Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΓΑΤΕΣ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Iστορίες με γάτες

«Το γατούλι, μέσα από την τρύπα του μαντρότοιχου όπου είχε ζαρώσει, είδε το κορίτσι με τα καταπράσινα μάτια. (...) – Τι όμορφο γατάκι! είπε και το πήρε στην αγκαλιά του. Το γατούλι δεν πρόβαλε καμιά αντίσταση. Αφέθηκε ευχαριστημένο στα χέρια του κοριτσιού. Αρχισε μάλιστα να κάνει και «γουρ... γουρ...». «Κοίτα που θυμάμαι να κάνω γουρ γουρ...» απόρησε. Από τη μέρα που είχε χάσει τη μάνα του κι όλοι οι άνθρωποι της γειτονιάς το είχαν του κλότσου και του μπάτσου, είχε ξεχάσει να γουργουρίζει. Καθόταν όλη μέρα άφωνο και πεινασμένο στην τρύπα του και μόνο το βράδυ έτρεχε αθόρυβα μέχρι τον κοντινό σκουπιδοντενεκέ, μήπως και βρει κάτι να φάει».

Και κάπως έτσι άρχισαν όλα. Πρωταγωνίστριες του βιβλίου της Ηρώς Παπαμόσχου, η Κοκόνα, «που από γατί αδέσποτο και πεινασμένο μεταμορφώνεται σε γάτα με απίθανα προσόντα», και η Κορίνα, το κορίτσι που εμπιστεύτηκε το γατάκι για να του προσφέρει τη μοναδική τετράποδη φιλία του.

«Μέσα σε μια ατμόσφαιρα τρυφερότητας η Κοκόνα μεγαλώνει, καλλιεργεί το μυαλό και την εξυπνάδα της, αγαπάει κι αγαπιέται, κρίνει και κρίνεται, ενώ συγχρόνως μπλέκεται σε μια τρελή περιπέτεια με λογιών λογιών σοβαρά και κωμικά απρόοπτα».

Σαν αυτό που συνέβη όταν η Κοκόνα άκουσε τον μπαμπά να φωνάζει συγχυσμένος «Ζώον...» την Κορίνα και κατάλαβε «τη σημασία που έδινε σ’ αυτή τη λέξη». Ως άλλο θηρίο «(...) Σκαρφάλωσε μπαρουτιασμένη στα γόνατά του και του τα 'ψαλε για τα καλά. –Κι εγώ ζωάκι είμαι! φώναξε, μα σίγουρα δεν είμαι βλάκας. Γιατί μου φαίνεται πως κάτι τέτοιο έχεις στο νου, όταν φωνάζεις την Κορίνα "ζώον". Ντροπή!»

Η πανέξυπνη τετράποδη έκανε τον μπαμπά να μην ξαναφωνάξει την κόρη του «ζωάκι». «Μια μέρα όμως που είχε κάνει μια από τις πολλές εξυπνάδες της, ο μπαμπάς στάθηκε μπροστά της, την κοίταξε στα μάτια και της είπε με μεγάλη σοβαρότητα: –Ανθρωπάκι μου εσύ... Κι η Κοκόνα δεν ήξερε αν έπρεπε να χαρεί ή να θυμώσει».

Το Πέρασμα της γάτας» (τιμήθηκε με βραβείο από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) είναι «μια ιστορία τρυφερή, γραμμένη με κέφι και χιούμορ, που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους». Θα σας συγκινήσει.



Hρώ Παπαμόσχου,

«Tο πέρασμα της γάτας»,

εκδόσεις Πατάκη,

σελ. 128, τιμή 6 ευρώ ­

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=281824

Δεν υπάρχουν σχόλια: