Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΓΑΒ STORIES - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Γαβ stories

«Στο κείμενο που ακολουθεί άλλοι από τους ήρωες έχουνε τέσσερα και άλλοι δυο πόδια· οι λόγοι που πήρε τον τίτλο Κυνική Ιστορία είναι πολλοί και θα το αντιληφθούν καλύτερα όσοι αντέξουν να το διαβάσουν όλο. Προς το παρόν νομίζω πως αρκεί να πούμε ότι, αφού ζυγίσαμε τα δεδομένα, καταλήξαμε πως κι εδώ ισχύει το γνωστό τοις πάσι αξίωμα πως “όταν κάποιος έχει περισσότερα από κάποιον άλλον είναι ανώτερός του”».

Αν, παραδείγματος χάριν, εγώ έχω τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κι εσείς έχετε μόνο δυο, ε, όπως και να το κάνουμε, είμαι ανώτερός σας! Κατά συνέπειαν οι έχοντες τέσσερα πόδια είναι σε καλύτερη θέση –ένα σκαλί πιο πάνω κοινωνικά– από τους έχοντες δυο, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα χρήματα. Ηλίου φαεινότερον. Συνεπώς: Κυνική Ιστορία».

Σας άρεσε η εξήγηση της Ισμήνης Καπάνταη; Εμάς ναι. Ας συστηθούμε όμως τους πρωταγωνιστές αυτής της ...κυνικής ιστορίας: Ο Eυμένης, είναι ένα αρσενικό φοξ τεριέ, «σπάνιας ομορφιάς. Ευθυτενής, τρίχρωμος, με την ουρά του πάνοντε υψωμένη, γενναίος σε βαθμός βλακείας και γενικά όχι ιδιαίτερα έξυπνος. Συναισθηματικός, επιδειξιμανής (αλλά όχι επιδειξίας) με απλωμένο το ζωνάρι του διαρκώς για καβγά και ιδιαίτερα υπερήφανος για την αγγλοσαξονική του καταγωγή».

Η Iππολύτη, φοξ τεριέ, θηλυκό· «(...) όχι τόσο ωραίο σαν τον Εύμενη (είναι ελαφρώς χαμηλοπόδαρη, μπασοκώλα, και, δυστυχώς, με αφτιά ορτσωμένα – τα αφτιά των φοξ τεριέ πρέπει να τσακίζουν ελαφρώς), η εμφάνιση όμως είναι, ίσως, και το μόνο σημείο στο οποίο υστερεί σε σύγκριση με το ταίρι της. Σπάνιας ευφυΐας και θηριώδους, στην κυριολεξία, αγριότητος, δεν διστάζει να επιτίθεται, αν και μικρά το δέμας η ίδια, σε οτιδήποτε κινείται, αδιακρίτως μεγέθους (...)».

Ο Κίτσος «ή μάλλον το φάντασμα του Κίτσου, γιατί δυστυχώς αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο σχεδόν στην αρχή της ιστορίας μας, θύμα τροχαίου σε κάποια από τις αλήτικες βραδινές εξορμήσεις του, κάτι περίπου σαν το φάντασμα του πατέρα του Αμλετ, προς το σκυλήσιο όμως. Κόπρος, μαύρος (...) ως προς τη μορφή (κάτι ανάμεσα σε γκέκα 70% και σέτερ 30%) (...)».

Η Κυρία Κασσάνδρα, «homo sapiens, θηλυκό». Αλλα δεν σας λέμε. Διαβάστε το!

Iσμήνη Καπάνταη, «Κυνική ιστορία»,
εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 232, τιμή 14 ­ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=298103

Δεν υπάρχουν σχόλια: