Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Τα μυστικά της επικοινωνίας

«Οι άνθρωποι που δεν είναι αυτιστικοί πάντα με ρωτούν τι ένιωσα όταν πρωτοσυνειδητοποίησα ότι μπορώ να καταλάβω πώς σκέφτονται τα ζώα. Πιστεύουν ότι βίωσα μια ξαφνική Θεία φώτιση. Καμία σχέση. Χρειάστηκε να καταλάβω πώς αντιλαμβάνομαι τα πράγματα σε σχέση με τα ζώα που οι άλλοι δεν μπορούν να τα δουν. Κι έφτασα τα σαράντα όταν πια συνειδητοποίησα πως είχα ένα μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι σ’ εκείνους που είχαν εκτροφεία πάχυνσης και με προσλάμβαναν να κάνω κουμάντο στα ζώα: ήμουν αυτιστική (...)».

Η Τεμπλ Γκράντιν συγκλονίζει από τις πρώτες κιόλας γραμμές του βιβλίου της. Οχι μόνο εξαιτίας της προσωπικής της εξομολόγησης για τα παιδικά της χρόνια ούτε επειδή «χρησιμοποιώντας τα μυστήρια του αυτισμού αποκωδικοποιεί τη συμπεριφορά των ζώων». Χάρη στην υπερήφανη αυτή αυτιστική γυναίκα (και με βοήθεια της αναλύτριας νευροψυχιατρικών θεμάτων Κάθριν Τζόνσον) έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε αυτό το υπέροχο βιβλίο, «Τα ζώα σε μετάφραση», και να αναθεωρήσουμε πολλά... Τον τρόπο που βλέπουμε τα ζώα, τον τρόπο που βλέπουμε τους ανθρώπους με αυτισμό, αλλά και όσα πιστεύουμε για τους λεγόμενους «φυσιολογικούς» ανθρώπους.

«Η συγγραφέας αντιλαμβάνεται τον αυτισμό σαν ένα είδος μακρινής στάσης στη διαδρομή που χωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα, τοποθετώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τούς αυτιστικούς στην πλέον κατάλληλη θέση για να μεταφράσουν “τη γλώσσα των ζώων” (...) είναι μια αφοσιωμένη ξεναγός στον κόσμο των ζώων, που εξερευνά τον πόνο που νιώθουν, το φόβο, την επιθετικότητα, την αγάπη, τη φιλία και την επικοινωνία, εστιάζοντας συγχρόνως στο πεδίο της μάθησης και της ευφυΐας. Τα ζώα όχι μόνο είναι εξυπνότερα απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που αποδεικνύονται μεγαλοφυή», όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Η Τεμπλ Γκράντιν, που έχει χαρακτηριστεί και ως «σύγχρονος Ντούλιτλ», μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως «η γλώσσα δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συνείδηση και πως τα ζώα έχουν συνείδηση», εξηγεί πως «τα ζώα έχουν "υπεράνθρωπες" ικανότητες: τα ζώα έχουν τη δική τους ευφυΐα», «εξετάζει πώς οι άνθρωποι και τα ζώα χρησιμοποιούν τα συναισθήματά τους για να σκεφτούν, να αποφασίσουν, ακόμη και για να προβλέψουν το μέλλον». Τι, θέλετε να σας πούμε κι άλλα; Διαβάστε το βιβλίο. Αξίζει!

Tεμπλ Γκράντιν & Κάθριν Τζόνσον,

Τα ζώα σε μετάφραση, εκδόσεις «Pοlaris»,

σελ. 400, τιμή 22 ­ευρώ
Αργυρώ Κ. Μώρου

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=231534

Δεν υπάρχουν σχόλια: