Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

The Meooowning of Life - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ.ΜΩΡΟΥ


The Meooowning of Life
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

«(...) Η Ψίνα Ψιψίνα, μια γκριζόασπρη ναζιάρα γάτα με γαλάζια μάτια, ζούσε σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Ηταν το κατοικίδιο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού που το σπίτι τους, μια μονοκατοικία με κεραμίδια και κήπο, έμοιαζε περισσότερο με αγροτόσπιτο. Ο παππούς ασχολιόταν πολύ με τον κήπο κι είχε φυτέψει ένα σωρό λαχανικά και φρούτα. Η γιαγιά –καταπληκτική μαγείρισσα–, όταν δεν έφτιαχνε τα θεσπέσια φαγητά της, καθόταν στην κουνιστή πολυθρόνα και έπλεκε».

«Εκείνη είχε πλέξει το χαλάκι της Ψίνας, που ήταν στρωμένο σε μια γωνιά της κουζίνας, την περίμενε πάντα για έναν υπνάκο. Η Ψίνα η Ψιφίνα δεν είχε κανένα παράπονο. Τίποτα δεν της έλειπε. Η ζεστή θαλπωρή του σπιτιού, το καλό φαγητό, η συντροφιά, η ησυχία... Ομως κάτι την ενοχλούσε. Κάτι την πείραζε. Βαριότανε πολύ. Βαριότανε συχνά. Για την ακρίβεια, βαριότανε πολύ συχνά! (...)». Και κάπως έτσι, αποφάσισε να ψάξει να βρει το νόημα της ζωής.

Βλέπετε «η ζωή στο αγροτόσπιτο κυλούσε ήρεμα, εκτός από τα Σαββατοκύριακα, οπότε ερχόντουσαν τα εγγόνια των παππούδων». «Η Ψίνα αγαπάει τα παιδιά, όμως αυτά τα μικρά ζιζάνια, όσο χαριτωμένα κι αν είναι, βρίσκουν κάθε φορά αφορμή να την πειράξουν. Οπως όλες οι γάτες, είναι χαδιάρα αλλά εκνευρίζεται όταν τα χάδια γίνονται πολλές φορές απαίσια πειράγματα». Οπως τη μέρα «(...) που ο μεγάλος εγγονός τής κρέμασε στο λαιμό ένα κουδουνάκι. Η Ψίνα δεν τολμούσε να κάνει ούτε ένα βήμα χωρίς ν' ακουστεί το ενοχλητικό κουδούνισμα. Είδε και έπαθε μέχρι να απαλλαγεί από αυτό».

Κατά βάθος η Ψιψίνα είναι μια «ανήσυχη και ζωηρή γάτα», η οποία «έχει βαρεθεί να κυνηγάει ποντίκια, να τσακώνεται με το σκύλο της απέναντι αυλής και να κυνηγάει την ουρά της. Θέλει επιτέλους να καταλάβει ποια είναι η αληθινή ζωή». «Βαριέται τόσο πολύ» (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) «που αποφασίζει να περιπλανηθεί στα σοκάκια της μικρής της πόλης για να βρει το νόημα της ζωής!».

«Θα είναι άραγε τυχερή; Και πού θα οδηγήσει η τολμηρή της εξερεύνηση;» Θέλετε να μάθετε την απάντηση; Απολαύστε το βιβλίο της Μάρως Θεοδωράκη, σε εικονογράφηση Νίκου Χριστοφοράκη· ανήκει στη συλλογή «πολύχρωμοι χαρταετοί» και αφορά παιδιά ηλικίας από 5 ώς 8 ετών.
Εσείς δεν νιώθετε παιδιά;


http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=316681


Μάρω Θεοδωράκη, «Η Ψιψίνα που βρήκε το νόημα της ζωής»,
εκδόσεις Διάπλαση, 40 σελ., τιμή 6,41 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: