Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Με τους καρχαρίες στη Φλόριντα

«Εδώ είμαστε πάλι. Εγώ κι η αδερφή μου η Κλάρα. Τι θέλω; Μα να σας διηγηθώ μερικές τρελούτσικες ιστορίες που μας συνέβηκαν τούτο το καλοκαίρι. Μόνο που δεν ξέρω με ποια να πρωταρχίσω. Α, το βρήκα! Θ' αρχίσω με τ' αγκίστρια, που τα είχαμε χάσει και φάγαμε τον κόσμο να τα βρούμε. Επιχείρηση αγκίστρι, λοιπόν (...)».

«Η αδερφή μου η Κλάρα και ο καρχαρίας» είναι ένα βιβλίο από τη σατιρική σειρά «Η αδερφή μου Κλάρα» του Ντιμίτερ Ινκιόφ, ο οποίος «καταφέρνει με πολλή μαστοριά να μπαίνει στο φανταστικό κόσμο του παιδιού», που σαν την Κλάρα και τον αδελφό της κάνουν αστείες απερισκεψίες, όπως για παράδειγμα να ψαρέψουν έναν καρχαρία... Οχι, μην τρομάζετε. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μπλέξουν σε περιπέτειες. Αλλωστε, τόσο το «ΕΨΙΛΟΝ», όσο και η «ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» είναι κατά του κυνηγιού και του ψαρέματος. Πολύ περισσότερο όταν το θήραμα είναι είδος υπό προστασία, όπως διάφορα είδη καρχαριών τα οποία προστατεύονται στη Μεσόγειο και το Αιγαίο στο πλαίσιο της Συνθήκης της Βόννης, CITES, UNCLOS, UNFSA,τις Συνθήκες της Βέρνης και της Βαρκελώνης. Για να μη μιλήσουμε για τη συνολική απαγόρευση στην αλιεία με παρασυρόμενα αφρόδιχτα και στο shark finning.

Οι μικροί μας πρωταγωνιστές βέβαια δεν γνώριζαν ότι εξαιτίας της ακούσιας σύλληψης των καρχαριών, του Shark Finning, της ρύπανσης των θαλασσών και των κλιματικών αλλαγών, αρκετά είδη καρχαριών έχουν έως και 90% παγκοσμίως εκλείψει, ενώ, όπως πληροφορηθήκαμε από την ιστοσελίδα του Ινστιστούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» (www.archi pelago.gr), έχουν απομείνει 8.200 καρχασίες σε όλο τον κόσμο.

Για τα παιδιά, όλα άρχισαν όταν ο μπαμπάς τους τα ενημέρωσε ότι θα πήγαιναν για καλοκαιρινές διακοπές στη Φλόριντα όπου υπάρχουν κοκκοφοίνικες, μαϊμούδες και κροκόδειλοι και ο ωκεανός είναι γεμάτος καρχαρίες. «(...)-Εναν καρχαρία πρέπει οπωσδήποτε να πιάσουμε, είπε η αδερφή μου Κλάρα. -Καλά, να τον πιάσουμε! Αλλά με τι; -Με την καλαμωτή του μπαμπά. Η ιδέα αυτή ήταν καταπληχτική. Μέρες ολόκληρες μας απασχολούσε αυτή η υπόθεση. Κάναμε σχέδια πώς θα καταφέρουμε να πιάσουμε τον καρχαρία. Για το μόνο που δεν μπορούσαμε να βρούμε μια λύση ήταν πώς θα τον κουβαλούσαμε σπίτι. (...)». Θέλετε να μάθετε τι συνέβη τελικά; Διαβάστε το βιβλίο! Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 έως 11 χρόνων. Ενώ αποτελεί και ένα καλό ερέθισμα για να μιλήσετε στα παιδιά σας γι’ αυτά τα παρεξηγημένα είδη και τους μύθους που τα ακολουθούν.

•Ντιμίτερ Ινκιόφ, «Η αδερφή μου η Κλάρα και ο καρχαρίας»,

εκδόσεις Πατάκη, σελ. 90, τιμή 4 ευρώ.
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=329008

Δεν υπάρχουν σχόλια: