Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

"ΟΧΙ" ΛΕΕΙ Η ΑΝΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥΣ - ΜΑΣΚΟΤ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


«Όχι» λέει η ΑΝΙΜΑ στους πελεκάνους-μασκότ

Την παρέμβαση της πολιτείας ζητάει ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής «ANIMA» για να μπει επιτέλους ένα τέλος στην αιχμαλωσία των πελεκάνων.

Πηγή: Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής "ΑΝΙΜΑ" Πηγή: Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής "ΑΝΙΜΑ"
Μετά το νέο κρούσμα με τον ροδοπελεκάνο (Pelecanus onocrotalus), που έφτασε στην "ΑΝΙΜΑ" σε κακή κατάσταση, από τη Γεωργιούπολη Χανίων, ο σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ζητά από την πολιτεία να αρχίσει να παρεμβαίνει "όπου υπάρχουν τέτοια πουλιά σε αιχμαλωσία", διευκρινίζοντας ότι "αιχμαλωσία είναι να μην μπορείς να γυρίσεις σπίτι σου".

"Όσο και να τα αγαπάει ο κόσμος και να αποτελούν ατραξιόν για τους τουρίστες, οι ροδοπελεκάνοι είναι πάντα εκτεθειμένοι στους κακοπροαίρετους, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, και πολύ συχνά έχουν κακό τέλος…", επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου, που περιθάλπτουν το πουλί για λογαριασμό του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Αγριων Ζώων "Αλκυόνη".

Ο πελεκάνος ζούσε τα τελευταία δυο χρόνια στη Γεωργιούπολη Χανίων χάρη στους ψαράδες που τον τάιζαν. Ωστόσο, η εξημέρωσή του πουλιού με τους ανθρώπους δεν του βγήκε σε καλό, αφού -σύμφωνα με τις πληροφορίες των μελών της ΑΝΙΜΑ- "κάποιοι ανόητοι του έδωσαν αλκοόλ".

"Το πουλί σώθηκε χάρη στη γρήγορη παρέμβαση ανθρώπων του Δήμου Αποκορώνου και του Λιμενικού Σταθμού Γεωργιούπολης και παρελήφθη από την ΑΝΙΜΑ. Μόλις συνέλθει θα σταλεί στην "Αλκυόνη", επισημαίνουν τα μέλη του Συλλόγου και ξεκαθαρίζουν: "Αν φτάσει να μπορεί να απελευθερωθεί, αυτό θα γίνει σε κάποιον υγρότοπο της Βόρειας Ελλάδας, όπου θα συναντήσει κι άλλους ροδοπελεκάνους και θα μπορέσει να ζήσει φυσιολογικά".
ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=298110

ΓΑΒ STORIES - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Γαβ stories

«Στο κείμενο που ακολουθεί άλλοι από τους ήρωες έχουνε τέσσερα και άλλοι δυο πόδια· οι λόγοι που πήρε τον τίτλο Κυνική Ιστορία είναι πολλοί και θα το αντιληφθούν καλύτερα όσοι αντέξουν να το διαβάσουν όλο. Προς το παρόν νομίζω πως αρκεί να πούμε ότι, αφού ζυγίσαμε τα δεδομένα, καταλήξαμε πως κι εδώ ισχύει το γνωστό τοις πάσι αξίωμα πως “όταν κάποιος έχει περισσότερα από κάποιον άλλον είναι ανώτερός του”».

Αν, παραδείγματος χάριν, εγώ έχω τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κι εσείς έχετε μόνο δυο, ε, όπως και να το κάνουμε, είμαι ανώτερός σας! Κατά συνέπειαν οι έχοντες τέσσερα πόδια είναι σε καλύτερη θέση –ένα σκαλί πιο πάνω κοινωνικά– από τους έχοντες δυο, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα χρήματα. Ηλίου φαεινότερον. Συνεπώς: Κυνική Ιστορία».

Σας άρεσε η εξήγηση της Ισμήνης Καπάνταη; Εμάς ναι. Ας συστηθούμε όμως τους πρωταγωνιστές αυτής της ...κυνικής ιστορίας: Ο Eυμένης, είναι ένα αρσενικό φοξ τεριέ, «σπάνιας ομορφιάς. Ευθυτενής, τρίχρωμος, με την ουρά του πάνοντε υψωμένη, γενναίος σε βαθμός βλακείας και γενικά όχι ιδιαίτερα έξυπνος. Συναισθηματικός, επιδειξιμανής (αλλά όχι επιδειξίας) με απλωμένο το ζωνάρι του διαρκώς για καβγά και ιδιαίτερα υπερήφανος για την αγγλοσαξονική του καταγωγή».

Η Iππολύτη, φοξ τεριέ, θηλυκό· «(...) όχι τόσο ωραίο σαν τον Εύμενη (είναι ελαφρώς χαμηλοπόδαρη, μπασοκώλα, και, δυστυχώς, με αφτιά ορτσωμένα – τα αφτιά των φοξ τεριέ πρέπει να τσακίζουν ελαφρώς), η εμφάνιση όμως είναι, ίσως, και το μόνο σημείο στο οποίο υστερεί σε σύγκριση με το ταίρι της. Σπάνιας ευφυΐας και θηριώδους, στην κυριολεξία, αγριότητος, δεν διστάζει να επιτίθεται, αν και μικρά το δέμας η ίδια, σε οτιδήποτε κινείται, αδιακρίτως μεγέθους (...)».

Ο Κίτσος «ή μάλλον το φάντασμα του Κίτσου, γιατί δυστυχώς αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτο κόσμο σχεδόν στην αρχή της ιστορίας μας, θύμα τροχαίου σε κάποια από τις αλήτικες βραδινές εξορμήσεις του, κάτι περίπου σαν το φάντασμα του πατέρα του Αμλετ, προς το σκυλήσιο όμως. Κόπρος, μαύρος (...) ως προς τη μορφή (κάτι ανάμεσα σε γκέκα 70% και σέτερ 30%) (...)».

Η Κυρία Κασσάνδρα, «homo sapiens, θηλυκό». Αλλα δεν σας λέμε. Διαβάστε το!

Iσμήνη Καπάνταη, «Κυνική ιστορία»,
εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 232, τιμή 14 ­ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=298103

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΑΔΕΣΠΟΤΟ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Καταγγελία: Αστυνομικός απείλησε να πυροβολήσει αδέσποτο

Ο παραθεριστής- γείτονας φώναξε την Αστυνομία για να της υποβάλλει μήνυση επειδή φροντίζει ένα αδέσποτο έξω από την πόρτα του σπιτιού της. Οι αστυνομικοί έσπευσαν, ως όφειλαν, στο Πόρτο Ράφτη, αλλά αντί να της δώσουν συγχαρητήρια που κάνει τη δουλειά του Δήμου, έχει στειρώσει το ζώο, το έχει πάει στον κτηνίατρο και όλα αυτά τα έχει πληρώσει από την τσέπη της, της είπαν: «ή σταματάς να ταΐζεις το αδέσποτο ή το πυροβολούμε»! Για την ακρίβεια ο ένας από τους δυο.

«Εταξαν», όπως καταγγέλλει η γυναίκα που το φροντίζει στο enet.gr, «έναν βέβαιο θάνατο» στη σκυλίτσα που σίγουρα δεν επέλεξε να βρεθεί στους δρόμους από τον Δεκέμβριο του 2010, ούτε να περάσει όσα έχει περάσει.

Φυσικά όταν η καταγγέλλουσα –τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του enet.gr- παρακάλεσε τους αστυνομικούς να της δείξουν το νόμο που «απαγορεύει τη φιλοζωία» και «γενικά τη φροντίδα ενός αδέσποτου και τη σίτισή του», δεν είχαν να της επιδείξουν κάτι σχετικό.

Η σκυλίτσα χαρίζεται. Είναι σχεδόν ενός έτους, υγιής και είναι βέβαιο πως θα βρει ένα καλό σπίτι δεδομένου ότι έχει ανθρώπους στη γειτονιά που τη φροντίζουν και την αγαπούν. Αν ενδιαφέρεστε να την υιοθετήσετε επικοινωνήστε με το e-mail της "Φάρμας των ζώων" (farma@enet.gr).

Αυτό που δεν είναι καθόλου σίγουρο είναι αν οι άνθρωποι αυτοί, που υποτίθεται πως υπερασπίζονται το νόμο, τον γνωρίζουν. Το περιστατικό, που περιελάμβανε και άλλες …ωραίες προτάσεις από την πλευρά των οργάνων της τάξης, όπως «δέσ’το έξω από το σπίτι σου» ή «μην το ταΐζεις για να φύγει», σημειώθηκε κατά τις 11 το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Μια Ένορκη Διοικητική Εξέταση σε βάρος των αστυνομικών του συγκεκριμένου πληρώματος περιπολικού είναι το λιγότερο που οφείλει να κάνει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Διαφορετικά τι νόημα έχει η εγκύκλιος -που εστάλη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας- για την προστασία των ζώων και την εξέταση κάθε πληροφορίας που αφορά σε βασανισμό ή θανάτωση ζώου, αν οι απειλές προέρχονται –σύμφωνα με την καταγγελία- από τους ίδιους τους αστυνομικούς.


ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el&id=296995

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΘΡΙΛΕΡ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΓΑΤΕΣ! - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Θρίλερ για πολύ γάτες!

«(...) Μέσα από το μεγάλο σπίτι που βρισκόταν ψηλά, στη νότια πλαγιά του λόφου Ελίκωπα, στον αριθμό 8 της οδού Πέρα Κότας, ακούγονταν θρηνητικά και άγρια νιαουρίσματα. Ακούγονταν ποδοβολητά στις σκάλες, θόρυβοι από αντικείμενα που πέφτανε, γυαλιά που σπάγανε, σουρσίματα και κοπανήματα συρταριών και πόρτας που κλείνανε με κρότο. Δέκα λεπτά νωρίτερα, δυο μεγαλόσωμοι άντρες με τα πρόσωπά τους καλυμμένα με μαύρες γυναικείες νάιλον κάλτσες είχαν μπει στον κήπο κι από κει στην πόρτα της κουζίνας. Είχαν ανέβει στον πρώτο όροφο και, εισβάλοντας με τα όπλα τους προτεταμένα στο κεντρικό υπνοδωμάτιο του ορόφου, είχαν ακινητοποιήσει την αδύνατη ηλικιωμένη γυναίκα που καθόταν και διάβαζε στην πολυθρόνα της (...). Μπαίνοντας σ’ ένα άλλο υπνοδωμάτιο είχαν δέσει και φιμώσει το παιδί που βρήκαν να κοιμάται εκεί (...)».

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Πιοζ Νάμε ζούσε «μια ήρεμη ζωή στο σπίτι της καλής του θείας κοντά στη θάλασσα, παρέα με πέντε γάτες. Ομως, λίγες μέρες πριν κλείσει τα οκτώ του χρόνια, κάποιοι τον απαγάγουν και τον μεταφέρουν σε ένα έρημο νησί». Οντας αρκετά ξύπνιος ο μικρός ήρωας του Κώστα Α. Μαρκή καταφέρνει να ξεφύγει από τους απαγωγείς του, αλλά μόλις ελευθερώνεται, αντιλαμβάνεται πως θα χρειαστεί να απαντήσει σ’ ένα σωρό ερωτήματα μέχρι τη σημαδιακή ημέρα των γενεθλίων του».

«Ποιος οργάνωσε την απαγωγή του και γιατί ; Ποιο τρομερό μυστικό σημαδεύει τη ζωή του; Τι είναι αυτό που όλοι του κρύβουν με σιωπές και μισόλογα; Τι υπάρχει μέσα στο σφραγισμένο πηγάδι, στον πανέμορφο κήπο του Ρόδινου Σπιτικού, και γιατί αγριεύουν οι πέντε γάτες όποτε βρεθούν εκεί κοντά; Ποιοι είναι οι φίλοι του και γιατί μοιάζουν τόσο με εχθρούς;»

«Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες», που τον συντροφεύουν παντού και πάντα «μάς ταξιδεύουν σε μια απίθανη περιπέτεια λύτρωσης και αυτογνωσίας», που διαθέτει «πολύ χιούμορ, αρχαία μαγεία, μπόλικη δόση φαντασίας, δράση, αγωνία και οικολογικές ευαισθησίες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο οπισθόφυλλο, αλλά και πλούσια γλώσσα, συναίσθημα και πλοκή με ανατροπές.

Το βιβλίο έχει τιμηθεί με τον έπαινο κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου. Και αυτό δεν είναι τυχαίο.



Κώστας Α. Μακρής, «Ο Πιοζ Νάμε και οι πέντε γάτες»,

εκδόσεις Πατάκη, σελ. 511,

τιμή 15,79 ­ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=296361

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΣΠΙΤΟΓΑΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ!- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΣΠΙΤΟΓΑΤΟΣ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑ!- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


ΚΕΙΜΕΝΟ : ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ



Νιώθετε απίστευτες τύψεις, επειδή θεωρείτε οτι η γατούλα σας δεν μπορεί να κάνει στο διαμέρισμα όλα όσα θα έκανε αν ζούσατε σε ένα σπίτι με κήπο; Μα ποιος είπε οτι δεν μπορεί;

Στο χέρι μας είναι να κάνουμε το διαμέρισμά μας φιλικό για τη γάτα μας και το περιβάλλον τέτοιο, ώστε να μπορεί να ξεδιπλώνει το αιλουροειδές με με ευκολία τα φυσικά του ταλέντα.





-Σκαρφάλωμα. Δεν υπάρχει γάτα που να μην το λατρεύει! Και επειδή ούτε το "δέντρο της γάτας" όπως ονομάζεται, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σκαρφάλωμα σε ένα φυσικό δέντρο με πολλά κλαριά, πρέπει να φροντίσουμε γι'αυτό. Ράφια σε διαφορετικά ύψη και ελεύθερα - άδεια σημεία στα υπάρχοντα έπιπλα μετατρέπονται σε αυτοσχέδια...μπαλκόνια και δίνουν τη δηνατότητα στη γάτα μας να σκαρφαλώνει και να εξασκείται.

Τα ψηλά "μπαλκόνια" δεν της δίνουν μόνο την ευκαιρία να παρατηρεί από ψηλά, αλλά της παρέχουν παράλληλα έναν ασφαλή προσωπικό χώρο, από τον οποίο μπορεί να συλλέγει τις πληροφορίες της, να βλέπει, να ακούει και να μυρίζει, και να τις επεξεργάζεται στη συνέχεια με ηρεμία.

Γι' αυτό και τα προτιμά προκειμένου να κοιμάται, να ξαπλώνει και να παρακολουθεί τα πάντα χωρίς να μπορούν να την πλησιάσουν τα υπόλοιπα μέλη ή κατοικίδια της οικογένειας. Να είστε σίγουροι ότι θα εκτιμήσει πολύ ένα αφράτο μαξιλάρι ή μια μαλακιά κουβέρτα. Τοποθετήστε τα εκεί, ώστε να μπορεί να κάθεται σαν βασίλισσα στο ράφι με θέα. Προκειμένου να την ευχαριστήσετε περισσότερο, φροντίστε το αυτοσχέδιο αυτό μπαλκόνι να έχει θέα έξω από το παράθυρο.

Για να της προσφέρετε ατέλειωτες ώρες απασχόλησης και να της κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον, τοποθετήστε έξω από το παράθυρο γλάστρες με φυτά. Οι πεταλούδες και τα άλλα έντομα που τα φυτά θα προσελκύουν, θα είναι για τη γάτα μας ό,τι είναι για μας η θέα στην θάλασσα.

Αν, παρ' όλα αυτά, την δείτε να προτιμά άλλο σημείο για να παρατηρεί και να...στοχάζεται, μην τη ζορίσετε. Παρακολουθήστε την απλώς κι εκείνη θα σας μαρτυρήσει πιο είναι το δικό της αγαπημένο σημείο. Μόλις σας οδηγήσει εκεί, δοκιμάστε να βάλετε το μαξιλάρι ή την κουβέρτα. Αν δείτε οτι αλλάζει σημείο, απλώς αφαιρέστε τα. Εκείνη ξέρει καλύτερα τι προτιμά.





-Παιχνίδι. Αν είστε λάτρης του "φτιάξ' το μόνος σου", πάρτε πετονιά ψαρέματος και κρεμάστε σ'αυτήν παιχνίδια. Τοποθετήστε τα σε διάφορα σημεία και αφήστε την γάτα σας να απολαύσει το παιχνίδι με τα εκκρεμή.

Αν πάλι τα θέλετε έτοιμα, προμηθευτείτε από το εμπόριο τα φοβερά λούτρινα παιχνίδια που κρέμονται από λάστιχα, τα οποία τα κάνουν να ταλαντεύονται και να παράγουν ήχους - δυο παράμετροι που ξετρελαίνουν τις γάτες.

Κρυμμένη ξηρά τροφή σε μπάλες ή χωνιά που στριφογυρίζουν θα βοηθήσει το ένστικτο του κυνηγιού που κρύβει μέσα της. Γεμίστε τα με λιχουδιές, στριφογυρίστε τα και αφήστε της στο δάπεδο διάφορα...νόστιμα παιχνίδια τις ώρες που απουσιάζετε, για να βρει διέξοδο το κυνηγητικό της ένστιτκο και να μη βαρεθεί στιγμή.





-Προσωπικός χώρος. Είναι δικός της και είναι απαραβίαστος. Ξεκινήστε στην αρχή με κάτι μικρό, όπως ένα κλουβάκι, ώστε να μπορεί να τον ελέγξει γρήγορα και να νιώσει οτι έχει τον έλεγχό του. Μόλις εξοικιωθεί μ'αυτόν, δώστε στην γάτα σας την ευκαιρία σταδιακά να γνωρίσει και τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Φροντίστε ο προσωπικός της χώρος να μη βρίσκεται κοντά σε συσκευές που κάνουν θόρυβο και να είναι σε ήρεμο σημείο.





πηγή: Η Φάρμα των Ζώων - Περιοδικό "Ε", Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΧΝΟΥΔΩΤΟ ΝΟΥΑΡ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Xνουδωτό νουάρ

«Εκείνη τη μέρα το νέο έσκασε στο δάσος σαν βόμβα: “Η δεσποινίς Ντόροθυ Σνοτ εξαφανίστηκε!”. Μέσα σ' ένα λεπτό όλοι μιλούσαν γι' αυτό. Κι ήταν επόμενο – η Ντόροθυ Σνοτ ήταν η πιο γνωστή κι η πιο αγαπητή κάμπια σ’ ολόκληρο το δάσος. Το σπίτι της ήταν μια πελώρια βελανιδιά με δυο χιλιάδες βελανίδια(...)».

«(...) Η πιο πλούσια και συνάμα η πιο αγαπητή κάμπια σε ολόκληρο το δάσος εξαφανίστηκε από τη βελανιδιά της! Σύμπτωση; Απαγωγή; Ή κάτι χειρότερο; Ο μόνος που μπορεί να λύσει το μυστήριο είναι ο Κορνήλιος Κρικ, ο διασημότερος σκίουρος ντετέκτιβ όλου του δάσους. Iσως κι όλου του κόσμου. Κι η αναζήτηση ξεκινά...».

«(...) ο Κορνήλιος ξύπνησε φουριόζος. Είχε πολλές δουλειές να κάνει. Επρεπε να πάει στο δάσος και να συγκεντρώσει πληροφορίες από τα ζώα. Βέβαια, είχε ήδη πολλά στοιχεία - το ημερολόγιο, που έλεγε για το βάτραχο και τις νυχτερίδες, όπως και τον Εντουάρντ Ζίλλυ, τον τζίτζικα που είχαν πιάσει να τραγουδά κάτω απ'το παράθυρό της Ντόροθυ. Ομως κάτι του έλεγε πως η έρευνα δεν είχε τελειώσει. Ηθελε να ψάξει κι άλλο, ώστε, όταν θα αποφάσιζε για τον ένοχο, να είναι σίγουρος. Γιατί δεν είναι σωστό να κατηγορείς κάποιον για μια απαγωγή, έτσι στα τυφλά (...)».

Θα τα καταφέρει ο πολυβραβευμένος σκίουρος ντετέκτιβ και η πυγολαμπίδα βοηθός του Μάρθα να λύσουν το μυστήριο; Ο διάσημος Κορνή-

λιος Κρικ, το «παιδί» του Πέτρου Χατζόπουλου, δεν είναι ένας τυχαίος σκίουρος. Αγαπήθηκε πολύ «τόσο από τα παιδιά, όσο κι από ανθρώπους που έχουν ακόμη παιδική ψυχή» –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας– και τιμήθηκε και με το κρατικό βιβλίο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου και με το βραβείο κύκλου του ελληνικού παιδικού βιβλίου.

Αλλωστε «Η εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ» είναι η πρώτη από τις πολλές τους περιπέτειες. Ο δαιμόνιος σκίουρος ντετέκτιβ θα επισκεφθεί τον «Στοιχειωμένο πύργο της Ούρσουλα ντε Φλαφ», «Το καταραμένο περιδέραιο της Νιαουφερτίτης» και θα κληθεί να εξιχνιάσει και το «Εγκλημα στο Τούνδρα Εξπρές», που το φθινόπωρο του 2010 ξεκίνησε να παίζεται και σε θεατρική παράσταση.



Πέτρος Χατζόπουλος, «H εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ»,

εκδόσεις Πατάκη, σελ. 167, τιμή 7,25 ­ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=294039

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Εδωσαν άλλο σχέδιο νόμου για τα ζώα! - Των ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Εδωσαν άλλο σχέδιο νόμου για τα ζώα!
Των ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ

Το μπάχαλο που επικρατεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποκαλύφθηκε από το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια, αφού από την περασμένη Τετάρτη κυκλοφορεί, αναλύεται και κατηγορείται, χωρίς να είναι τελικά αυτό που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο!

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι αν δεν είχαν εξοργιστεί οι φιλοζωικές οργανώσεις με αρκετές διατάξεις του, ουδείς θα έπαιρνε χαμπάρι! Γέννησε, όμως, και πληθώρα ερωτημάτων, για το αν ήταν σκοπούμενη ή όχι η προώθηση του προηγούμενου αντί του νέου νομοσχεδίου.

Την περασμένη Τετάρτη έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς. Ηταν διαφοροποιημένο από το αρχικό, που είχε αναρτηθεί στη διαβούλευση. Περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, διατάξεις για μεταφορά αδέσποτων σε ταξί, διατηρούσε τις ισχύουσες διατάξεις, για μέχρι δύο κατοικίδια στα διαμερίσματα, ανεξάρτητα αν το προβλέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας ή όχι, κι επέτρεπε τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις κατήγγειλαν πως το νέο νομοσχέδιο οδηγεί στην εκμετάλλευση των ζώων από συμφέροντα, ενώ δημιουργεί προβληματικές καταστάσεις για τα αδέσποτα, αφού ελάχιστοι δήμοι διαθέτουν υποδομές.

Αντιπροσωπεία φιλοζωικών οργανώσεων συναντήθηκε χθες το πρωί με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα και τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη και συμφωνήθηκε να καταθέσουν τις προτάσεις τους ώς την Παρασκευή.

Στις 2.00 μ.μ. φιλοζωικές οργανώσεις έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο απογοητευτικό. Κατήγγειλαν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για «εσκεμμένη και συνειδητή παραπληροφόρηση των εκάστοτε ηγεσιών».

Αργότερα, έφτασε δελτίο Τύπου για τη συνάντηση του υφυπουργού Γ. Δριβελέγκα με εκπροσώπους φιλοζωικών οργανώσεων. Ακολούθως, φιλόζωοι ειδοποίησαν «ότι το σχέδιο νόμου δεν είναι τελικά αυτό που παρέδωσε η απερχόμενη υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη αλλά κάποιο άλλο».

Η «Ε» επικοινώνησε με τη Μιλένα Αποστολάκη, η οποία ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο, που είχε παραδώσει, είχε ενσωματώσει προτάσεις και από τη διαβούλευση, αλλά δεν γνωρίζει τι συνέβη και δόθηκε άλλο στη δημοσιότητα.

Στις 7.02 ήρθε η ορθή επανάληψη του νομοσχεδίου, το οποίο ήταν εμφανώς διαφοροποιημένο από το προηγούμενο. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι επιτρέπονται μέχρι 2 κατοικίδια, όπου ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν επιτρέπει κανένα, ενώ το αφήνει ανοιχτό στους ενδιαφερόμενους όπου δεν τίθεται περιορισμός. Απαγορεύει ρητά τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις. Προβλέπει πρόστιμο για όσους κατόχους δεν μαζεύουν τις ακαθαρσίες των κατοικιδίων τους, εκτός αν ο σκύλος είναι οδηγός.

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μας ανέφεραν ότι κατά λάθος στάλθηκε σε μερικούς δημοσιογράφους το νέο νομοσχέδιο και σε άλλους το προηγούμενο.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=13/07/2011&id=292848

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Νέο νομοσχέδιο ή κανένα νομοσχέδιο, τονίζουν φιλοζωϊκοί φορείς - Απο την Αργυρω Κ. Μωρου


Νέο νομοσχέδιο ή κανένα νομοσχέδιο, τονίζουν φιλοζωϊκοί φορείς

Αν τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων της χώρας μπορούσαν να ζητήσουν μια χάρη από τα αδέσποτα που έχουν περιθάλψει, θα ήταν η εξής: Να χρησιμοποιήσουν τα νύχια και τα δόντια τους απέναντι σε όσους ευθύνονται για τον προς ψήφιση νέο νόμο, ο οποίος -όπως καταγγέλλουν- δεν προστατεύει τα ίδια τα ζώα, αλλά «την εκμετάλλευση τους, τα συμφέροντα και την κερδοσκοπία».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν σήμερα, τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς, με φόντο ένα πανό: "Ριζική βελτίωση, αλλιώς απόσυρση του νομοσχεδίου", οι εκπρόσωποι των περισσότερων φιλοζωικών σωματείων της χώρας, ξεκαθάρισαν πως δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω.

Κατήγγειλαν ευθέως τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για "εσκεμμένη" και "συνειδητή παραπληροφόρηση" στις εκάστοτε ηγεσίες και κάλεσαν πρωθυπουργό και βουλευτές να "ενεργήσουν υπεύθυνα" άπεναντι και σ'αυτό το μεγάλο κοινωνικό θέμα. "Το πόνημα που φέρνουν προς ψήφιση είναι απογοητευτικό, αλλά και δείγμα γραφής για ένα κράτος που δεν προασπίζεται τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και αναπαράγει όλα τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην έκρηξη του αριθμού των εγκατελειμμένων ζώων στη χώρα μας", προειδοποίησε η Ειρήνη Μολφέση.

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας τόνισε πως αγνοήθηκαν προκλητικά οι προτάσεις και οι επισημάνσεις των φιλοζωικών φορέων στη δημόσια διαβούλευση και προειδοποίησε ότι αν το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί "αμέτρητα κατοικίδια θα καταλήξουν στο δρόμο και θα προστεθούν στα ίδια υπάρχοντα", την ίδια στιγμή που "χιλιάδες άλλα θα προκύπτουν από την απελευθέρωση της ερασιτεχνικής εκτροφής και το ανεξέλεγκτο εμπόριο". Οι αριθμοί που έδωσε το μαρτυρούν: "Κάθε χρόνο στην Ελλάδα δηλώνονται στον Κυνολογικό Ομιλο 15.000 γέννες και εισάγονται επισήμως περισσότερα από 20.000 κουτάβια, "σε μια χώρα 10.000.000 ανθρώπων, που αδυνατεί να τα απορροφήσει και τα πετάει κυριολεκτικά στη σκουπίδια".

Για ένα σχέδιο νόμου "που έχει εκπονηθεί από ανίδεους ανθρώπους, χωρίς φιλοζωική παιδεία και ευαισθησία", "μη προστασίας ζώων, αλλά προώθησης οικονομικών συμφερόντων διαφόρων συντεχνιών" το οποίο βρίθει "απαγορευτικών" διατάξεων "αρνητικού χαρακτήρα" έκανε λόγο και η Αναστασία Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, ενώ από την πλευρά της η Αμαλία Κατσούλα (δικηγόρος της Ομοσπονδίας με την επωνυμία "Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού) επισήμανε ότι τα δυο θετικά σημεία του νέου νόμου -όπως είναι η αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση κακοποίησης και η απαγόρευση των τσίρκο με ζώα και στην Ελλάδα- "θα μπορούσαν κάλλιστα να προσαρτηθούν στον υπάρχοντα νόμο 3170 του 2003, χωρίς να απαιτείται να δημιουργηθεί ένα ακόμη κενό περιεχομένου νομικό μόρφωμα".

Οι εκπρόσωποι των ζωοφιλικών φορέων επισήμαναν πως δεν είναι δυνατόν:

• Να απελευθερώνεται η εκτροφή ζώων συντροφιάς "μέσω του παραθύρου της κατοχή των δύο θηλυκών σκύλων για την αναπαραγωγή χωρίς να απαιτείται άδεια", ζητώντας να απαγορευθεί η πώληση ζώων από pet-shops·

• Να εξακολουθεί να απαγορεύεται η επανένταξη ζώων -μετά την περισυλλογή και τη στείρωση- σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν νοσοκομεία, σχολεία κ.ά (όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα) και να προστίθεται στο άρθρο αυτό και το "ιστορικό κέντρο των πόλεων" και μάλιστα χωρίς να λαμβάνεται καμία πρόνοια για τη σίτισή των αδέσποτων.

• Να διπλασιάζονται τα πρόστιμα στους φιλόζωους-κατόχους ζώων και να μειώνονται τα πρόστιμα για όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους και δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας.

• Να μην προσδιορίζονται οι παράμετροι εκείνες και οι ασφαλιστικές δικλείδες με βάσει τις οποίες ένα ζώο χαρακτηρίζεται "επικίνδυνο ή επιθετικό" με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για τη θανάτωσή του και να ανοίγει και πάλι ο δρόμος για τη συμμετοχή ακρωτηριασμένων σκύλων σε εκθέσεις.

Το πλέον εξοργιστικό είναι -όπως τόνισαν- πως θα αναγκάζεται να πληρώνει πρόστιμο 1.000 ευρώ, όποιος φιλόζωος "πιαστεί" να μετακινείται οδικώς με περισσότερα από 5 ζώα. Αν δηλαδή κάποιος έχει περισσότερα από πέντε κατοικίδια και τα πάει στον κτηνίατρο με το αμάξι του ή βρει περισυλλέξει μια κούτα με έξι κουτάβια από κάδο σκουπιδιών, καθίσταται αυτομάτως παράνομος! Και αυτά ενώ δεν προβλέπονται πουθενά κυρώσεις για τους δήμους που όφειλαν από το 2003 να εφαρμόζουν πρόγραμμα περισυλλογής αδέσποτων ζώων και υιοθεσίας τους, πράγμα το οποίο αποκλείεται να πράξουν τώρα, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης ακόμη και οι δήμοι που διέθεταν κάποια χρήματα για στειρώσεις, αδυνατούν πλέον να τα δώσουν.

Με το δεδομένο αυτό το υπουργείο θεώρησε πως είναι η καταλληλότερη χρονική περίοδος να απαγορεύσει στους εθελοντές κτηνιάτρους χωρίς σύνορα να παράσχουν δωρεάν εθελοντική παροχή υπηρεσιών, ιδιαίτερα τώρα που ακόμη κι αυτός που επιθυμεί να στειρώσει το κατοικίδιό του δυσκολεύεται να πληρώσει τα 200 ευρώ. Και παράλληλα να καταφέρει ένα ακόμη χτύπημα στους εθελοντές -μέλη σωματείων και μη- που αν θέλουν να βάλουν αγγελία για να βρει το ζώο που περιέθαλψαν σπίτι θα πρέπει να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν και το μικροτσίπ (κόστος 50 ευρώ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κοστίζει μόλις 4 ευρώ).

Συγκλονιστική ήταν η παρέμβαση της Μαρίας Δεκαριστού, Προέδρου του Κυνοφιλικού Ομίλου Σπάνιελ Ελλάδος-Διεθνής Κριτής Μορφολογίας Σκύλων όλων των φυλών, η οποία επεσήμανε ότι σχεδόν σε όλα τα κράτη απαγορεύονται οι ακρωτηριασμοί για αισθητικούς λόγους και απαγορεύεται η συμμετοχή ακρωτηριασμένων σκύλων σε εκθέσεις. Όπως τόνισε, "ξαφνικά στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε για ψηφοφορία και ψήφιση στη Βουλή είχε αφαιρεθεί από το άρθρο 7 η παράγραφος 4 που σωστά απαγόρευε τη συμμετοχή ακρωτηριαμένων ζώων σε εκθέσεις".

"Ο πολιτισμός ενός λαού φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα ζώα. Η Ευρώπη το έχει κάνει πράξη και τρόπο ζωής και έκρινε ότι αποτελεί κακοποίηση και δεν συμβάλει με κανένα τρόπο στην ευζωία των ζώων ο ακρωτηριασμός για αισθητικούς λόγους. Εμείς οι Έλληνες με το να συνεχίζουμε να επιβραβέυουμε τους ακρωτηριασμούς μέσω των εκθέσεων θα αποδείξουμε τη ζωοφιλία μας;", αναρωτήθηκε.


Κ. Α. Μ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=292706

Σχέδιο νόμου για τα ζώα: Το «ορθό» και το λάθος- των Δημητρας Βασιλοπουλου, Αργυρως Κ. Μωρου



Ούτε ο Αργος τέτοια Οδύσσεια - Ενα νομοσχέδιο, που κατατέθηκε, ανακοινώθηκε και μετά ...άλλαξε
Σχέδιο νόμου για τα ζώα: Το «ορθό» και το λάθος
Των Δήμητρας Βασιλοπούλου, Αργυρώς Κ. Μώρου

Το σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε από τα Μέσα και πήραν στα χέρια τους και όλοι οι φιλόζωου δεν ήταν... το «ορθό». Μπέρδεμα ή δολιοφθορά; Το σίγουρο είναι ότι έγινε λάθος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μάλιστα πολύ σημαντικό, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους φιλοζωικούς κύκλους.

Όπως αποκαλύφθηκε μετά τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας των σωματείων, το σχέδιο νόμου που κατέθεσε ο Κώστας Σκανδαλίδης δεν ήταν ίδιο με εκείνο που είχε προετοιμάσει η προκάτοχός του Μιλένα Αποστολάκη.

Η πληροφορία που αρχικά έγινε γνωστή απο τους ίδιους τους φιλόζωους επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα, με την αποστολή νέου e-mail από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο "Εις το ορθόν".

Σε προηγούμενη συνάντηση φιλοζωϊκών σωματείων και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σε προηγούμενη συνάντηση φιλοζωϊκών σωματείων και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Στο "ορθό" σχέδιο νόμου που κατά λάθος απεστάλη από το υπουργείο υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε ορισμένες από τις διατάξεις του, οι οποίες και είχαν εξοργίσει τους φιλόζωους. Όπως αυτή της συμμετοχής ακρωτηριαμένων ζώων σε εκθέσεις ή την επιβολή προστίμων για περισσότερα από 2 ζώων συντροφιάς μέσα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας το καθεστός της οποίας επιτρέπει τη διατήρηση κατοικιδίων.

Η τροπή αυτή πέρα από το γεγονός ότι προκαλεί ερωτήματα για τα αίτια του "λάθους" -ή ακόμη χειρότερα για την εσκεμένη παραπληροφόρηση- φέρνει τα πάνω-κάτω σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, δεδομένου ότι οι φιλόζωοι θα πρέπει όχι μόνο να το ξαναδιαβάσουν από την αρχή αλλά και να προλάβουν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους μέχρι την Παρασκευή, όπως τους είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας. Εκτός και αν τους δοθεί παράταση λόγω... "λάθους".

"Αναρωτιόμαστε ποιος έχει συντάξει και ποιος έχει αναρτήσει το "πλαστό" αυτό νομοσχέδιο, το οποίο όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αυτό που συνέταξε η απερχόμενη υπουργός", επισημαίνει η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, μιλώντας στο enet. "Η διαμόρφωση συγκεκριμένων διατάξεων, με αυξημένα πρόστιμα κατά της δράσης των φιλοζωικών σωματείων, οι διευκολύνσεις στους εμπόρους-εκτροφείς, οι προϋποθέσεις που έθεταν και καθιστούσαν τελικά αδύνατο στους ξένους κτηνιάτρους να παρασχέσουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, όπως και η υποχρεωτική μεταφορά των αδέσποτων που περισυλλέγονται αποκλειστικά και μόνο σε δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια -τα οποία όπως γνωρίζουμε είναι σχεδόν ανύπαρκτα- μας οδηγούν σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτέλεσμα της διερεύνησης της υπόθεσης", κατέληξε .

Διαβάστε τι είπαν νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου οι τρεις δευτεροβάθμιοι φιλοζωικοί φορείς

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=292708

ΑΙΜΙΛΙΟΣ: ΕΝΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ - ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Aιμίλιος: ένα σαλιγκάρι-εξερευνητής

«Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα σαλιγκάρι, που το έλεγαν Αιμίλιο. Ο Αιμίλιος ήταν ένα συνηθισμένο σαλιγκάρι με καφέ κέλυφος, όπως αυτά που συχνά συναντά κανείς μια βροχερή μέρα στην εξοχή. Ο Αιμίλιος ζούσε σε ένα λιβάδι γεμάτο με κάθε λογής πολύχρωμα αγριολούλουδα. Στο ίδιο λιβάδι ζούσαν και πολλά ακόμη σαλιγκάρια. Ομως ο Αιμίλιος ήταν διαφορετικός από τα άλλα σαλιγκάρια. Αντί να κάθεται και να μασουλά απ' το πρωί μέχρι το βράδυ φρέσκα φυλλαράκια, αυτός αγαπούσε την εξερεύνηση».

«(...)Τριγυρνούσε όλη τη μέρα στο λιβάδι με αγριολούλουδα, καθώς και στα άλλα κοντινά και μακρινά λιβάδια, κι ανακάλυπτε πράγματα που δεν είχε μέχρι τότε ξαναδεί. Ανακάλυπτε παράξενα μανιτάρια, βαθιές μυρμηγκοφωλιές, πέτρες με περίεργο σχήμα και γωνιές με μαλακό χώμα. Ομως τη μεγαλύτερη ανακάλυψη ο Αιμίλιος την έκανε μια μέρα που κατάφερε να φτάσει ώς εκεί που τελείωναν τα λιβάδια: εκεί που τελείωναν τα λιβάδια, άρχιζε το ψηλό βουνό. Σ'αυτή την εξερεύνηση, λοιπόν, ο Αιμίλιος ανακάλυψε το ποτάμι. Η μέρα που ανακάλυψε το ποτάμι ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα στη ζωή του Αιμίλιου. Πρώτη φορά έβλεπε ποτάμι και ήταν ό,τι πιο όμορφο είχε δει μέχρι τότε στη ζωή του! Κάθισε με τις ώρες στην ακροποταμιά και παρατηρούσε το νερό. Αφησε τις νεροσταγόνες να του χαϊδέψουν το κέλυφος και τον ήχο του ποταμού να τον νανουρίσει. Επαιξε με τα φύλλα από τις καλαμιές και γλίστρησε πάνω στο υγρό χώμα. Ομως, καθώς έκανε όλα αυτά, μια απορία γεννήθηκε στο μυαλό του: “Από πού, άραγε, να 'ρχεται το ποτάμι;”(...)».

«Γιατί ο Αιμίλιος, ένα συνηθισμένο σαλιγκάρι, παίρνει την απόφαση να ανέβει στο ψηλό βουνό; Ποια συμβουλή τού δίνει ο τυφλοπόντικας και τί κρύβει η συνάντηση με την αλεπού; Με ποιον μοιράζεται το ταξίδι και τί εκπλήξεις τούς επιφυλάσσει η διαδρομή; Θα καταφέρει τελικά ο Αιμίλιος να πετύχει το σκοπό του;».

«Το μακρύ ταξίδι του Αιμίλιου» του Κώστα Μάγου, σε εικονογράφηση της Μαρίας Μπάχας, είναι μια ιστορία «για την αξία τής προσπάθειας, τη δύναμη της υπομονής και τη χαρά τής συντροφικότητας». Για παιδιά ηλικίας από 6 χρονών και για όσους αρνούνται να μεγαλώσουν.



Kώστας Mάγου, «Tο μακρύ ταξίδι του Aιμίλιου»,

εκδόσεις Πατάκη,

σελ. 54, τιμή 6 ­ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=292671

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ- ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ


Αλληλεγγύη στη θαλάσσια χελώνα!

«Ο Παύλος σχεδίαζε να περάσει ένα ήσυχο καλοκαίρι στο χωριό του παππού του. Ομως, εξατίας της κρυφής του αγάπης για τη Μαριάννα, βρέθηκε… να κάνει εθελοντικές περιπολίες στην παραλία του Αγιαννάκη. Εκεί γεννιούνται κάθε χρόνο τα χελωνάκια καρέττα καρέττα. Οταν όμως η φωλιά που ανέλαβε ο Παύλος βρέθηκε κατεστραμμένη από δική του αμέλεια… η Μαριάννα και τα παιδιά της κατασκήνωσης του γύρισαν πικραμένα την πλάτη. Ο Παύλος κοίταξε τα σπασμένα αβγά και πήρε τις αποφάσεις του. Εγινε ο πιο καλός εθελοντής… και ορκίστηκε τα δικά του χελωνάκια να πάρουν το δρόμο της νέας τους ζωής. Αραγε θα τα καταφέρουν;».

Δεν θα σας πούμε και το τέλος! Αλλωστε αξίζει να διαβάσετε όλοι –μικροί και μεγάλοι– το βιβλίο της Σοφίας Καλαντζάκου που γράφτηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

«Τα χελωνάκια του Παύλου» είναι μια «απολαυστική βουτιά στα βαθιά» –όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά η σειρά μικρών λογοτεχνικών κειμένων των εκδόσεων Πατάκη– σε εικονογράφηση του Σπύρου Γούση, που θα διασκεδάσει τα παιδιά σας και θα τους μάθει πολλά· πού γεννιέται ένα από τα πιο γνωστά είδη άγριας ζωής της Ελλάδας, πού απειλείται με εξαφάνιση; Πόσο κρατάει η γέννα μιας θαλάσσιας χελώνας; «(...) Σαράντα πέντε λεπτά με μία ώρα. Η χελώνα βγαίνει έξω, σκάβει ένα λάκκο, βολεύεται και αρχίζει (...)». Από ποιους κινδυνεύουν; Τι πρέπει να κάνετε αν βρείτε μια φωλιά; Τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα; Και άλλα πολλά.

Χρήσιμες πληροφορίες για ένα σημαντικό οικολογικό ζήτημα από το οποίο αναδεικνύεται με τον πιο ευχάριστο και περιγραφικό τρόπο, η αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς απέναντι στο περιβάλλον, σε πείσμα των καιρών.

Επ’ ευκαιρία ρίξτε και μια ματιά στην ιστοσελίδα του «Αρχέλωνα» www.archelon.gr. για να μάθετε περισσότερα και για το Σύλλογο και για τις θαλάσσιες χελώνες. Συνδυάστε τα και γνωρίστε αυτά τα ζώα της θάλασσας που επί χιλιάδες χρόνια έβγαιναν ανενόχλητες στις αμμουδιές για να σκάψουν τις φωλιές τους και να γεννήσουν τα αβγά τους.



Σοφία Kαλαντζάκου,

«Tα χελωνάκια του Παύλου»,

εκδόσεις Πατάκη, σελ. 80, τιμή 5,80 ­ ευρώ

ΑΡΓΥΡΩ Κ. ΜΩΡΟΥ

http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el.home&id=291350