο βρίθει "απαγορευτικών" διατάξεων "αρνητικού χαρακτήρα" έκανε λόγο και η Αναστασία Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, ενώ από την πλευρά της η Αμαλία Κατσούλα (δικηγόρος της Ομοσπονδίας με την επωνυμία "Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού) επισήμανε ότι τα δυο θετικά σημεία του νέου νόμου -όπως είναι η αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση κακοποίησης και η απαγόρευση των τσίρκο με ζώα και στην Ελλάδα- "θα μπορούσαν κάλλιστα να προσαρτηθούν στον υπάρχοντα νόμο 3170 του 2003, χωρίς να απαιτείται να δημιουργηθεί ένα ακόμη κενό περιεχομένου νομικό μόρφωμα".

Οι εκπρόσωποι των ζωοφιλικών φορέων επισήμαναν πως δεν είναι δυνατόν:

• Να απελευθερώνεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς "μέσω του παραθύρου της κατοχή των δύο θηλυκών σκύλων για την αναπαραγωγή χωρίς να απαιτείται άδεια", ζητώντας να απαγορευθεί η πώληση ζώων από pet-shops·

• Να εξακολουθεί να απαγορεύεται η επανένταξη ζώων -μετά την περισυλλογή και τη στείρωση- σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία, σχολεία κ.ά (όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα) και να προστίθεται στο άρθρο αυτό και το "ιστορικό κέντρο των πόλεων" και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται καμία πρόνοια για τη σίτισή των αδέσποτων.

• Να διπλασιάζονται τα πρόστιμα στους φιλόζωους-κατόχους ζώων και να μειώνονται τα πρόστιμα για όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους και δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας.

• Να μην προσδιορίζονται οι παράμετροι εκείνες και οι ασφαλιστικές δικλείδες με βάσει τις οποίες ένα ζώο χαρακτηρίζεται "επικίνδυνο ή επιθετικό" με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τη θανάτωσή του και να ανοίγει και πάλι ο δρόμος για τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων σκύλων σε εκθέσεις.

Το πλέον εξοργιστικό είναι -όπως τόνισαν- πως θα αναγκάζεται να πληρώνει πρόστιμο 1.000 ευρώ, όποιος φιλόζωος "πιαστεί" να μετακινείται οδικώς με περισσότερα από 5 ζώα. Αν δηλαδή κάποιος έχει περισσότερα από πέντε κατοικίδια και τα πάει στον κτηνίατρο με το αμάξι του ή βρει περισυλλέξει μια κούτα με έξι κουτάβια από κάδο σκουπιδιών, καθίσταται αυτομάτως παράνομος! Και αυτά ενώ δεν προβλέπονται πουθενά κυρώσεις για τους δήμους που όφειλαν από το 2003 να εφαρμόζουν πρόγραμμα περισυλλογής αδέσποτων ζώων και υιοθεσίας τους, πράγμα το οποίο αποκλείεται να πράξουν τώρα, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμη και οι δήμοι που διέθεταν κάποια χρήματα για στειρώσεις, αδυνατούν πλέον να τα δώσουν.

Με το δεδομένο αυτό το υπουργείο θεώρησε πως είναι η καταλληλότερη χρονική περίοδος να απαγορεύσει στους εθελοντές κτηνιάτρους χωρίς σύνορα να παράσχουν δωρεάν εθελοντική παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα τώρα που ακόμη κι αυτός που επιθυμεί να στειρώσει το κατοικίδιό του δυσκολεύεται να πληρώσει τα 200 ευρώ. Και παράλληλα να καταφέρει ένα ακόμη χτύπημα στους εθελοντές -μέλη σωματείων και μη- που αν θέλουν να βάλουν αγγελία για να βρει το ζώο που περιέθαλψαν σπίτι θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν και το μικροτσίπ (κόστος 50 ευρώ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κοστίζει μόλις 4 ευρώ).

Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση της Μαρίας Δεκαριστού, Προέδρου του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος-Διεθνής Κριτής Μορφολογίας Σκύλων όλων των φυλών, η οποία επεσήμανε ότι σχεδόν σε όλα τα κράτη απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί για αισθητικούς λόγους και απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων σκύλων σε εκθέσεις. Όπως τόνισε, "ξαφνικά στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για ψηφοφορία και ψήφιση στη Βουλή είχε αφαιρεθεί από το άρθρο 7 η παράγραφος 4 που σωστά απαγόρευε τη συμμετοχή ακρωτηριαμένων ζώων σε εκθέσεις".

"Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα ζώα. Η Ευρώπη το έχει κάνει πράξη και τρόπο ζωής και έκρινε ότι αποτελεί κακοποίηση και δεν συμβάλει με κανένα τρόπο στην ευζωία των ζώων ο ακρωτηριασμός για αισθητικούς λόγους. Εμείς οι Έλληνες με το να συνεχίζουμε να επιβραβέυουμε τους ακρωτηριασμούς μέσω των εκθέσεων θα αποδείξουμε τη ζωοφιλία μας;", αναρωτήθηκε.


Κ. Α. Μ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=292706

Δεν υπάρχουν σχόλια: