Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Tα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου

«(...) Το άσυλο του Αγίου Βερνάρδου ιδρύθηκε τον 11ο μ.Χ. αιώνα από τον γάλλο ευγενή Μπερνάρντ ντε Μεντόν (...) Ο Μπερνάρντ ντε Μεντόν έβαλε τέσσερεις κανόνες στους μοναχούς του μοναστηριού του: Να λατρεύουν τον Χριστό, να δίνουν τροφή στους πεινασμένους, να προσφέρουν άσυλο. Ολα αυτά τα εκτελούσαν οι μοναχοί. Για τον τέταρτο, όμως, κανόνα, χρειάστηκαν βοήθεια: έπρεπε να συνοδεύουν τους περαστικούς από τα επικίνδυνα περάσματα. Για το σκοπό αυτό, εκπαίδευσαν σκύλους, αυτοί που αργότερα έγιναν γνωστοί ως σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου».

«(...) Επί αιώνες ολόκληρους οι μοναχοί και οι σκύλοι τους εκτελούσαν το χρέος τους. Πάνω από δυο χιλιάδες ονόματα ατόμων που σώθηκαν από το "λευκό θάνατο" μαρτυρούν το μέγεθος αυτής της αποστολής, που διαρκούσε -σε υψόμετρο 2.476 μέτρων- τους εφτά χειμερινούς μήνες, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο. (...) Δηλαδή, έχετε ήρωες σκυλιά; (...) Μπάρι ήταν το όνομα του πιο διάσημου από όλα τα σκυλιά που εδραίωσαν τη φήμη του μοναστηριού του Αγίου Βερνάρδου. Ο σκύλος αυτός έγινε ένα είδος εθνικού ήρωα, έχοντας σώσει σαράντα ανθρώπους στην περιοχή των ελβετικών και ιταλικών Αλπεων (...)».

Ο πρώτος Μπάρι πέθανε το 1814. Ο απόγονός του, ένας άλλος Μπάρι, «προικισμένος με πολλές ικανότητες», «τρομερή διαίσθηση και επιμονή» είχε τώρα αναλάβει να συνεχίσει το έργο του. «(...) Οι βαριές σιδερένιες πόρτες του μοναστηριού είχαν κιόλας ανοίξει. Τα σκυλιά αφέθηκαν ελεύθερα. Σαν τρελά ξεχύθηκαν μπρος, χάθηκαν στην ομίχλη. Τα γαβγίσματά τους μπερδεύονταν με τα ουρλιαχτά του αγέρα. Ολη αυτή η εικόνα λες και ήταν ένα κομμάτι από την Αποκάλυψη. Οι καλόγεροι κρατούσαν με μεγάλο κόπο απ’ τις χοντρές αλυσίδες τα σκυλιά-βοηθούς γιατί υπήρχε ο φόβος κι αυτούς να τους καταπιεί το χιόνι. “Ετοιμος, Μπάρι;” ψιθύρισε στ' αυτί του σκύλου του ο αδελφός Πιέρ. Τον κοίταξε κατάματα ο σκύλος. “Ετοιμος”. - “Εμπρός, λοιπόν, ξεκινάμε”».

Διαβάστε το βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου- Σουρέλη! Πρόκειται για συναρπαστικό μυθιστόρημα, «στις σελίδες του οποίου παλεύουν οι άνθρωποι με τη χιονοθύελλα των Αλπεων, ο ελεύθερος κόσμος με τους ναζί και τα περίφημα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου αγρυπνούν κι έχουν τον τελευταίο λόγο...».

Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη

«Tα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου», εκδόσεις Πατάκη,

σελ. 174, τιμή 7,65 ευρώ ­
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=305523

Δεν υπάρχουν σχόλια: