Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΖΩΑ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Τα ζώα γεννιούνται ελεύθερα

Το 1975, όταν κυκλοφόρησε, σόκαρε την κοινή γνώμη, αποκαλύπτοντας: τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις βιομηχανικές φάρμες, αλλά και το πόσο προβληματική είναι η λογική της χρήσης πειραματόζωων, που έχει ολέθριες συνέπειες πολλές φορές και στα μη ανθρώπινα ζώα, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Από τότε συνεχίζει να σκανδαλίζει... Μεταφράστηκε συνολικά σε 21 γλώσσες, πριν μεταφραστεί και στα ελληνικά το 2010. Εγινε μπεστ σέλερ, αριθμώντας ανά τον κόσμο περισσότερα από μισό εκατομμύριο αντίτυπα.

Η «Απελευθέρωση των ζώων» –ή, αλλιώς, η «Βίβλος» της χορτοφαγίας και του κινήματος για τα δικαιώματα των ζώων, όπως έχει χαρακτηριστεί– έχει συμβάλει όσο κανένα άλλο βιβλίο στη δημιουργία παγκόσμιου κινήματος για την απελευθέρωση των ζώων, αλλά και την αλλαγή των νομοθεσιών που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης αγροτικών ζώων και πειραματόζωων.

Με γλώσσα απλή, χωρίς συναισθηματισμούς, τεκμηριωμένα, ο Πίτερ Σίνγκερ –διεθνώς αναγνωρισμένος στον τομέα της ηθικής φιλοσοφίας και κάτοχος της έδρας της Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον– εξετάζει το ζήτημα της κακομεταχείρισης των ζώων και αναπτύσσει μια θεωρία για την ηθική αντιμετώπισή τους από τον άνθρωπο, υπερασπιζόμενος τον αντισπισισμό.
Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ανθρώπων και άλλων ζώων, επισημαίνει: «Αν ένα ον υποφέρει, ανεξάρτητα από τη φύση του, δεν υπάρχει καμία ηθική δικαιολόγηση για να μη λάβουμε υπόψη αυτόν τον πόνο».

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα βρέφη, τονίζει πως δεν επιτρέπεται, επειδή δεν μπορούν να πουν τη λέξη «πονώ», να θεωρούμε τον πόνο που νιώθουν τα ζώα λιγότερο σημαντικό από τον πόνο που νιώθουν οι άνθρωποι, και υποστηρίζει πως ο πόνος των ζώων είναι εντονότερος... γιατί ο άνθρωπος μπορεί να ελπίζει ότι το μαρτύριό του δεν θα είναι διαρκές.

Στο σημείωμά του για την ελληνική έκδοση του βιβλίου αναφέρει: «(...)Ο Ελληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που δίδαξε τη χορτοφαγία και οι κοινότητες των Πυθαγορείων ήταν οι πρώτες στην Ευρώπη που συνειδητά επέλεξαν να είναι χορτοφαγικές. (...) ήταν προφανώς πολύ μπροστά από την εποχή του. Πριν να πάρουμε στα σοβαρά την ιδέα του να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε στα ζώα σαν να είναι σκλάβοι, πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τους ανθρώπους- συντρόφους μας σαν σκλάβους. Ηρθε επιτέλους η ώρα για την ιδέα της απελευθέρωσης των ζώων». Πρέπει να το διαβάσετε!


•Πίτερ Σίνγκερ, «Η απελευθέρωση των ζώων»
Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης «Αντιγόνη»,
432 σελ., τιμή 18 ­ευρώ


ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=314742

Δεν υπάρχουν σχόλια: