Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

"Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΕΝΟΧΗ"- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

"Η αδράνεια είναι συννενοχή"

Δημόσιο κάλεσμα στους αρμόδιους φορείς της Κρήτης να καθίσουν στο τραπέζι και να βρουν τρόπους για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων απευθύνουν τα φιλοζωικά σωματεία του νησιού.

Με ανακοίνωσή τους -μετά και το μπαράζ φρικτών εγκλημάτων σε βάρος αθώων πλασμάτων την εβδομάδα που πέρασε- τούς καλούν «να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», να εφαρμόσουν το νόμο και να βάλουν ένα τέλος στις εκατοντάδες κακοποιήσεις «ενεργητικής και παθητικής μορφής». Παράλληλα τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων του νησιού εξαπολύουν πυρά τόσο κατά της παλαιάς όσο και κατά της νέας δημοτικής αρχής, που –όπως καταγγέλλουν- παρακολουθεί «απαθής» και «αδρανής» το έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια στην Κρήτη σε βάρος των ζώων και τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα.

Τα φριχτά περιστατικά, που αποκαλύφθηκαν στο νησί, την εβδομάδα που πέρασε, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η κτηνωδία είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό….

* Στο Λασίθι, ένας αδέσποτος σκύλος βρήκε τραγικό θάνατο από τα χέρια αρρωστημένων ανθρωποειδών, που αποφάσισαν να τον απαγχονίσουν σε δένδρο και συγκεκριμένα στον αυλή εξοχικής κατοικίας.

* Στις Γούβες Ηρακλείου, 17 ζώα βρέθηκαν δηλητηριασμένα, στον χώρο της αμερικάνικης βάσης.

* Στο Λασίθι, άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε ένα άλλο αθώο πλάσμα.

Για την πρώτη περίπτωση, τα μέλη των φιλοζωικών συλλόγων ήρθαν σε επικοινωνία με το Αστυνομικό Τμήμα της Νεάπολης Λασιθίου, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

Ενέργειες οι οποίες –όπως τους ανέφερε η ιδιοκτήτρια του εξοχικού δεν έγιναν- επειδή «οι αστυνομικοί αδράνησαν και αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αυτεπάγγελτη μήνυση κατά παντός υπαιτίου» και να ξεκινήσουν την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Όσον αφορά στις δεκάδες δηλητηριάσεις, έχει ειδοποιηθεί ήδη το υπουργείο Τουρισμού, από τους αλλοδαπούς τουρίστες που τα εντόπισαν νεκρά. Εικάζεται μάλιστα ότι τα ζώα που έχουν δολοφονηθεί με αυτόν τον τρόπο ξεπερνούν τα 17, δεδομένου ότι πολλά αγνοούνται.

Ενώ για το έγκλημα με πυροβολισμό, η έρευνα των φιλοζωικών σωματείων βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να προχωρήσουν στις

κατάλληλες νομικές ενέργειες.

Οι δηλητηριάσεις ζώων στην Κρήτη, καθώς και στην υπόλοιπη χώρα, έχει προκαλέσει για πολλοστή φορά έντονο προβληματισμό, καθώς τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 108 Ζωοφιλικών Σωματείων δεν κατάφεραν να πείσουν την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη, σε πρόσφατη συνάντησή τους, «να δίνονται τα φυτικά φάρμακα μόνο με συνταγογράφηση».


ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=243440

Δεν υπάρχουν σχόλια: