Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

ΟΤΑΝ Η ΓΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Oταν η γάτα είναι μούσα

«Η Κάλη ξεκινάει κακόκεφη τη μέρα της, γιατί έχει χάσει τη μία της γάτα, την Πολύμνια. Μα πού μπορεί να έχει πάει; Τι σχέση μπορεί να έχει με την εξαφάνισή της ο διάσημος ηθοποιός Χάρης Μελίδης; Η παρέα με τα όλα της απορεί, αναρωτιέται. Μα μπορεί μια γάτα να γίνει φίρμα;»

Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Η Κάλη είναι «σαν καλή νεράιδα. Ευαίσθητη, ευφάνταστη, ιδιόρρυθμη, τρυφερή με τα ζώα και τη φύση (...)». Η Αθηνά είναι «το αγοροκόριτσο», «συμμαθήτρια της Κάλης» και ο Σπύρος, ο μεγαλύτερος αδελφός της. Στην παρέα είναι οι: Θανάσης, Θεμιστοκλής, Ευριπίδης, Ηλίας, Χρίστος Αλεξίου (μπαμπάς της Κάλης), Θεοδώρα και Αγλαΐα (θείες της Κάλης), η Σούλα «φανατική θαυμάστρια του Χάρη Μελίδη», ο Μπένι και η Πολύμνια, μία από τις 9 γάτες της Κάλης.

Ας σταθούμε, όμως, στους τελευταίους· ο Μπένι είναι: «Ο επαγγελματίας. Ο αριστοκράτης Δαλματίας είναι σοβαρός, υπομονετικός και πειθαρχημένος. Μολονότι σκύλος, έχει περισσότερους συνεργάτες παρά φίλους, επειδή ασκεί, και μάλιστα με επιτυχία, το ίδιο επάγγελμα με το αφεντικό του, το Χάρη Μελίδη, βγάζοντάς τον ασπροπρόσωπο». Η Πολύμνια είναι μια γάτα:«Κατάλευκη κι απρόβλεπτη. Την κοπανάει από το σπίτι για να αλητέψει λιγάκι και βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος των διαφημιστών. Από τη μία είναι ανίδεη κι από την άλλη αδιαφορεί για τους αυστηρούς κανόνες του γυρίσματος μιας διαφημιστικής ταινίας. Τα πάει όμως περίφημα και το απολαμβάνει, καθώς την οδηγεί το γατίσιο ένστικτό της και την ευνοεί η τύχη του πρωτάρη (...). Με άλλα λόγια, αποδεικνύεται “γάτα με πέταλα” από κάθε άποψη».

Αν υπάρχουν άλλοι; Ασφαλώς! Ο σκηνοθέτης, η διευθύντρια παραγωγής, ο Λάκης ο μακιγιέρ, η Τζίνα, η κοντούλα βοηθός σκηνοθέτη, και η εκπαιδεύτρια των γατιών, η οποία «(...) δουλεύει με βάση την αρχή ότι οι γάτες δεν πείθονται, δελεάζονται όμως και ξεγελιούνται για λίγο με συμφέρουσες προσφορές».

Θέλετε να σας πούμε κι άλλα; «Είναι παιδιά σαν και εμάς. Εχουν φίλους, γονείς, δασκάλους. (...) Ζουν στην πόλη, αλλά παλεύουν ενάντια στην απομόνωση. Χαίρονται και πικραίνονται, γνωρίζουν τον εαυτό τους και τους άλλους, και είναι μια αχτύπητη παρέα με τα όλα της».



Λένα Mακρή,

«H Πολύμνια γίνεται φίρμα»,

εκδόσεις Kέδρος,

σελ. 77, τιμή 6 ­ ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=285799

Δεν υπάρχουν σχόλια: