Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

"ΞΕΧΑΣΑΝ" ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ


«Ξέχασαν» τις δεσμεύσεις στους φιλόζωους
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=187631
Τους είχαν... τάξει ότι θα αυστηροποιήσουν τον νόμο για τις κακοποιήσεις. Τους είχαν πει ότι συμφωνούν με τις προτάσεις τους και πως θα προωθούσαν ό,τι δεν απαιτεί χρήματα «λόγω κρίσης», αλλά φαίνεται πως όλα αυτά ήταν στα λόγια... Γιατί όσον αφορά τα έργα, τίποτα δεν άλλαξε 10 μήνες μετά.

«Καθημερινά κατατίθενται νομοσχέδια στη Βουλή τα οποία εν μια νυκτί γίνονται νόμοι του κράτους και αλλάζουν άρδην το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο στη χώρα μας. Ομως για τα θέματα των ζώων και παρά τη διαφαινόμενη καλή σας πρόθεση, τίποτα δεν έχει προχωρήσει ώστε να δώσει επιτέλους το έναυσμα για την αλλαγή στο μεγάλο αυτό, πολιτισμικού, και όχι μόνο, χαρακτήρα, πρόβλημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων προς την υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Μπατζελή και Μ. Καρχιμάκη, αντίστοιχα.

Στην επιστολή τα μέλη της επιτροπής καταγγέλλουν το υπουργείο για «παθητική στάση» και για «έλλειψη κατανόησης» για τη σοβαρότητα των θεμάτων που αφορούν τα ζώα και κυρίως τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και δηλώνουν ότι τριμελής αντιπροσωπεία τους «θα επιδώσει την επιστολή αυτή στα υπουργικά σας γραφεία καθώς και στο γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, το γραφείο του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής και των κομμάτων».

«Οφείλετε ως αρμόδιο υπουργείο να συνειδητοποιήσετε τη μεγάλη ανάγκη της άμεσης τροποποίησης του Νόμου 3170/2003, ώστε να γίνει λειτουργικός και εφαρμόσιμος. Οφείλετε να μεριμνήσετε για την άμεση ψήφιση του τροποποιημένου Νόμου, ώστε να αρχίσει να ξετυλίγεται ο μίτος της Αριάδνης που αποτελεσματικά και ριζικά θα μας οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την προστασία, την ευημερία και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ζώων. Ολων των ζώων», καταλήγουν.
Α.Κ.Μ.

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ?- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Τι ξέρετε για τις κότες;
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=187154
Ξέρετε για τα αβγά. Τι ξέρετε, όμως, για τις κότες; Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) μας ενημερώνει: Μην αγοράζετε αβγά πτηνοτροφείου, η κότα που γέννησε τα αβγά σας έχει στη διάθεσή της λιγότερο χώρο από το εξώφυλλο του «Έψιλον». Δεν μπορεί να εκδηλώσει τη φυσιολογική της συμπεριφορά.

Της είναι αδύνατον να απλώσει τα φτερά της. Δεν μπορεί να χτίσει τη φωλιά της. Βαριέται τόσο πολύ, που μαδάει τα ίδια της τα φτερά και τσιμπάει τις άλλες κότες. Δεν βλέπει ποτέ το φως της ημέρας. Και μόλις μετά από έναν χρόνο αρχίζει να παθαίνει κατάγματα εξαιτίας της έλλειψης άσκησης. Τότε σφαγιάζεται! «Κι εσάς τι σας νοιάζει; Κότες είναι» μπορεί να σκεφτεί κάποιος.

«Οι κότες είναι όντα με αισθήματα και όχι μηχανές που παράγουν αβγά. Πεινάνε, διψάνε κι αισθάνονται πόνο και απόγνωση, όπως οι σκύλοι και οι γάτες. Γιατί, λοιπόν, τις χρησιμοποιούμε σαν μηχανές;» ρωτά η GAWF, που έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι «η επιλογή είναι δική μας!». «Αν συνεχίσετε να αγοράζετε αβγά πτηνοτροφείου, υποστηρίζετε αυτά τα βασανιστήρια.

Αγοράστε αβγά ελευθέρας βοσκής και βοηθήστε να σταματήσει αυτή η απάνθρωπη πρακτική του να χρησιμοποιούμε τις κότες σαν μηχανές. Τους αξίζει κάτι καλύτερο» τονίζουν.

Αγοράστε αβγά ελευθέρας βοσκής, μας προτρέπουν και εξηγούν: «Οι κότες ζουν έξω στο φυσικό τους περιβάλλον. Μπορούν να χτίσουν τη φωλιά τους. »Τους αρέσει να σκάβουν και να βρίσκουν μόνες τους την τροφή τους. Επικοινωνούν με τις άλλες κότες. Είναι ελεύθερες και ευτυχισμένες.

Αν τρώτε έξι αβγά την εβδομάδα, θα σας στοιχίσει μόνο 50 λεπτά παραπάνω. Μικρό το τίμημα που θα πληρώσετε για να δώσετε ένα τέλος στην απόγνωση και τα βασανιστήρια που υποφέρουν οι κότες στις κλωβοστοιχίες των πτηνοτροφείων» καταλήγει το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων. Στηρίξτε κι εσείς την εκστρατεία. Bοηθήστε με αυτόν τον απλό τρόπο να ελευθερωθούν οι κότες που είναι στα κλουβιά. Μη συντηρείτε το βασανισμό τους.
Αργυρώ Κ. Μώρου

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

ΠΕΡΠΑΤΩ ΕΙΣ ΤΟ ΔΑΣΟΣ...- ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ


Περπατώ εις το δάσος…
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=186359
«Ο λύκος στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, ενεδρεύει, ανελέητος και αδίστακτος, σε ένα δρυμό που δοκιμάζεται από τη βαρυχειμωνιά. Και δεν φοβάται κανέναν. Ο χειμώνας είναι, ωστόσο, ζοφερός κι αλλόκοτος και έχει θέσει υπό αμφισβήτηση την πρωτοκαθεδρία του στο δάσος. Ετσι, στην απελπισμένη προσπάθειά του να εξασφαλίσει τροφή, ο λύκος θα υποβληθεί, παρά τη θέλησή του και ενάντια στη φύση, σε δυσάρεστες δοκιμασίες...»

Ενα βιβλίο-αλληγορία, γραμμένο από τον 29χρονο Τζόζεφ Σμιθ, με αφηγητή έναν λύκο, που περιγράφει τις τελευταίες μέρες της ζωής του και την απελπισμένη του προσπάθεια να εξασφαλίσει τροφή.

Μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, ο λύκος ξεναγεί τον αναγνώστη στο σπίτι του, το δάσος. Τον βάζει μέσα στο δικό του μυαλό, στις δικές του σκέψεις και του φανερώνει όσα σκέφτεται και νιώθει, τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με τα άλλα ζώα. Δεν είναι το θηρίο που έχουμε πλάσει στη φαντασία μας και... ξέρουμε από τα παραμύθια. Αλήθεια, τι θα κάναμε εμείς αν κινδυνεύαμε να πεθάνουμε από την πείνα, «εκείνη που καθηλώνει το σώμα στο έδαφος αντί να μας σπρώχνει μπροστά με θυμό και γυμνωμένα τα δόντια», και την παγωνιά;

Στη δύσκολη διαδρομή για την αναζήτηση τροφής ο λύκος περνά από πολλές περιπέτειες και σε μια από αυτές συναντά τον άνθρωπο και μαζί εκείνο «το απαίσιο συναίσθημα που λέγεται φόβος, το φρικαλέο αναπόδραστο», ίδιο με εκείνο που νιώθουν τα «θύματά» του.

Μια συγκλονιστική ιστορία, μέσα από τους εσωτερικούς μονολόγους, που φανερώνει ότι στη φύση τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από τους μύθους και τις προκαταλήψεις που φωλιάζουν μέσα στους ανθρώπους, για τους οποίους ο λύκος νιώθει αποστροφή και φόβο «για όλα όσα έχει κάνει».

Ενα απολαυστικό βιβλίο, το οποίο σε οδηγεί να το διαβάσεις –χωρίς ανάσα– για να φτάσεις στο τέλος!

Τζόζεφ Σμιθ, O λύκος, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 194 σελ., 14
Αργυρώ Κ. Μώρου

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗ ΡΑΜΟΝΑ- ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ


Bοηθήστε να βρούμε τη Pαμόνα!
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=186358
Συστάθηκε το 2003 για την προστασία και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων του Βύρωνα και χάρη σ’ αυτούς τους εθελοντές δεκάδες πρώην εγκαταλειμμένοι τετράποδοι βρήκαν στοργή. Η επιτροπή για την προστασία των ζώων του δήμου Βύρωνα μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά... Μα πάνω απ’ όλα για τα 140 πλάσματα που φροντίζει εφτά ολόκληρα χρόνια και για όλα αυτά που συνεχίζει να τους προσφέρει με συνέπεια και αγάπη.

«Θέλει παιδεία και ψυχή για να γυρίσεις το βλέμμα σου σε ένα ζωάκι που δεν ζητά τίποτ’ άλλο...» έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς οι εθελοντές στις καμπάνιες τους και, όπως έχουν αποδείξει, διαθέτουν και το ένα και το άλλο, χωρίς να ζητούν. Tώρα ήρθε η ώρα να ζητήσουν... Κάτι που γι’ αυτούς είναι «τα πάντα» και για όλους εμάς τίποτα περισσότερο από ένα τηλεφώνημα. Κρατήστε αυτά τα τηλέφωνα (6944 365385, 6973 535686, 6974 465975, 6945 486069) και αν δείτε τη Ραμόνα, τη σκυλίτσα της διπλανής φωτογραφίας, μεσαίου μεγέθους, κανελί χρώματος, καλέστε τους. Χάθηκε τον Ιανουάριο του 2009, όταν έβγαλε το περιλαίμιο και ξέφυγε από το λουρί της βόλτας. Πριν από πέντε βδομάδες κάποιος την είδε στο Καλλιμάρμαρο. Εστειλε αμέσως φωτογραφία της στους εθελοντές με το κινητό του τηλέφωνο. Εκείνοι έτρεξαν, αλλά δεν κατάφεραν να την πιάσουν.

Η Ραμόνα, από ένα ήσυχο κουτάβι κλεισμένο στον εαυτό του, όταν τη βρήκαν, μεταμορφώθηκε σε ένα φοβικό πλάσμα το οποίο περιπλανιέται αλαφιασμένο στους δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι έχει περάσει η σκυλίτσα όλον αυτόν τον καιρό που βρίσκεται στο δρόμο. Αυτό, όμως, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι από τότε οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να τη βρουν και να τη βοηθήσουν. Δεν έχουν σταματήσει λεπτό την προσπάθεια και δεν σκοπεύουν να το κάνουν αν η Ραμόνα δεν επιστρέψει κοντά τους. Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει όλοι να δώσουμε τη βοήθειά μας. Οτι δεν το βάζουν κάτω! Πόσο λίγο είναι μπροστά σε όλα αυτά ένα τηλεφώνημα;
Αργυρώ Κ. Μώρου

ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΕΛ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ- ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΚΥΛΟΥ
Οργή για το ΚΤΕΛ της αδιαφορίας
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=186123
Οργή και αγανάκτηση σε χιλιάδες ζωόφιλους, οργανωμένους και μη, προκάλεσε το δημοσίευμα-καταγγελία του «ΕΨΙΛΟΝ» της «Κ.Ε.» (11.07.10) για το βασανιστικό θάνατο που υπέστη σκύλος 6 μηνών στο χώρο αποσκευών λεωφορείου των ΚΤΕΛ, που εκτελούσε δρομολόγιο από Αθήνα για Πάτρα την Τρίτη 1η Ιουνίου.

Με αφορμή το δημοσίευμα, ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες για επώδυνους θανάτους και άλλων ζώων. Σήμερα εθελοντές και σωματεία διοργανώνουν στα ΚΤΕΛ του Κηφισού, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, εκστρατεία ενημέρωσης των επιβατών. «Αγωνιζόμαστε για να κατοχυρώσουμε μια αξιοπρεπή θέση για τα ζώα μας όταν ταξιδεύουμε με λεωφορείο. Ο χώρος αποσκευών είναι μόνο για βαλίτσες και δέματα. Απαιτούμε αλλαγή του νόμου και της νοοτροπίας άμεσα!» δηλώνουν στην «Ε» οι κυρίες Ρ. Ανεστοπούλου και Α. Μαρινίτση, που μαζί με το thessalonikicat group και την υποστήριξη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και της Psychanimal διοργανώνουν την εκστρατεία ενημέρωσης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητά με επιστολή της προς την υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και Μιχάλη Καρχιμάκη αντίστοιχα, και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, να διατάξουν «άμεσα έρευνα για το περιστατικό και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα σε βάρος του οδηγού, που με την εγκληματική συμπεριφορά του προκάλεσε τον θάνατο του άτυχου ζώου καθώς επίσης και για τα άλλα δύο παρόμοια περιστατικά».

«Οφείλετε πλέον κι εσείς, ως επιχειρήσεις που στην ουσία ασκείτε έμμεση κρατική εξουσία, εκμεταλλευόμενοι κατ' αποκλειστικότητα την κοινωνική παροχή της δημόσιας συγκοινωνίας που ανήκει στο κράτος, να επιτρέψετε τη μεταφορά ζώων συντροφιάς μέσα στον χώρο επιβατών των λεωφορείων ΚΤΕΛ συνοδεία του κηδεμόνα τους, είτε με φίμωτρο, αν είναι μεγάλο, είτε σε σάκο μεταφοράς, αν είναι μικρό, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης» διευκρινίζουν και ζητούν να «εκδοθεί άμεσα απόφαση με την οποία θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η μεταφορά ζώων εντός του χώρου επιβατών και να απαγορεύσουν την τοποθέτηση κάθε είδους ζώου ή πτηνού στους χώρους αποσκευών των λεωφορείων» και να «θεσπιστεί γενική οδηγία που θα επιτρέπει τη μεταφορά ζώων συντροφιάς εντός του χώρου επιβατών όλων των υπεραστικών δρομολογίων ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα».

«Απαιτούμε τη διευκρίνιση-αλλαγή του νόμου και του χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές των ΚΤΕΛ, αστικών και υπεραστικών. Τα ζώα έχουν δικαιώματα ζωής και οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να μετακινούνται με ζωντανό το κατοικίδιό τους. Δεν είναι δυνατόν οι οδηγοί να είναι αδιάφοροι και αναίσθητοι, να εκμεταλλεύονται το κενό του νόμου και να μεταχειρίζονται ζωντανά πλάσματα σαν αποσκευές με αποτέλεσμα να καταλήγουν νεκρά» επισημαίνουν σε άλλη επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία οι Ψυχολόγοι και Επιστήμονες Υπέρ της Προστασίας Ζώων. Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη τής «Psychanimal» τονίζουν ότι η νομοθεσία για τα ΚΤΕΛ, Νόμος 2963/2001, αναφέρει: «Αρθρο 15 - Υποχρεώσεις, παράγραφος ιδ': Οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτόν μέσα.

»Π. Δ. 170/2003, άρθρο 2 - κυρώσεις: Το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο: 4. Από 800 έως 1.500 ευρώ για παραβάσεις του άρθρου 15, ήτοι: η. Αρνηση μεταφοράς ζώων συνοδείας αναπήρου ή μικρών κατοικίδιων (ζώων) που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα».

Το adespotologio.blogspot.com συλλέγει υπογραφές διαμαρτυρίας στη διεύθυνση: http://www.gopetition.com/petition/37931.html.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΑ ΚΤΕΛ ΑΘΗΝΩΝ (ΚΗΦΙΣΟΥ-ΛΙΟΣΙΩΝ)


ΑΡΘΡΟ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΚΥΛΟΥ
Οργή για το ΚΤΕΛ της αδιαφορίας
Της ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=186123
Οργή και αγανάκτηση σε χιλιάδες ζωόφιλους, οργανωμένους και μη, προκάλεσε το δημοσίευμα-καταγγελία του «ΕΨΙΛΟΝ» της «Κ.Ε.» (11.07.10) για το βασανιστικό θάνατο που υπέστη σκύλος 6 μηνών στο χώρο αποσκευών λεωφορείου των ΚΤΕΛ, που εκτελούσε δρομολόγιο από Αθήνα για Πάτρα την Τρίτη 1η Ιουνίου.

Με αφορμή το δημοσίευμα, ακολούθησαν κι άλλες καταγγελίες για επώδυνους θανάτους και άλλων ζώων. Σήμερα εθελοντές και σωματεία διοργανώνουν στα ΚΤΕΛ του Κηφισού, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, εκστρατεία ενημέρωσης των επιβατών. «Αγωνιζόμαστε για να κατοχυρώσουμε μια αξιοπρεπή θέση για τα ζώα μας όταν ταξιδεύουμε με λεωφορείο. Ο χώρος αποσκευών είναι μόνο για βαλίτσες και δέματα. Απαιτούμε αλλαγή του νόμου και της νοοτροπίας άμεσα!» δηλώνουν στην «Ε» οι κυρίες Ρ. Ανεστοπούλου και Α. Μαρινίτση, που μαζί με το thessalonikicat group και την υποστήριξη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής και της Psychanimal διοργανώνουν την εκστρατεία ενημέρωσης.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητά με επιστολή της προς την υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και Μιχάλη Καρχιμάκη αντίστοιχα, και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, να διατάξουν «άμεσα έρευνα για το περιστατικό και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα σε βάρος του οδηγού, που με την εγκληματική συμπεριφορά του προκάλεσε τον θάνατο του άτυχου ζώου καθώς επίσης και για τα άλλα δύο παρόμοια περιστατικά».

«Οφείλετε πλέον κι εσείς, ως επιχειρήσεις που στην ουσία ασκείτε έμμεση κρατική εξουσία, εκμεταλλευόμενοι κατ' αποκλειστικότητα την κοινωνική παροχή της δημόσιας συγκοινωνίας που ανήκει στο κράτος, να επιτρέψετε τη μεταφορά ζώων συντροφιάς μέσα στον χώρο επιβατών των λεωφορείων ΚΤΕΛ συνοδεία του κηδεμόνα τους, είτε με φίμωτρο, αν είναι μεγάλο, είτε σε σάκο μεταφοράς, αν είναι μικρό, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης» διευκρινίζουν και ζητούν να «εκδοθεί άμεσα απόφαση με την οποία θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η μεταφορά ζώων εντός του χώρου επιβατών και να απαγορεύσουν την τοποθέτηση κάθε είδους ζώου ή πτηνού στους χώρους αποσκευών των λεωφορείων» και να «θεσπιστεί γενική οδηγία που θα επιτρέπει τη μεταφορά ζώων συντροφιάς εντός του χώρου επιβατών όλων των υπεραστικών δρομολογίων ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα».

«Απαιτούμε τη διευκρίνιση-αλλαγή του νόμου και του χάρτη υποχρεώσεων προς τους καταναλωτές των ΚΤΕΛ, αστικών και υπεραστικών. Τα ζώα έχουν δικαιώματα ζωής και οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να μετακινούνται με ζωντανό το κατοικίδιό τους. Δεν είναι δυνατόν οι οδηγοί να είναι αδιάφοροι και αναίσθητοι, να εκμεταλλεύονται το κενό του νόμου και να μεταχειρίζονται ζωντανά πλάσματα σαν αποσκευές με αποτέλεσμα να καταλήγουν νεκρά» επισημαίνουν σε άλλη επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία οι Ψυχολόγοι και Επιστήμονες Υπέρ της Προστασίας Ζώων. Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη τής «Psychanimal» τονίζουν ότι η νομοθεσία για τα ΚΤΕΛ, Νόμος 2963/2001, αναφέρει: «Αρθρο 15 - Υποχρεώσεις, παράγραφος ιδ': Οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτόν μέσα.

»Π. Δ. 170/2003, άρθρο 2 - κυρώσεις: Το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο: 4. Από 800 έως 1.500 ευρώ για παραβάσεις του άρθρου 15, ήτοι: η. Αρνηση μεταφοράς ζώων συνοδείας αναπήρου ή μικρών κατοικίδιων (ζώων) που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτό μέσα».

Το adespotologio.blogspot.com συλλέγει υπογραφές διαμαρτυρίας στη διεύθυνση: http://www.gope/ tition.com/petition/37931.html.


__________

Σώστε τα ζώα από τα κτήνη!

Πόσος πόνος, φρίκη και αγωνία... χωρά στις αποσκευές ενός λεωφορείου των ΚΤΕΛ; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς (εκτός από κάποιες δύστυχες ψυχές), σχεδόν όλοι όμως μπορούν να υποπτευτούν... Εκτός από κάποιους οδηγούς!

Η καταγγελία που έφτασε στο «ΕΨΙΛΟΝ» από αναγνώστη της στήλης σοκάρει! Την Τρίτη 1 Ιουνίου ο Γιάννης Μουρτίκας πήγε στο ΚΤΕΛ του Κηφισού για να ταξιδέψει για το Αίγιο μαζί με το σκύλο του Μπούμπη.
Ένας αρσενικός γλυκύτατος σκυλάκος, φάτσας και όχι ράτσας. Για την ακρίβεια, μια υπέροχη διασταύρωση αρσενικού μπασέ (στο σώμα) με μουσουδίτσα λαμπραντόρ και μπεζ τρίχωμα. Τον είχε υιοθετήσει από τη δική μας φάρμα και είχαν περάσει σχεδόν έξι μήνες κοινής ζωής.

Λίγο πριν από τις 3.30 το απόγευμα ο κ. Μουρτίκας αντιμετώπισε την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη. «Στις αποσκευές κατευθείαν» του είπε ο οδηγός, αναφερόμενος στον Μπούμπη. Και ας μην είχε ρωτήσει αν είχε πρόβλημα κάποιος από τους επιβάτες. Ο κ. Μουρτίκας αντέδρασε, αλλά ο οδηγός ήταν αμετάπιστος. Εγκλωβισμένος στις αποσκευές, σε έναν χώρο με απίστευτο θόρυβο, σκοτάδι και λιγοστό αέρα, ο Μπούμπης έκλαιγε ασταμάτητα μέχρι τον Ισθμό, όπου και έγινε στάση. Αλλά ακόμη και εκεί ο οδηγός αρνήθηκε να του ανοίξει για να του δώσει Πόπως ζήτησε ο Γιάννης ΜουρτίκαςΠ λίγο νερό.

Οταν φτάσανε στο Αίγιο, ο Μπούμπης ήταν νεκρός! Αλλά και αυτό γιʼ αυτούς τους κυρίους που θέλουν να λέγονται «άνθρωποι» ήταν φυσιολογικό.

«Δεν μου ζήτησαν ούτε συγγνώμη και αρνούνται ακόμη και σήμερα να μου ανακοινώσουν το όνομα του οδηγού» επισημαίνει ο Γ. Μουρτίκας. «Και, όπως έμαθα, το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί δυο βδομάδες πριν σε μια κοπέλα που ταξίδεψε από τα Μέγαρα στην Πάτρα» συμπληρώνει. Και επειδή οι διακοπές έχουν ξεκινήσει και τουλάχιστον όσοι σέβονται τη ζωή και τα ζώα δεν μπορούν να αφήσουν αυτό το έγκλημα να συνεχιστεί (και, μάλιστα, να μένει ατιμώρητο) προσέξτε! Μην αφήσετε κανέναν να κάνει κακό στους πιστούς μας φίλους.

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=182826
---------------------------------------------------------------------------
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΚΤΕΛ ΑΤΤΙΚΗΣ και όλων των ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Kοινοποίηση

1) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κα. Κατερίνα Μπατζελή και
Υφυπουργό
κ. Μιχάλη Καρχιμάκη

2) Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
κ. Δημήτριο Ρέππα


ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ TΩΝ K.T.E.Λ


Κύριοι Πρόεδροι των ΚΤΕΛ,

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε τους πρόσφατους και επώδυνους θανάτους ζώων συντροφιάς (σκύλων) από ασφυξία και θερμοπληξία κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους μέσα στο χώρο αποσκευών λεωφορείων Κ.Τ.Ε.Λ.
Σύμφωνα με την καταγγελία, σε ένα από αυτά το ζωο έκλαιγε καθ΄ όλη την διάρκεια του ταξιδιού μέχρι που πέθανε, αλλά ο οδηγός αρνήθηκε να ανοίξει τη «μπαγκαζιέρα» και συνέχισε κανονικά το ταξίδι του με τον τραγικό επίλογο.

Τα περιστατικά αυτά δεν είναι τυχαία και μεμονωμένα, αλλά αποτελούν τη συνέχεια σε μια σειρά παρόμοιων τραγικών περιστατικών με την ίδια κατάληξη, που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια κατά την διάρκεια μεταφοράς ζώων με λεωφορεία των ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα.

Η είδηση έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και εκθέτει για πολλοστή φορά την Ελλάδα, την υποτιθέμενη χώρα - λίκνο του πολιτισμού και την κατατάσσει στην κατηγορία των υπανάπτυκτων και τριτοκοσμικών χωρών.

Τα ζώα συντροφιάς συμβιούν πλέον με πολλές ελληνικές οικογένειες και οι σημερινές ανάγκες μετακίνησής τους, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες που μετακινείται για διακοπές ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι μία πραγματικότητα που οι εταιρίες ΚΤΕΛ αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν. Τα ζώα συντροφιάς επιτρέπεται ήδη να ταξιδεύουν μέσα σε καμπίνες επιβατών σε αεροπλάνα και πλοία στην Ελλάδα, καθώς επίσης σε αστικά λεωφορεία, τρένα κλπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Οφείλετε πλέον κι εσείς, ως επιχειρήσεις που στην ουσία ασκείτε έμμεση κρατική εξουσία, εκμεταλλευόμενοι κατ' αποκλειστικότητα την κοινωνική παροχή της δημόσιας συγκοινωνίας που ανήκει στο κράτος, να επιτρέψετε την μεταφορά ζώων συντροφιάς μέσα στον χώρο επιβατών των λεωφορείων ΚΤΕΛ συνοδεία του κηδεμόνα τους, είτε με φίμωτρο, αν είναι μεγάλο είτε σε σάκο μεταφοράς, αν είναι μικρό, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε να διατάξετε ΑΜΕΣΑ έρευνα για το περιστατικό και να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα σε βάρος του οδηγού που με την εγκληματική του συμπεριφορά προκάλεσε τον θάνατο του άτυχου ζώου.

Επίσης ζητάμε, επειδή το καλοκαίρι είναι όλο μπροστά μας και δεν θα πρέπει να συμβούν άλλα τέτοια θλιβερά περιστατικά, να εκδώσετε ΑΜΕΣΑ απόφαση με την οποία θα επιτρέπεται, υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, η μεταφορά ζώων εντός του χώρου επιβατών και θα απαγορεύεται η τοποθέτηση κάθε είδους ζώου ή πτηνού στους χώρους αποσκευών των λεωφορείων.

Επίσης ζητάμε από τα αρμόδια Υπουργεία, προς τα οποία κοινοποιούμε την παρούσα επιστολή, να θεσπίσουν γενική οδηγία που θα επιτρέπει την μεταφορά ζώων συντροφιάς εντός του χώρου επιβατών όλων των υπεραστικών δρομολογίων ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα.

Ευελπιστούμε ότι θα κινηθείτε αστραπιαία και αναμένουμε την απάντησή σας στην διαμαρτυρία μας.

Με εκτίμηση

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΖΩΩΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩMATEΙΩΝ

Για επικοινωνία σας
Μπομπολάκη Αναστασία
6976489349 _______________________
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΔΙΩΤΗ
__________________
http://www.yme.gr/index.php?tid=745
E-mail:yme@yme.gov.gr

Fax 210 6508024
http://www.facebook.com/notes/iria-lionaki/epistole-pros-ton-yphypourgo-kkarchimake-pros-ktel/412679715755
Πεθαίνοντας μέσα στο ΚΤΕΛ
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=158738&cid=17
Διαμαρτυρία, για την μεταφορά των ζώων στον χώρο των αποσκευών των λεωφορείων των ΚΤΕΛ, θα πραγματοποιήσουν αύριο φιλοζωικές οργανώσεις σε Αθήνα και Γιάννενα. Όπως έγινε γνωστό μέχρι σήμερα τρία σκυλιά πέθαναν από ασφυξία, όταν οι οδηγοί των ΚΤΕΛ ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες των ζώων να τα φορτώσουν λες και ήταν άψυχα αντικείμενα, στον χώρο των αποσκευών, αν και αυτά ήταν εμβολιασμένα, και όχι στη καμπίνα των επιβατών.

Αύριο η διαμαρτυρία θα γίνει στο ΚΤΕΛ Κηφισού από τις 12:00 έως τις 17:00 ενώ στα Γιάννενα θα πραγματοποιηθεί στον σταθμό του ΚΤΕΛ στις 18:30.

Ο αναγνώστης μας Elaine Cole, από την Μεγάλη Βρετανία, απευθύνθηκε στη zougla.gr σχετικά με το θέμα αυτό. «Επικοινωνώ μαζί σας για να σας εκφράσω την έντονη δυσαρέσκεια αλλά και αγανάκτησή μου, όσον αφορά τον εξαναγκασμό που επιβλήθηκε σε πελάτες - ταξιδιώτες των ΚΤΕΛ, ώστε να ταξιδέψουν τα ζώα συντροφιάς τους στον χώρο των αποσκευών Σύμφωνα με δημοσιεύματα τρία ζώα πέθαναν κατ' αυτόν τον πραγματικά αποτρόπαιο τρόπο.

Η τακτική μεταφοράς ζώων στον χώρο των αποσκευών είναι αντίθετη με τους κανονισμούς που έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή 'Ένωση και ως εκ τούτου ή μη ταύτιση θεωρείτε ποινικό αδίκημα.

Ωστόσο και πέρα των κανονισμών, θεωρώ πως οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος θα αντιλαμβανόταν πως ο χώρος αποσκευών είναι ακατάλληλος για μεταφορά οποιασδήποτε ύπαρξης.

Περιμένω από την κατά τα’ άλλα αξιόλογη διοίκηση των ΚΤΕΛ να αλλάξει άμεσα την διάταξη του καταστατικού της που αφορά την μεταφορά ζώων μέσω των ταξιδιωτικών λεωφορείων της εταιρίας, καθώς και την πλήρη ενημέρωση των οδηγών της για την ορθή αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας».

Καλη σας μέρα. Ονομάζομαι ... και διαμένω . Τα τελευταία έτη έχω κατοικίδια και εδώ ακριβώς ξεκινά το πρόβλημα:
Οι αμόρφωτοι οδηγοί των Κτελ καθώς και το προσωπικό κάθε φορά που πηγαίνω εκεί, τοποθετούν τα ζωά στις αποσκευές, λέγοντας ότι απαγορεύεται να τα παίρνω μαζί μου, εκμεταλλευόμενοι φυσικά το νόμο για τη μεταφορά ζώων, ο οποίος είναι ασαφής σε αυτό το σημείο. (αναφέρει ότι επετρέπεται η μεταφορά ζώων σε κατάλληλο αποθηκευτικό μέσο καθώς και ότι επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων-συνοδών...δε διευκρινίζει όμως το που)..
Σταμάτησα να μεταφέρω έτσι τα ζώα μου , όμως φέτος θέλω να φύγω για παραπάνω από ένα μήνα και ούτε συζήτηση να πάρω αεροπλάνο καθώς τα ναύλα είναι απαγορευτικά για εμένα.
Επειδή τις τελευταίες ημέρες είχαμε περιστατικά ζώων που πέθαναν στα Κτελ από ασφυξία στο χώρο των αποσκευών ( http://trupokarudos.blogspot.com/2010/07/blog-post_18.html , http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=182826 , http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_7401.html ), εγώ και οι υπόλοιποι φιλόζωοι της Ελλάδος απαιτούμε να σταματήσει αυτή η βάρβαρη μεταχείριση τω κατοικιδίων μας από τους οδηγούς των Κτελ, που εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μας και μας προσφέρουν υπηρεσίες χειρίστης ποιότητας και έχου αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά προς τα κατοικίδιά μας, που κάθε άλλο παρά Ευρωπαϊκή και πολιτισμένη θεωρείται και που ενόψει οικονομικής κρίσεως, βλάπτει παρά ωφελεί το κράτος μας...
Παρακαλώ όπως απαντήσετε στο θέμα άμεσα και επιβάλλετε κάποιο πρόστιμο στα Κτελ καθώς και Πειθαρχικά στους οδηγούς και τους αποθηκάριους για να πάρουν στα σοβαρά επιτέλους τον κόσμο... http://www.facebook.com/ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΚΤΕΛ.
ΜΗΝ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ.
ΕΚΤΥΠΩΣΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΕΙΞΕΤΕ.
_____________
1. Οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών:
α. εξυπηρετούν τις τακτικές λεωφορειακές γραμμές, που υπάγονται σε καθένα από αυτά,
β. μεριμνούν για την καθαριότητα, την ευπρεπή εμφάνιση, την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων, καθώς και τη συντήρηση με σκοπό τη μείωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση τους,
γ. εισπράττουν τα καθορισμένα αντίτιμα εισιτηρίων και αναρτούν σε εμφανή θέση το ισχύον τιμολόγιο για τα κόμιστρα επιβατών και δεμάτων. Μπορούν επίσης να αναθέτουν την είσπραξη και σε εξουσιοδοτημένους πράκτορες,
δ. τηρούν με ακρίβεια τα καθορισμένα δρομολόγια και δρομολογούν έκτακτα, όποτε το επιβάλλουν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού,
ε. διατηρούν σε καλή κατάσταση σταθμούς, πρακτορεία άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων και στέγαστρα αναμονής επιβατών, τοποθετούν πινακίδες αφετηριών και στάσεων και λαμβάνουν γενικά κάθε μέτρο χρήσιμο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού,
στ. πληροφορούν το επιβατικό κοινό για το δίκτυο και τα δρομολόγια των επιβατικών γραμμών, καθώς και για κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο,
ζ. προβαίνουν σε κρατήσεις θέσεων μέσω πανελλαδικού συστήματος κρατήσεων θέσεων, όπως αυτό καθορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 12 του παρόντος νόμου. Η κράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική για το Κ.Τ.Ε.Λ. έως και μία ώρα πριν την εκτέλεση του δρομολογίου,
η. μεριμνούν για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών, των αποσκευών αυτών και των ασυνόδευτων μικροδεμάτων,
θ. μεριμνούν για την ακριβή εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου, ιδίως όσον αφορά τη συχνότητα, την τήρηση των δρομολογίων, του χρόνου διαδρομής,
ι. μεριμνούν για την ικανοποιητική εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και κατά την παραμονή τους στους χώρους αναμονής και άφιξης αναχώρησης λεωφορείων,
ια. διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες πληροφοριών στους σταθμούς αφιξοαναχώρησης,
ιβ. διαθέτουν οργανωμένη υπηρεσία παραλαβής δεμάτων και φύλαξης απολεσθέντων αντικειμένων,
ιγ. απαγορεύουν τη μεταφορά εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών,

ιδ. απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται με κατάλληλα για το σκοπό αυτόν μέσα.
*ιε.Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΕΛ Α.Ε. ή του ΚΤΕΛ επιτρέπεται, με απόφασή του, εφόσον οι λειτουργικές το επιβάλλουν, να μεταβάλλει θέσεις εργασίας του προσωπικού απο αυτές των ειδικοτήτων τους, σε άλλες, με εξαίρεση αυτές του βοηθητικού προσωπικού, χωρίς να θίγεται μισθολογικά οεργαζόμενος.
* Όπως η § ιε' προστέθηκε με το άρθρο 22 § 2 του ν. 3333/2005 (ΦΕΚ Α' 91/12.4.2005)
2. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδεται, μέχρι 31.3.2002 Χάρτης Υποχρεώσεων προς τον Καταναλωτή (Χ. Υ. Κ.), με τον οποίο καθορίζονται οι υπηρεσίες και οι όροι παροχής των υπηρεσιών των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου προς τους καταναλωτές, τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς και η διαδικασία επιβολής κυρώσεων στους φορείς και αποζημίωσης των επιβατών. Ο Χ.Υ.Κ. αναρτάται, με μέριμνα και ευθύνη των φορέων, σε εμφανή σημεία των σταθμών και πρακτορείων άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων και διατίθεται προς το επιβατικό κοινό

http://www.facebook.com/home.php?ref=home#!/note.php?note_id=409601308261&id=100000756345235με κάθε πρόσφορο μέσο.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΑΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

Θέλετε να πάτε διακοπές μαζί με τον σκύλο σας, αλλά τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια που δέχονται και τετράποδους πελάτες στη χώρα μας είναι ελάχιστα; Έχετε περισσότερους από έναν σκύλο και είστε σχεδόν βέβαιοι πως οι μόνοι που μπορεί να σας …δεχθούν είναι οι συγγενείς σας; Το «ΓΑΒ» σας έχει τη λύση: Κάμπινγκ!

Κείμενο: Αργυρώ Κ. Μώρου

Το κάμπινγκ με το σκύλο ή τους σκύλους μας αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες εμπειρίες που μπορούμε να βιώσουμε δίποδοι και τετράποδοι, λένε οι λάτρεις του… σπορ. Καλά όλα αυτά –αναρωτιέστε ενδεχομένως- τι μπορεί να κάνει κάποιος με το σκύλο του σε ένα κάμπινγκ; Τι πράγματα πρέπει να βάλει στην αποσκευή του αγαπημένου του τετράποδου προκειμένου να είναι εξασφαλισμένες όλες οι πιθανότητες;

Μην αγχώνεστε, το «ΓΑΒ» έχει τις λύσεις στα ερωτήματά σας. Καταρχήν πρέπει να έχετε στο μυαλό σας δυο πράγματα: Το πρώτο είναι πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επισκεφθείτε οργανωμένο κάμπινγκ εφόσον ο σκύλος σας γίνεται επιθετικός όταν βλέπει άλλους ανθρώπους, παιδιά ή άλλα ζώα.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιοριστείτε στο ελεύθερο κάμπινγκ και μάλιστα κάπου ερημικά παρέα με ανθρώπους και ζώα οικεία στο σκύλο σας.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να έχετε όλα όσα χρειάζεται ο πιστός σας φίλος μαζί. Εξαντλείστε τη σχολαστικότητά σας στο να είναι πλήρες το φαρμακείο του σκύλου σας. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.

Για σιγουριά, ετοιμάστε δυο λίστες. Μια με τα πράγματα που πρέπει να έχετε για εσάς και μια άλλη με όσα πρέπει να περιέχει το βαλιτσάκι του σκύλου σας.

Περιοδικό για σκύλους είμαστε, εμείς θα σας βοηθήσουμε να γεμίσετε το δεύτερο.

Ø Νερό & φαγητό. Υπολογίστε τις ημέρες που θα κάνετε κάμπινγκ και εφοδιαστείτε φαγητό για δυο με τρεις ημέρες παραπάνω. Επειδή κανείς δεν ξέρε πότε θα βρέξει φροντίστε η συσκευασία μεταφοράς του να είναι αδιάβροχη.

Για το νερό καλό θα ήταν να υπερβάλετε λίγο περισσότερο.

Προτρέψτε το σκύλο σας να πίνει νερό. Καλοκαίρι είναι και έχει

πολύ ζέστη. Ποτέ μα ποτέ όμως μην τον αφήνεται να πίνει νερό από

λίμνες ή ποτάμια.

Πάρτε μαζί σας τα πιάτα του φαγητού και του νερού που έχετε σπίτι.

Θα τον κάνουν να νιώσει οικεία.

Ø Πετσέτα. Πάρτε μαζί σας μια πετσέτα για τον τετράποδό σας, ακόμη και αν ξέρετε πως το σημείο που θα κατασκηνώσετε δεν θα είναι κοντά σε θάλασσα. Μια επιπλέον πετσέτα ούτε βάρος θα σας είναι και μπορεί να σας χρειαστεί.

Ø Περιλαίμιο & οδηγός. Σιγουρευτείτε πως το λουράκι του είναι καλό και δεν υπάρχει περίπτωση να κοπεί. Πάρτε δυο οδηγούς για κάθε σκύλο. Έναν κοντό για να τον κρατάτε κοντά σας, όταν τον βλέπετε να στρεσάρετε και έναν μακρύ για τις χαλαρές σας βόλτες εξερεύνησης. Αν θέλετε να δένετε για λίγο τους σκύλους, μέχρι να κάνετε ένα ντους για παράδειγμα στο δένδρο, καλό θα ήταν να εφοδιαστείτε μια μακριά αλυσίδα. Ο σκύλος δεν θα μπορεί να την κόψει με τα δόντια του και θα είναι και ελεύθερος να κινηθεί. Για να τον αφήσετε για λίγο χωρίς την επίβλεψή σας μπορείτε να πάρετε μαζί σας και το κλουβάκι μεταφοράς pet-porter, στο οποίο μπορεί να κοιμάται κιόλας.

Ø Ζώνη ασφαλείας. Μπορεί να είστε εξαιρετικός οδηγός, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ξέρει τους κινδύνους που κρύβει η οδήγηση στους χωματόδρομους με τις μεγάλες πέτρες και τις λακκούβες. Οι ζώνες ασφαλείας για σκύλους κυκλοφορούν στο εμπόριο και κανονικά θα έπρεπε να τις χρησιμοποιούμε, όπως και τις δικές μας, τόσο για τη δική μας ασφάλεια, όσο και για την ασφάλεια του φίλου μας.

Ø Στρώμα, σεντόνι ή κουβέρτα & πλαστική μεμβράνη. Τοποθετούμε την πλαστική μεμβράνη κάτω από το στρώμα για να το προστατεύσει, όσο γίνεται, από τη ζέστη, την υγρασία και για να είναι παράλληλα καθαρό. Εννοείται πως το στρώμα του, το τοποθετούμε κάτω από την τέντα ή μέσα στη σκηνή, σε σκιερό μέρος. Για τους λάτρεις του κάμπινγκ, τα κρεβάτια των σκύλων τους, δεν προσφέρουν μόνο άνεση και ξεκούραστο ύπνο στα τετράποδά του. Λειτουργούν παράλληλα ευεργετικά κατά του στρες, αφού οι «σκύλοι τους νιώθουν σπίτι τους, τα σημεία όπου είναι τα κρεβάτια τους».

Ø Σακούλες σκουπιδιών. Χρειαζόμαστε πολλές για να μαζεύουμε τα περιττώματα του σκύλου μας. Δεν θέλουμε άλλωστε να δίνουμε δικαιώματα.

Ø Φαρμακείο. Το φαρμακείο μας πρέπει να είναι σαν το βαλιτσάκι του Σπροτ-Μπίλι, να περιέχει δηλαδή τα πάντα. Οινόπνευμα, οξυζενέ, φυσιολογικός ορός και μπεταντίν (σαπούνι και αλοιφή), γάζες, βαμβάκι, χειρουργικά γάντια μιας χρήσης, ένας επίδεσμος (κατά προτίμηση αυτοκόλλητος), ψαλιδάκι με στρογγυλεμένες μύτες, θερμόμετρο, βαζελίνη, αντιβίωση, σταγόνες για τα αυτιά, σύριγγες,

ενέσεις που προκαλούν εμετό, ταμπλέτες ενεργού άνθρακα

(καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου), ατροπίνες (γίνονται

ενδομυϊκά, υποδόρροια ή ενδοφλεβικά), αλλά και κονάκιον (βιταμίνη

Κ) θα σώσουν το ζωάκι σας μέχρι να το μεταφέρετε στον

πλησιέστερο κτηνίατρο.

Ø Φίμωτρο. Έχετε ένα μαζί σας οπωσδήποτε, ακόμη κι αν ο αγαπημένος σας φίλος δεν δαγκώνει. Θα σας χρειαστεί αν -χτύπα ξύλο- τραυματιστεί και πονέσει και ενδεχομένως σε άλλες περιπτώσεις. Εσείς θα το κρίνετε.

Ø Βιβλιάριο υγείας. Να το έχετε πάντα μαζί σας. Δεν ξέρετε ποιανού περίεργου το στόμα θα χρειαστεί να …βουλώσετε αν σας κάνει λόγο για μικρόβια.

Ø Σιτρονέλα. Εντελώς απαραίτητη για να αποφύγουμε το καλαζάρ, ιδιαιτέρως στο κάμπινγκ. Κυκλοφορεί σε μορφή σπρέι, ενώ ορισμένα pet-shop την πωλούν σε συσκευασία ίδια με το μπουκαλάκι αρώματος. Είναι συμπυκνωμένη και ένας ψεκασμός τη βδομάδα αρκεί, εν αντιθέσει με το σπρέι που θέλει καθημερινό ψέκασμα.

Ø Αντηλιακό. Μην σας φαίνεται υπερβολή. Το χρειάζονται τα ανοιχτόχρωμα σκυλάκια, διότι οι μυτούλες μπορεί να πάθουν εγκαύματα.

Ø Βούρτσα. Τη χρειαζόμαστε οπωσδήποτε. Δεν είναι μόνο θέμα όμορφης εμφάνισης, αλλά και υγιεινής αφού με καθημερινό χτένισμα απομακρύνουμε τα …ύπουλα χόρτα που κολλούν στο τρίχωμα και μετατρέπονται σε άγανα αν μπουν στο δέρμα.

Ø Παιχνίδια. Δεν χρειάζεται να τα πάρετε μαζί σας όλα. Επιλέξτε τα αγαπημένα του. Προτιμήστε εκείνα που τον κρατούν απασχολημένο ώρα και εκείνα που θέλουν άπλα.

Πριν φύγουμε για διακοπές φροντίζουμε επιπλέον τα εξής:

Να κάνουμε ένα check up στον κτηνίατρό μας.

Να έχουμε εφοδιαστεί το τηλέφωνο του κτηνιάτρου που βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση από το κάμπινγκ που θα πάμε.

Να έχουμε μιλήσει με το κάμπινγκ για να είμαστε σίγουροι ότι δέχονται σκύλους, διότι κάποιοι μπορεί να έχουν ήδη πολλούς πελάτες που έχουν συντροφιά τα τετράποδά τους και να έχουμε κρεμάσει το «βαρελάκι» με τα στοιχεία μας στο περιλαίμιο του σκύλου μας.

«Οι σκύλοι ανακαλύπτουν σημεία τα οποία το πιο πιθανό είναι να μην τα προσέχαμε», εξηγούν χαρακτηριστικά οι γνώστες του κάμπινγκ. «Οι καινούριες μυρωδιές και η εξερεύνηση σε άλλες από τις συνηθισμένες τοποθεσίες αποτελούν τα καλύτερα δώρο διακοπών για τα τετράποδά σας», επισημαίνουν και συμβουλεύουν: «Αν είναι η πρώτη σας φορά, δώστε χρόνο στο σκύλο σας να προσαρμοστεί και στην αρχή τουλάχιστον αφήστε τον να ξεκουράζετε».

Μετά από αυτά, εμείς τι να πούμε; Μένει να ευχηθούμε μόνο «Καλές διακοπές».

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΓΑΒ"

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΗΝΗ! ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Σώστε τα ζώα από τα κτήνη!

Πόσος πόνος, φρίκη και αγωνία... χωρά στις αποσκευές ενός λεωφορείου των ΚΤΕΛ; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς (εκτός από κάποιες δύστυχες ψυχές), σχεδόν όλοι όμως μπορούν να υποπτευτούν... Εκτός από κάποιους οδηγούς!

Η καταγγελία που έφτασε στο «ΕΨΙΛΟΝ» από αναγνώστη της στήλης σοκάρει! Την Τρίτη 1 Ιουνίου ο Γιάννης Μουρτίκας πήγε στο ΚΤΕΛ του Κηφισού για να ταξιδέψει για το Αίγιο μαζί με το σκύλο του Μπούμπη.

Ένας αρσενικός γλυκύτατος σκυλάκος, φάτσας και όχι ράτσας. Για την ακρίβεια, μια υπέροχη διασταύρωση αρσενικού μπασέ (στο σώμα) με μουσουδίτσα λαμπραντόρ και μπεζ τρίχωμα. Τον είχε υιοθετήσει από τη δική μας φάρμα και είχαν περάσει σχεδόν έξι μήνες κοινής ζωής.

Λίγο πριν από τις 3.30 το απόγευμα ο κ. Μουρτίκας αντιμετώπισε την πρώτη δυσάρεστη έκπληξη. «Στις αποσκευές κατευθείαν» του είπε ο οδηγός, αναφερόμενος στον Μπούμπη. Και ας μην είχε ρωτήσει αν είχε πρόβλημα κάποιος από τους επιβάτες. Ο κ. Μουρτίκας αντέδρασε, αλλά ο οδηγός ήταν αμετάπιστος. Εγκλωβισμένος στις αποσκευές, σε έναν χώρο με απίστευτο θόρυβο, σκοτάδι και λιγοστό αέρα, ο Μπούμπης έκλαιγε ασταμάτητα μέχρι τον Ισθμό, όπου και έγινε στάση. Αλλά ακόμη και εκεί ο οδηγός αρνήθηκε να του ανοίξει για να του δώσει Πόπως ζήτησε ο Γιάννης ΜουρτίκαςΠ λίγο νερό.

Οταν φτάσανε στο Αίγιο, ο Μπούμπης ήταν νεκρός! Αλλά και αυτό γιʼ αυτούς τους κυρίους που θέλουν να λέγονται «άνθρωποι» ήταν φυσιολογικό.

«Δεν μου ζήτησαν ούτε συγγνώμη και αρνούνται ακόμη και σήμερα να μου ανακοινώσουν το όνομα του οδηγού» επισημαίνει ο Γ. Μουρτίκας. «Και, όπως έμαθα, το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί δυο βδομάδες πριν σε μια κοπέλα που ταξίδεψε από τα Μέγαρα στην Πάτρα» συμπληρώνει. Και επειδή οι διακοπές έχουν ξεκινήσει και τουλάχιστον όσοι σέβονται τη ζωή και τα ζώα δεν μπορούν να αφήσουν αυτό το έγκλημα να συνεχιστεί (και, μάλιστα, να μένει ατιμώρητο) προσέξτε! Μην αφήσετε κανέναν να κάνει κακό στους πιστούς μας φίλους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=182826

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΟΡΙΑ- ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Η αλληλεγγύη δεν έχει ανθρώπινα όρια

Eστησαν στην πλατεία σκουριασμένα βαρέλια για να δείξουν πώς ζουν οι περισσότεροι σκύλοι στην Κρήτη, κάρφωσαν σ’ αυτά φωτογραφίες κακοποιημένων ζώων και στις μεταλλικές αλυσίδες που κρέμονταν απ’ αυτά τοποθέτησαν συμβολικά τανάλιες. Κράτησαν πανό («Λευτεριά σε όσους είναι στα κλουβιά», «Ζητάμε εδώ και τώρα δράση!») και απέδειξαν ότι η «αλληλεγγύη δεν έχει ανθρώπινα όρια».

Με την υποστήριξη 130 φιλοζωικών σωματείων της χώρας, αλλά και μεγάλων φιλοζωικών οργανισμών της Ευρώπης, τα σωματεία της Κρήτης («Προστασία ζώων», «Φιλοζωική Κρήτης», «Ζωφόρος» και «Αλληλεγγύη») μαζί με ευαισθητοποιημένους πολίτες είπαν «όχι» στην κακοποίηση των ζώων και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση με δρώμενα στην πλατεία Αγοράς, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι έτοιμοι να προστατεύσουν τα ζώα από κάθε άνθρωπο που θεωρεί ότι μπορεί να τα κακοποιεί.

Θέλοντας να βάλουν ένα τέλος σ’ αυτήν τη μεγάλη ντροπή για την Κρήτη, και κατ’ επέκταση την Ελλάδα, έστειλαν το μήνυμα στους αρμόδιους πολιτειακούς παράγοντες πως «δεν θα ανεχθούν άλλες υποσχέσεις».

«Ο αμοραλισμός, η έλλειψη ήθους και ιδανικών έχουν φτάσει σε τόσο επικίνδυνα επίπεδα στην Ελλάδα, που θεωρούμε φυσιολογικό το να πυροβολούμε, να κρεμάμε ζώα ή να τους κόβουμε τα αφτιά. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει!» δήλωσε η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων, Νατάσα Μπομπολάκη.

Οι κακοποιήσεις δεν είναι πολλές μόνο στην Κρήτη. Απλώς, τα ζωοφιλικά σωματεία της Κρήτης δεν κρύβουν το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί. Αναδεικνύουν τα κρούσματα και τα γνωστοποιούν σε όλους. Ευτυχώς, το ίδιο κάνουν και άλλα σωματεία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ποιος δυσφημεί τελικά τη χώρα; Είναι αδιαμφισβήτητο: αυτοί που κακοποιούν τα ζώα. Ποιος συμβάλλει στη μείωση του τουρισμού; Οι ίδιοι! Δεν είναι τυχαίο πως ένας από τους 10 λόγους για τους οποίους πολλοί τουρίστες δεν θα ξαναέρθουν στην Ελλάδα είναι κι ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε τα ζώα. Και, παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ανώτερο είδος.

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=180390

Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΗΣ "ΕΥΤΥΧΙΑΣ"- ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

O Σωτήρης της «ευτυχίας»

«Πόσες μικρές ευτυχίες δεν κρύβει η καθημερινότητα... Ενα μαγιάτικο πρωινό να πεις “καλημέρα” στον ήλιο που ανεβαίνει. Ενα καλοκαιρινό βράδυ να ξαπλώσεις πλάι στη θάλασσα ν’ αφουγκραστείς το κύμα, την ώρα που βγαίνει το φεγγάρι. (...) Δυο παιδικά μάτια που σε κοιτάζουν μ’ εμπιστοσύνη. Ενα χάδι στα μαλλιά, από χέρι αγαπημένο. Ενα γατάκι στη χούφτα σου, που νιώθεις την καρδιά του να χτυπά».

Ενα βιβλίο χαρισμένο «σε όσους μετάλαβαν στα μάτια μιας αγαπημένης ύπαρξης την άφραστη επικοινωνία των συναισθημάτων και την κατάλαβαν»… Αφιε- ρωμένο σε έναν απρόσκλητο επισκέπτη που μπήκε στη ζωή μιας οικογένειας με δυο παιδιά, τον Σωτήρη...

Εναν γατούλη με γκρίζα μεγάλα ματάκια και ροζ μυτούλα, που βρέθηκε πεταμένος στ’ αγκάθια ενός οικοπέδου. Τον τάισαν με μπιμπερό, τον χάιδευαν και του έδιναν μηνύματα αγάπης, εμπιστοσύνης και ζωής. «Μετρώντας πάντα με μέτρο ανθρώπινο, έπρεπε να καταλάβω πολύ καλά ότι θα έχω σπίτι μου μωρό, που όσο θα ζει θα έχει την ανάγκη και τη φροντίδα μου. (...) Τα ζώα είναι ζωντανός οργανισμός. Δεν είναι ένα παιχνίδι, το έπαιξες, το βαρέθηκες, βάλ’ το στην άκρη»...

Ο Σωτήρης μεγάλωσε και έκανε την οικογένεια που τον υιοθέτησε να μπορέσει να «ξεκαθαρίσει το νόημα της λέξης “ευτυχία”»! Οσοι έχετε υιοθετήσει και μεγαλώσει σαν... παιδί μια μικρή τριχομπαλίτσα για να την κάνετε γάτα, θα δείτε πίσω απ’ αυτές τις γραμμές εικόνες της δική σας ζωής. Πόσοι δεν έχετε ακούσει τη φράση: «Να μαζέψουμε τ’ αποφάγια να τα... στείλουμε στην Αφρική, στα παιδάκια...» Πόσοι δεν έχετε μοιραστεί τις χαρές, τις λύπες, τη στοργή και τη φροντίδα με τον δικό σας... Σωτήρη; Αν η ψυχή σας είναι ανοιχτή για να χωράει όλα τα πλάσματα της φύσης, διαβάστε το. Αξίζει!

• Kατερίνα Σχιζονίκα, Tι να θυμηθώ… δεν θα ξεχάσω, εκδ. Kαλέντης, 306 σελ., 16

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=180391