Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ, ΑΛΛΑ... ΤΙΜΟΛΕΩΝ! ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Mπάσταρδος, αλλά… Tιμολέων!

Ενας συνταξιούχος μουσικοσυνθέτης ζει με μοναδική συντροφιά τον πιστό του Τιμολέοντα Βιέτα, έναν μπάσταρδο σκύλο με τα πιο όμορφα μάτια του κόσμου, που όμως κάποια στιγμή ξεκινάει μια ατελείωτη περιπλάνηση σε όλη την Ιταλία».

«Μέσ’ από τα μάτια του σκύλου γνωρίζουμε όλους τους προσωρινούς φίλους και ιδιοκτήτες του, ανθρώπους κάθε ηλικίας κι εθνικότητας, τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους, καθένας με τη δική του μοίρα και τη δική του συναρπαστική ζωή. Γνωρίζουμε ανθρώπους ξένους για μας αλλά και τόσο οικείους, αφού τους συνδέει η κοινή μοίρα όλων μας, τα απλά όνειρα του καθενός και καθημερινές κωμικοτραγικές καταστάσεις, που όλα καθρεφτίζονται στα μάτια του Τιμολέοντα Βιέτα, σ’ αυτά τα μάτια που, όσες ψευδαισθήσεις και υποκρισία κι αν έχουμε εμείς, λένε και δείχνουν πάντα την αλήθεια».

Το μυθιστόρημα του Νταν Ρόουντς διαθέτει και απρόσμενες ανατροπές και σπαραχτική ανθρωπιά. Αποτελεί αναμφίβολα έναν ύμνο στην καλύτερη ράτσα του σκύλου, τα ημίαιμα ή τον κόπρο, όπως τον αποκαλεί ο συγγραφέας του βιβλίου.

Ο Τιμολεών Βιέτα δεν ήταν ράτσας. Η καταγωγή του «(...) είχε σταθεί αφορμή για συζητήσεις, καθώς οι άνθρωποι που τον περιεργάζονταν έβλεπαν πως είχε κάτι από γαλλικό τσοπανόσκυλο στο τρίχωμά του, είτε μια ιδέα από σουηδικό βάλχουντ στα δυσανάλογα μεγάλα αφτιά του, είτε κάτι από σκανδιναβική ράτσα στο ελαφρό κατσάρωμα της ουράς του (...). Στην πραγματικότητα, σε όλ’ αυτά δεν υπήρχε καμιά βάση κι ο σκύλος δεν είχε τίποτα από καθαρόαιμο».

«(...)Ηταν μαύρος, με λιγοστές λευκές και καφετιές βούλες, μεσαίο μέγεθος, ίσως και πιο μικρόσωμος, η μουσούδα του έλαμπε υγρή και το τρίχωμά του, μολονότι ακανόνιστο, ήταν στιλπνό και πεντακάθαρο (...) Ηταν όμως κάτι άλλο που ξεχώριζε στο παρουσιαστικό του, κάτι που τον έκανε ιδιαίτερα ασυνήθιστο και διαφορετικό από τ’ άλλα αδέσποτα. (...) Γιατί, αν και ήταν κόπρος, τα μάτια του ήταν όμορφα σαν μικρού κοριτσιού».

Ουσιαστικά, ο Τιμολέων Βιέτα θα μπορούσε να είναι ένας σκύλος απ’ αυτούς που χαρίζονται μέσω της «Φάρμας», ένα ξεχωριστό πλάσμα, που θα μας οδηγήσει στο αισθηματικό ταξίδι αυτού του υπέροχου βιβλίου.



Nταν Pόουντς,

«Τιμολέων Βιέτα γύρνα σπίτι!»,

εκδόσεις Ωκεανίδα,

σελ. 320, τιμή 10,80 ­ ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=269315

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ



Θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες
Διαμαρτυρία έξω από την Πολωνική πρεσβεία
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πολωνική πρεσβεία στο Π. Ψυχικό πραγματοποιεί, τη Μεγάλη Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι, το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την προστασία των ζώων φάρμας.

Από την καμπάνια του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων Από την καμπάνια του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει ταυτόχρονα σε 14 χώρες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της "απροθυμίας της Πολωνίας να εφαρμόσει την απαγόρευση στις κλωβοστοιχίες για τις αυγοπαραγωγικές όρνιθες που θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2012 σε όλη την Ε.Ε. Αν και είχαν 12 χρόνια να προετοιμαστούν, κάποιες χώρες ζητούν καθυστέρηση στην εφαρμογή της οδηγίας".

Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων αντιδρά σε οποιαδήποτε καθυστέρηση στην απαγόρευση κλωβοστοιχιών και καλεί όλους να παρευρεθούν στη διαμαρτυρία, στην οδό Χρυσανθέμων 22, "κατά της Πολωνικής πρότασης στην Ε.Ε για αναβολή της αλλαγής από κλωβοστοιχίες σε διευθετημένα κλουβιά σε χρόνο μελλοντικό και αόριστο".

"Θέλουμε η αλλαγή για τις κότες να γίνει όπως έχει υπογραφεί στη σχετική Οδηγία από το 1999 και να εφαρμοστεί κανονικά από 1/1/2012.Οχι άλλες καθυστερήσεις στην ευζωία των ορνίθων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση σημαίνει ότι εκατοντάδες κότες θα συνεχίσουν να ζουν σε χώρος λιγότερο από ένα χαρτί Α4 μέχρι το τέλος της ζωής τους".

Για την εκστρατεία διαβάστε και: "Τι ξέρετε για τις κότες;", "Εκστρατεία του GAWF με τη βοήθεια όλων μας".

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=268274

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ Τ' ΑΛΟΓΑ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Δεν σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν

«Ο Τρυφερός Γουίλλιαμ» είναι οι αναμνήσεις ενός γέρικου αλόγου. Ενα βιβλίο «συγκινητικό, τρυφερό, ιδιόμορφο, πλημμυρισμένο από αγάπη για το άλογο». «Μέσα από τις σελίδες του ζωντανεύει η μελαγχολική, επιβλητική φωνή του γερο-Κέλι, που αφηγείται τις δοκιμασίες και τα βάσανα μιας ολόκληρης ζωής: τα χρόνια που ήταν άλογο ιπποδρομιών, τα χρόνια σε μια σχολή ιππασίας για αρχάριους και, τέλος, τα χρόνια όπου, τσακισμένος από τις κακουχίες και γερασμένος πια, περνάει στα χέρια ενός παράξενου γέρου και αλλάζει ολότελα η ζωή του».

Με κείμενο «συγκινητικό και ρεαλιστικό», ο συγγραφέας του «δεν περιορίζεται να σκιαγραφήσει ένα ζώο που υφίσταται απερίγραπτη κακομεταχείριση, αλλά σκιτσάρει μια σχεδόν τραγική προσωπικότητα», διότι –όπως ο ίδιος προειδοποιεί τον κάθε αναγνώστη– στις πρώτες του κιόλας σελίδες, με τίτλο «μια καλοπροαίρετη ειδοποίηση», «(...) η ζωή του αλόγου που θα διαβάσεις στις επόμενες σελίδες δεν είναι για το συνηθισμένο λάτρη του αλόγου».

«Δεν θα βρεις κεφάλαια αφιερωμένα σ’ αυτό το θρυλικό άτι ή σ’ εκείνη την επιβλητική φοράδα περασμένων εποχών, ούτε ηρωισμούς, ούτε μεγαλόπρεπες ή έστω μέτριες επιδόσεις του αλόγου και του αναβάτη (...) σε αγώνες όπου αναδεικνύονται το θάρρος, η λογική και η χάρη. Ολα αυτά έχουν γίνει στο παρελθόν, γίνονται σήμερα και θα γίνονται στο μέλλον. Οχι όμως εδώ. Υπάρχει επίσης και η καλή ιππασία, η κλασική ιππασία, η ιππασία που δεν είναι καθόλου κατώτερη από έναν πνευματικό αγώνα. Οχι όμως εδώ. Εδώ δεν πρόκειται να βρεις στάβλους αψεγάδιαστους με ατμόσφαιρα εκκλησίας, ούτε σεβασμό στη μεγάλη παράδοση των αλόγων ούτε πολυτέλεια ούτε οτιδήποτε επαγγελματικό (...)».

«(...) Αν αυτά θέλεις να βρεις, αναγνώστη, πήγαινε αλλού. Αν όμως ψάχνεις αυτό που δεν θα σε αναστατώσει αλλά θα σε καθησυχάσει, σταμάτα εδώ για να γλιτώσεις από οδυνηρές εκπλήξεις. Αν πάλι δεν σε παρασύρει εύκολα η αγανάκτηση και είσαι έτοιμος ν’ αφήσεις κατά μέρος τις συμβατικές προσδοκίες, τότε να επιμείνεις, να συνεχίσεις την πορεία σου μέχρι το τέρμα, και στις αντιξοότητες της ζωής τούτου του αλόγου να αναγνωρίσεις τις δικές σου». Αξίζει!

Tζον Xοκς, «Ο τρυφερός Γουίλλιαμ», εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 386, τιμή 10,76 ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=264804