Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ, ΚΛΕΩΝ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Επόμενη στάση, Κλέων

«Ο Κλέων περίμενε στο σταθμό του ηλεκτρικού. Στο χέρι του κρατούσε τη θήκη του βιολιού του. Eκανε αυτή τη διαδρομή δυο φορές την εβδομάδα πηγαίνοντας στο ωδείο, γιατί η μητέρα του πίστευε ακράδαντα ότι ο γιος της έχει ταλέντο και τον έστελνε στο μάθημα, ήθελε δεν ήθελε. Το τρένο αργούσε. Συνηθισμένα πράγματα τώρα που φτιαχνόταν το μετρό. Το βλέμμα του Κλέωνα περιδιάβαζε εδώ κι εκεί, από τον έναν μέλλοντα συνεπιβάτη στον άλλο (...)».

«(...)Και ξαφνικά το βλέμμα του στάθηκε. Είδε πάλι τον αδέσποτο σκύλο. (...) Αυτόν εδώ το σκύλο τον είχε ξαναδεί πολλές φορές στο σταθμό. Είχε προσέξει από καιρό ότι στον κάθε υπαίθριο σταθμό υπήρχαν σκύλοι, μεγαλόσωμοι οι περισσότεροι, σίγουρα αδέσποτοι, που έτρεχαν πάνω-κάτω στην πλατφόρμα ή κοιμόντουσαν ξαπλωμένοι στο τσιμέντο. Κι αναρωτιόταν τι ήταν αυτό που τραβούσε σαν μαγνήτης αυτά τα σκυλιά στους σταθμούς: η ελπίδα ότι κάποιος θα τους πετούσε κανένα απομεινάρι από την τυρόπιτά του ή η λαχτάρα να βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους;»

«Ετσι κι αυτός ο κανελής σκύλος. Ηταν ένα μπασταρδεμένο κυνηγόσκυλο, ένα ζώο φιλικό, που δεν πείραζε κανέναν, απλά τριγύριζε στην πλατφόρμα μυρίζοντας πού και πού κάποιο παντελόνι. Και το ευτύχημα ήταν πως οι περισσότεροι άνθρωποι που περίμεναν στο σταθμό δεν φαίνονταν να ενοχλούνται από την παρουσία του. Μερικοί, μάλιστα, του πετούσαν κανένα αποφάγι. Αλλοι, πάλι, άπλωναν κιόλας το χέρι να τον χαϊδέψουν για μια στιγμή. Και τότε η καρδιά του Κλέωνα γέμιζε από μια ανεκπλήρωτη λαχτάρα. Υπήρχαν όμως και άλλοι που κάνανε πέρα τρομαγμένοι όταν ο σκύλος περνούσε από κοντά τους».

«Ο σκύλος του μετρό» της Κίρας Σίνου είναι ένα μυθιστόρημα (για παιδιά ηλικίας από 9 ετών) που «μας μιλάει για τα αισθήματα που συνδέουν τον άνθρωπο με τον πιο πιστό του φίλο», καθώς και «για τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές για την κατασκευή του μετρό». Ανάμεσα σ’ αυτά και ο τάφος ενός σκύλου, πράγμα που έκανε τον Κλέωνα να καταλάβει «το σπουδαίο ρόλο που έπαιζε ο σκύλος και στη ζωή των αρχαίων».

•Κίρα Σίνου, «Ο σκύλος του μετρό»,

εκδόσεις Κέδρος, σελ. 36, τιμή 5 ευρώ


ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=318864

Δεν υπάρχουν σχόλια: